7.3 C
Craiova
miercuri, 18 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlergia la ambrozie, agresivă vara

Alergia la ambrozie, agresivă vara

Plimbările în natură sunt o provocare pentru cei care suferă de alergia la ambrozie sau la polenul din iarbă. Strănuturile în cascadă, pruritul nazal și ocular afectează starea generală de sănătate. Alergia la ambrozie se manifestă mai puternic în zilele călduroase, iar simptomele produc suferință persoanelor alergice până toamna târziu. 

Cea mai alergenică buruiană des răspândită la noi, care este adesea confundată cu pelinul, este ambrozia. Planta este foarte activă în lunile de vară până la mijlocul toamnei. Polenul de ambrozie poate ajunge pe calea aerului, transportat de vânt, la sute de kilometri distanță, și poate supraviețui unei ierni blânde.

Cu alte cuvinte, de simptomele neplăcute ale alergiei la polenul ambroziei nu poți scăpa nici în sezonul rece, notează clicksanatate.ro.

De ce apar alergiile

Afecțiunea care scade serios calitatea vieții intră în categoria alergiilor denumite, generic, rinită alergică. Termenul medical se referă la disconfortul nazal declanșat de alergiile la particulele din aer. Persoanele care suferă de rinită alergică au o rezistență mai scăzută la răceli, gripe, infecții ale sinusurilor și alte afecțiuni respiratorii.

Când spunem alergie la polenul de ambrozie sau la alt tip de polen, ne referim la rinită alergică sezonieră și vorbim despre o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale.

Alergia la polenul firului de iarbă – dificil de tratat

Iarba este principalul factor declanșator al alergiilor la polen pe toată perioada verii. Se manifestă puternic și este și dificil de tratat. Tratamentele antialergice existente dau însă rezultate foarte bune în ținerea sub control a simptomelor.

Cum tratăm alergia la ambrozie

Principala măsură de tratament a alergiei la ambrozie este profilaxia expunerii la polen, prin limitarea activităților în aer liber în zilele cu concentrații crescute de polen.

Totodată, e bine să evitaţi aerisirea locuinței în perioada de polenizare şi să nu uscaţi hainele în aer liber întrucât granulele de polen se pot depune pe acestea.

Când ieşiţi afară, e indicat să purtaţi ochelari de soare pentru limitarea contactului cu polenul în zona ochilor, dar şi măști faciale speciale dotate cu filtru de polen.
Cât priveşte tratamentul medicamentos, acesta va fi prescris doar de către medic, în funcție de localizarea și gravitatea simptomelor. Eficacitatea tratamentului diferă însă de la un pacient la altul și nu are efect după întreruperea acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS