6.4 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCasele de amanet, la un pas de faliment

Casele de amanet, la un pas de faliment

Un text normativ adoptat de guvern la sfârsitul saptamânii trecute obliga patronii caselor de amanet sa majoreze capitalul social al societatilor la 200.000 de euro. Acestea vor trece sub patronajul BNR si vor fi radiate daca nu respecta legea. In asemenea conditii, cele mai multe case de amanet din Craiova sunt sortite disparitiei. Patronii sustin ca suma ceruta de guvern este exorbitanta.


Potrivit unei ordonante de guvern adoptate la sfârsitul saptamânii trecute, institutiile financiare nebancare vor trece sub controlul Bancii Nationale a României (BNR), care a fost abilitata sa reglementeze regimul de functionare a acestora. Printre societatile care se vor supune de acum inainte unui control foarte strict se numara societatile de leasing financiar si casele de amanet. Executivul si-a motivat decizia prin aceea ca trebuie stabilite unele conditii „minime, uniforme si nediscriminatorii de participare la piata“. Una dintre conditiile impuse este aceea ca societatile de leasing si casele de amanet trebuie sa se constituie in societati comerciale pe actiuni, care vor fi grupate sub sintagma „Institutie Financiara Nebancara“ sau, abreviat, IFN.


Conform actului normativ adoptat de executiv, capitalul social minim al unor astfel de societati nu poate fi mai mic decât echivalentul in moneda nationala a sumei de 200.000 de euro. BNR isi rezerva dreptul de a stabili niveluri diferentiate de capital social minim, in functie de tipul de activitate al institutiei financiare nebancare. De asemenea, patronii de case de amanet trebuie sa notifice BNR in termen de 30 de zile de la data inmatricularii in registrul comertului. Activitatea va putea fi inceputa numai dupa primirea de la banca nationala a documentului care atesta inscrierea in registrul general. Unele IFN vor fi inscrise de BNR si intr-un registru special, pe baza de criterii prestabilite: cifra de afaceri, volumul creditelor (acolo unde este cazul), gradul de indatorare, totalul activelor, capitalurile proprii. De asemenea, Banca Nationala va fi institutia care se va ocupa de supravegherea prudentiala a acestora. Societatile vor avea obligatia sa transmita BNR orice informatie ceruta de aceasta.


Orice incalcare a actului normativ adoptat de guvern va putea fi sanctionat de catre BNR. In aceste cazuri, sanctiunile pot merge de la avertisment scris la amenda aplicata societatii (intre 0,1% si 0,5% din capitalul social al acesteia), dar si administratorilor si conducatorilor (intre unu si sase salarii medii nete pe societate). De asemenea, Banca Nationala poate merge pâna la radierea din registrele speciale a unei astfel de societati.


Patronii craioveni, luati pe nepregatite


Vestea ca trebuie sa-si majoreze capitalul social pâna la 200.000 de euro i-a lasat perplecsi pe majoritatea patronilor de case de amanet din Craiova, care sperau ca proiectul actului normativ nu va fi adoptat pâna la urma. Majoritatea acestor case sunt societati cu raspundere limitata, iar rulajul de bani este mic. In aceste conditii, toti sunt de parere ca societatile pe care le administreaza sunt sortite disparitiei. „Am primit si astazi un telefon de la o fata care are o casa de amanet. Plângea, pentru ca era singurul venit. Printr-o casa de amanet rulezi 30-40 de milioane de lei pe luna si ei iti cer 200.000 de euro! Am vorbit si la patronat, la Bucuresti, si cei de acolo ne-au asigurat ca nu se va intâmpla asa ceva“, a precizat Elisabeta Buica, sef de unitate la SCM „Multi-Service“ Craiova, care are in administrare patru puncte de lucru.


Un reprezentant al casei de amanet Aksoy a declarat ca daca ai suma ceruta de noul text normativ pentru capitalul social te apuci de altceva. „Daca ai 10.000 de euro poti sa-ti faci o casa de amanet. Care fraier credeti ca, daca are 200.000 de euro, isi face o casa de amanet? Isi face altceva, mai mare“, a spus acesta. La rândul ei, patroana casei Blondy Del, Delia Bica, era revoltata de suma exorbitanta ceruta de lege. „Mi se pare ceva aberant. Suma este foarte mare. Probabil vor sa ajute bancile, care nu mai au clienti pentru credite. Intr-un fel, decizia este buna, pentru ca ajuta la selectia celor mai serioase firme. Dar suma este totusi imensa. La suma asta, o sa le desfiinteze pe toate. Nu cred ca vor supravietui multe in asemenea conditii“, a spus aceasta. Nici reprezentantii institutiilor statului nu cred ca, in asemenea conditii, vor supravietui foarte multe case de amanet. „Nu avem o situatie foarte clara a acestor case de amanet. In acest moment, nu pot comenta nimic. Doar daca intocmim o situatie financiara, cu patrimoniul si bilantul contabil al fiecareia, putem sa ne dam seama daca sunt in stare sa supravietuiasca“, a declarat Ioan Filipescu, director executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.


Nimeni nu stie insa cu exactitate câte case de amanet functioneaza in Craiova. Cu toate acestea, cei care lucreaza in bransa sustin ca ar fi vorba de cel putin 100 de societati care au acest domeniu de activitate. Nici Garda Financiara nu stie mai multe, pentru ca, cel putin in ultimul an, acest sector de activitate nu a fost verificat de catre comisari. „Nu imi aduc aminte ca anul trecut sa fi avut in tematica de control casele de amanet, dar o sa le verificam in cursul lui 2006. Domeniul a fost mai putin verificat pâna acum“, a precizat Dumitru Iordache, comisar-sef al Garzii Financiare Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS