Alimentaţia sănătoasă a devenit un subiect intens discutat în zilele noastre. Tot mai multe femei sunt preocupate să scape de kilogramele în plus, folosind diete şi cure de slăbire. Care sunt, de fapt, mâncărurile care fac rău organismului şi favorizează depunerea de grăsimi în corp, ce, cât şi cum trebuie să mâncăm pentru un stil de viaţă sănătos? Totul a fost explicat de doctorul Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie.
Medicul susţine că teoria potrivit căreia alimentele grase sunt periculoase şi ne pot îmbolnăvi este falsă. De fapt, cele de care trebuie să ne ferim nu sunt grăsimile de origine animală, ci zaharurile şi carbohidraţii, inamicii principali ai obezităţii şi ai apariţiei bolilor cardio-vasculare.
Dr. Mencinicopschi: “Nu mâncaţi grăsime. Fals!”
Câte ouă putem consuma în decurs de o săptămână
Mencinicopschi a vorbit şi despre consumul de ouă, o problemă intens dezbătută privind alimentaţia. Se spune că este interzis să mănânci mai multe de 2-3 ouă pe săptămână. Este mit sau realitate! Potrivit specialistului, le poţi introduce în dieta ta, cu condiţia să le mănânci în prima parte a zilei şi gătite sănătos, potrivit Click pentru femei.ro.
„Astăzi, adevărata ştiinţă a nutriţiei arată că mesele noastre trebuie să fie foarte bogate în grăsimi de origine animală. Este o dietă care astăzi se cunoaşte sub denumirea de dietă ketogenică. Adică, în care grăsimile ar trebui să fie de peste 50% din alimentele pe care le consumăm. Dintre grăsimile vegetale sunt recomandate, uleiul de măsline extravirgin, dar neapărat presat la rece, precum şi uleiul de cocos, care are nişte acizi graşi buni.
La micul dejun, de exemplu, cel mai indicat a se mânca sunt ouăle, deşi acestea sunt cumva intrate în dizgraţie. Sunt foarte mulţi care spun să nu se consume mai mult de un ou sau două pe săptămână. Părerea mea este că se pot mânca şi cinci ouă pe zi. E adevărat în prima parte a zilei şi pregătite sănătos adică fierte sau prăjite în grăsime de porc sau în unt cu 99,7% grăsime.
S-au făcut cercetări în Statele Unite în care un grup de voluntari de 10.000 de oameni au primit în fiecare zi 18 ouă, iar după o jumătate de an nu au avut nicio problemă. Ficatul gras şi colesterolul alimentar nu au nicio legătură cu boala cardiovasculară şi cu boala cerebovasculară. Problema sunt carbohidraţii care în ficat se transformă în trigliceride şi fac ficatul gras“, a menţionat dr. Mencinicopschi.
Valentina Grădinaru