0.6 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum faci faţă atacului de panică

Cum faci faţă atacului de panică

Fiecare dintre noi poate experimenta la un moment dat simptome specifice unui atac de panică. Fie că apare în contextul unor evenimente stresante, fie din cauza exacerbării unor sentimente precum teama, cel mai important lucru este să conştientizezi ce ţi se întâmplă şi să găseşti resurse interioare pentru a depăşi acest episod.

Atacul de panică poate apărea oricând şi se manifestă prin simptome precum dificultate de respiraţie, ameţeală, bătăi rapide ale inimii, senzaţie de nod în gât. Persoanele care suferă un astfel de atac au sentimentul că se va întâmpla ceva înspăimântător, au teama de moarte iminentă şi de pierdere a controlului. Atacul de panică poate surveni în urma unor interpretări exagerate ale unor simptome fizice, astfel că persoana afectată tinde să caute o cauză biologică a stărilor pe care le trăieşte, notează clicksanatate.ro.

Cauzele atacurilor de panică

S-a dovedit științific că atacurile de panică pot fi determinate de situații percepute de persoană ca fiind traumatizante. Acestea pot fi declanşate de anumite condiţii de sănătate, de consumul anumitor substanţe, de stări emoţionale intense sau pot avea o cauză necunoscută.

Ce trebuie să faci când ai atacuri de panică?

Dacă sunteți capabili să vă controlați respirația, aceasta poate reduce simptomele de panică în timpul unui atac. Concentrați-vă asupra ei! Numărați până la patru când inspirați, țineți aerul în plămâni o secundă, apoi expirați numărând iar până la patru.

Conştientizaţi că aveţi un atac de panică

Conștientizați faptul că aveți un atac de panică și încercați să vă gândiți la faptul că acest lucru este temporar, că va trece de îndată ce vă veți calma și că sunteți în regulă. Scoateți-vă din minte ideea precum că veți muri, acesta fiind unul dintre simptomele specifice atacului de panică. Faptul că vă conștientizaţi atacul de panică vă va permite să vă concentrați asupra altor tehnici de reducere a simptomelor.

Focusaţi-vă atenţia pe un obiect

Alegeți un obiect din apropierea voastră și nu vă mutați privirea în altă parte. Încercați să faceți abstracție de senzațiile pe care le simțiți atunci când se instalează atacul de panică. Spre exemplu, este posibil să observați cum acel lucru se mișcă sau își modifică forma. Tot ce trebuie să faceți este să studiați obiectul pe care îl aveți în față, să vă concentrați toată energia asupra sa, iar simptomele atacului de panică vor începe să dispară.

Imaginaţi-vă locul unde aţi vrea să fiţi

Care este cel mai relaxant loc din lume în care ați vrea să fiți? Imaginați-vă că sunteți acolo și încercați să vă concentrați pe detalii. Acel loc ar trebui să fie unul liniștit, calm și relaxant, nu unul aglomerat.

Remedii din natură

Lavanda este cunoscută ca fiind liniștitoare, așa că, dacă o aveți la îndemână, indicat ar fi să o mirosiți. Acest lucru vă poate ajuta să vă relaxați. Dacă nu aveți lavandă prin apropiere, o alternativă în acest sens ar fi ceaiul de mușețel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS