0.9 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Acasă Tehnologie Gadgets Fană Tesla şi-a implantat cartela de acces a mașinii în mână

Fană Tesla şi-a implantat cartela de acces a mașinii în mână

0
Fană Tesla şi-a implantat cartela de acces a mașinii în mână

O fană a cunoscutului model Tesla și-a implantat cipul mașinii sale în mână, pentru a putea debloca şi porni vehiculul printr-o simplă atingere a mâinii, informează go4it.ro

Implanturile de cipuri cu RFID nu sunt tocmai noi, astfel de proceduri fiind disponibile pentru publicul larg de mai mulţi ani. Unii „biohackeri” îşi implantează cipuri pentru a stoca anumite informaţii personale, precum o carte de vizita, care poate fi scanata prin NFC, însă alţii văd aceste implanturi drept soluţii practice la anumite inconveniente.

Amie DD, programator şi amatoare de modificări de acest gen, a decis să îşi implanteze în mână cipul maşinii sale Tesla, pentru a putea debloca şi porni vehiculul printr-o simplă atingere a mâinii.

Tesla dispune de securitate care împiedică clonarea

În mod normal, pentru implanturi de cipuri RFID, nu trebuie să dezasamblezi nimic, fiind disponibile destule cipuri „blank” la vânzare. Acestea pot fi programate pentru majoritatea cazurilor de utilizare, precum accesul pe cartelă de la un interfon sau de la intrarea unui birou, însă Tesla foloseşte un sistem de securitate care împiedică „clonarea” cartelelor, numai compania putând furniza cartele de schimb în cazul în care aceasta este pierdută.

Astfel, pentru implantul lui Amie, cartela ei de acces a necesitat o „dezasamblare” mai puţin ortodoxă. Aceasta a fost scufundată în acetonă, care a topit plasticul din care era făcută, lăsând pe fundul vasului doar cipul RFID. Acesta a fost apoi introdus într-o capsulă „biopolimer” şi injectat sub piele, în mâna dreaptă a utilizatoarei. Procedura de implant pare să fie simplă, însă implică un ac şi cu siguranţă este măcar puţin dureroasă.

Implanturile cu cipuri, de viitor

Clipul în care tot procesul este prezentat a fost publicat pe YouTube, unde sunt incluse şi câteva secvenţe explicite cu procedura de implantare.

Procedura pare să fi avut succes. Maşina poate fi deblocată şi pornită cu o simplă atingere a mâinii pe cititoarele din maşină. Pentru deblocare, este necesară atingerea pilonului lateral din stânga, în timp ce pentru pornire este necesară atingerea consolei centrale de lângă scaunul şoferului.

Probabil că în viitor, acest gen de implanturi vor deveni din ce în ce mai populare, mai ales dacă vor fi popularizate mai multe sisteme de securitate care pot fi operate în acest mod. Probabil că în viitor vom putea debloca uşa de la intrarea în bloc sau curte, uşa de la intrare şi chiar telefonul cu o simplă atingere, datorită unor astfel de implanturi.

Aurelian Marian Soare