3.1 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulAlăptarea la sân, primul vaccin al nou-născutului

Alăptarea la sân, primul vaccin al nou-născutului

Hrănirea sugarilor numai cu lapte matern în primele şase luni de viaţă previne subnutriţia, le dezvoltă creierul şi reduce riscul ca micuţii să devină supraponderali. În ciuda acestor beneficii, mulţi copii nu sunt alăptaţi.

La nivel global, N – şi numai 40% dintre copii sub şase luni sunt alăptaţi exclusiv.

Alăptarea la sân este primul vaccin al nou-născutului, oferind anticorpi vitali şi o stimulare a imunităţii. Din primele momente ale vieţii copilului, alăptarea poate însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Potrivit specialiştilor, punerea unui copil la sân în primele ore de viaţă previne mortalitatea prematură a acestora.

În ciuda beneficiilor alăptării la sân, din ce în ce mai mulţi copii sunt hrăniţi artificial. Conform unui studiu desfăşurat în 2016 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, rata alăptării exclusive a fost de 12,6%, printre cele mai mici din Europa.

Datele analizate în dinamică indică o scădere a ratei alăptării exclusive în ultimii ani. În Studiul sănătăţii reproducerii (2004), prevalenţa alăptării exclusive era de 14,4%, iar în studiul privind Statusul nutriţional al copiilor sub 5 ani (2005), prevalenţa alăptării exclusive era de 20,8%.

Analiza detaliată a prevalenţei alăptării exclusive a copiilor mai mici de 6 luni pe grupe de vârstă lunare relevă că, chiar şi în prima lună de viaţă, ponderea copiilor alăptaţi exclusiv depăşeşte doar cu puţin 30%. Indiferent de studiul pe care l-am considera de referinţă, prevalenţa alăptării exclusive a scăzut în ultimii 7-8 ani. Iniţierea alăptării în prima jumătate de oră s-a realizat la 8,3% dintre nou-născuţi.

Beneficii atât pentru copii, cât şi pentru mame

Există dovezi temeinice că alăptarea are numeroase efecte atât asupra copilului, cât şi asupra mamei. În cazul copilului, combate bolile infecţioase, reduce incidenţa şi severitatea diareei, reduce infecţiile respiratorii şi otita medie acută, previne malocluzia şi cariile dentare şi sporeşte inteligenţa. În cazul mamei, creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar şi ovarian şi diminuează riscul de hipertensiune arterială.

Obiectivul OMS este creşterea la 50% a copiilor alimentaţi exclusiv la sân în primele şase luni de viaţă, până în anul 2025.

În această perioadă, peste 120 de ţări celebrează Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân, ca o modalitate de a susţine alimentaţia la sân în întreaga lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS