8.7 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024

Of, coruptia

Dupa afacerea Armagedon II, s-a intimplat totusi ceva. Ne amintim ca acest raport anonim era in mare o descriere a afacerilor primului ministru. Adrian Nastase s-a simtit vexat cind a fost aratat cu degetul drept corupt. Ideea lui a fost ca, daca se spun asemenea lucruri despre el, autoritatea lui de negociator la NATO, UE etc. scade. A batut si cu pumnul in masa, cind a fost intrebat despre acest lucru intr-o conferinta de presa. Omul pare cu nervii la pamint. A mai facut ceva rau, si anume a ordonat Parchetului si politiei sa ii gaseasca pe faptuitori, adica pe autorii Armagedon. Parca era nevoie de asa ceva!… Si apoi a zis el sa se rezolve chestia in regim de urgenta. Servili, in maniera lui Pristanda, politia si Parchetul „l-au umflat“ pe un oarecare si i-au pus in circa totul. Tovarasii se asteptau sa fie inaintati in grad, sa primeasca prime si decoratii. Sa fie iertati de pacatele anterioare, cum ar fi afacerile necurate. S-a montat si un spectacol de televiziune, cu dl Iane pe post de vedeta. El i-a cerut scuze public premierului. Asta dupa ce mai inainte, acelasi nefericit Iane a fost inregistrat in timpul interogatoriului, iar imaginile au ajuns prin televiziuni. La presiunea societatii civile si a presei, Nastase a inteles ca a facut o mare boacana. Premierul a reusit sa isi ceara scuze. A zis: „Am gresit“. Asta inseamna ca a gresit cind a cerut sa fie arestati, perchezitionati, interogati niste nevinovati? Nu stim exact la ce s-a referit primul ministru cind a recunoscut spasit.

Ca sa dreaga busuiocul, a iesit intr-o alta conferinta de presa si a lansat citeva fuzee economico-sociale. Ca ar scadea fiscalitatea, ca indexarile, ca veniturile etc… A facut promisiuni in directia celor mai amariti, electorat propriu PSD. Asta seamana cu suta de lei promisa de Ceausescu in balcon la 22 decembrie 1989. In fata multimii revoltate, dictatorul a promis, depasit de evenimente, sa creasca salariile si pensiile. Era o incercare de corupere a multimii. Cam asa au sunat si spusele premierului. Presa, lumea nu l-au crezut si atunci asaltul mediatic a mai crescut cu un semiton. Nastase nu a atacat tema justitiei, a statului de drept, a drepturilor civile, a libertatii de expresie. Pe acest teren era pierdut. A atacat in schimb alta tema, mai favorabila, desi si aici, nu-i asa, Doamne fereste! A vorbit despre coruptie, adica de funie in casa spinzuratului. Nastase a fost atentionat de ambasadorul american in mai multe rinduri. A fost atentionat chiar de presedintele Iliescu, ca e groasa rau. Raportul de tara UE arata ca la noi coruptia a atins un prag periculos. Lord Robertson, la Bucuresti, a vorbit apasat despre coruptie. Mai mult de atit nici nu se putea. Surd sa fii si tot auzi. Aceste voci nu au fost ascultate de premier. Cind a fost atins personal de raportul Armagedon, in sfirsit a avut o reactie. S-a propus o noua lege pentru averile demnitarilor, iar premierul a facut o declaratie de avere la Parchet. Nici nu era nevoie de altfel, dar trebuia un gest demonstrativ. Pina acum, declaratiile de avere erau tinute secret. Se propune acum ca averile sa fie publicate in Monitorul Oficial la investire si la parasirea postului. O sa aflam ca Nastase si alti lideri PSD sint milionari in dolari. Ce mare scofala! Se rusineaza cineva ca e bogat?

E de vazut totusi pina unde se va merge. Riscul pe care Nastase si l-a luat e de a provoca o rascoala in partid. Citi vor accepta masurile anticoruptie? Cind e vorba de cuvinte, toata lumea e pentru. Cind se trece la fapte, si chiar se cerceteaza provenienta banilor, care pleaca incotro. Multi se simt cu musca pe caciula. Va incepe curatenia in PSD? Da sau nu. E ca in Hamlet. A fi sau a nu fi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS