2.6 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoar două spitale din Oltenia derulează programul de tromboliză intravenoasă

Doar două spitale din Oltenia derulează programul de tromboliză intravenoasă

Începând din acest an, Ministerul Sănătății a extins programul prin intermediul căruia pacienții cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele ore de la debutul primelor simptome, de la 10 spitale până la 43 de spitale. În Oltenia, însă, programul se derulează doar în judeţele Olt şi Vâlcea. Pacienţii din Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi nu pot, deocamdată, beneficia de terapia care îi poate ajuta să nu rămână cu sechele după un AVC.

Programul-pilot pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut s-a derulat, începând cu anul 2015, în zece spitale din România. După ce şi-a dovedit eficienţa, Ministerul Sănătăţii a decis să îl extindă la nivel naţional.

„Mulți pacienți care au beneficiat tratament intervențional în caz de AVC au fost recuperați. Din această cauză, împreună cu specialiștii am decis extinderea acestuia la nivel național. Tratamentul acut farmacologic și intervențional reprezintă principalul mijloc de reducere a dizabilităţii importante asociate accidentului vascular celebral (AVC)”, declara, la sfârşitul anului trecut, Sorina Pintea, ministrul sănătății.

Ce înseamnă tromboliza intravenoasă

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă ce constă în injectarea unei substanţe trombolitice, care se administrează intravenos şi este capabilă să dizolve un cheag de sânge. Aceasta nu poate fi aplicată decât în primele patru ore de la producerea atacului cerebral, în aşa-numita „fereastră terapeutică”. Zilnic, numeroase şanse de recuperare se pierd pentru că pacienţii nu ajung la spital în intervalul util. Programul prin care pacienţii care suferă un AVC pot beneficia gratuit de tratament prin tromboliză intravenoasă se derulează şi în Oltenia. În numai două spitale, însă: Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

În Olt, de acest program au beneficiat deja şase pacienţi. „Noi am implementat programul de tromboliză intravenoasă începând din data de 1 august. Acesta a fost o iniţiativă a doctorului Renică Diaconescu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate, din Senatul României. Demarea programului nu a necesitat costuri foarte mari.

Cătălin Rotea, managerul SJU Slatina

Practic, unitatea de tromboliză a fost dotată cu două paturi de terapie intensivă speciale, în valoare de 90.000 de lei, cu monitoare de funcţii votale avansate, şi s-au cumpărat din fonduri provenite de minister substanţele necesare pentru procedura medicală. S-au făcut până în momentul de faţă şase trombolize pentru pacienţi din Olt şi din Dolj. În toate cazurile tratate, recuperarea a fost totală. În absenţa programului de tromboliză, această afecţiune generează o recuperare mai greoaie a pacientului, care poate rămâne cu sechele“, a spus Cătălin Rotea, managerul SJU Slatina.

Ministerul Sănătăţii alocă 50.000 de lei lunar SJU Slatina pentru tromboliza intravenoasă

Organizarea traseului pacienţilor suspecţi de AVC, precum și procedura de selecție a celor eligibili pentru tratament intervențional acut se desfăşoară conform unui protocol.

„Am făcut instructaj în spital pentru că este un efort de echipă. Practic, trebuie corelate informaţiile de la aparţinătorii pacientului, care trebuie să declare foarte exact momentul în care cred că s-a declanşat accidentul vascular, trebuie să existe o colaborare foarte strânsă între Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Unitatea de Primiri Urgenţe, Secţia de Radiologie Imagistică şi cu Secţia de Neurologie. Este foarte important ca pacientul să fie tratat în acea fereastră terapeutică de patru ore de la instalarea accidentului vascular cerebral“, a mai spus Cătălin Rotea.

3.200 de lei, costul lunar per pacient

Costul per pacient este de aproximativ 3.200 de lei. Lunar, SJU Slatina primeşte de la Ministerul Sănătăţii suma de 50.000 de lei în acest sens. „Aceste fonduri se alocată din Programul Naţional pentru Anestezie Terapie Intensivă. Dacă necesarul de substanţe va fi mai mare şi vom depăşi fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii, vom suplimenta din venituri proprii ale spitalului“, a adăugat Rotea.

CT-ul de la SJU Slatina este funcţional (Foto: Claudiu Tudor)

Pentru diagnosticarea cazurilor care ajung în Secţia de Neurologie a spitalului există două CT-uri şi un aparat RMN funcţional. „Secţia de Neurologie a avut un grad de ocupare de aproximativ 85 la sută în 2018, vorbim de câteva mii de pacienţi pe an. Cea mai frecventă patologie este accidentul vascular cerebral, fie hemoragic, fie ischemic. 95 la sută din pacienţii care vin la spitalul nostru sunt din Olt, restul – din judeţe vecine, mai ales Vâlcea. Echipa în Secţia de Neurologie este completă. Sunt şapte medici primari şi specialişti, personalul fiind suficient“, a adăugat Rotea.

Şi la Târgu Jiu se salvează vieţi

Şi pacienţii care ajung în Spitalul Judeţean Târgu Jiu au o şansă în plus la viaţă întrucât şi aici a fost implementat acest program. „Sunt două luni de când s-a făcut prima intervenţie de acest gen.

Nu toţi pacienţii se pretează însă unui asemenea program, dar cei care beneficiază la timp de acest act medical îşi salvează viaţa. Nişte oameni care, altfel, ar fi condamnaţi la handicap pot fi ajutaţi. Aveam deja în structura spitalului un compartiment special în secţia de neurologie. Trebuia doar să îl facem funcţional.

Accidentul vascular cerebral apare şi la tineri, nu numai la persoanele trecute de 65 de ani“, a spus Ion Borhina, director de îngrijiri la SJU Târgu Jiu.

Lipsă de personal, la SJU Vâlcea

În ceea ce priveşte Vâlcea, aici există CT, dar nu sunt suficienţi medici. Este şi motivul pentru care programul încă nu a demarat. „Nu avem suficient personal medical pentru a asigura permanenţa 24 de ore din 24, şapte zile din şapte pentru CT. Aceasta este prima condiţie pentru demararea acestui program, iar noi nu am putut să o îndeplinim“, ne-au spus reprezentanţii SJU Vâlcea.

Accidentul vascular cerebral, a doua cauză de mortalitate și dizabilitate în rândul populației

În Dolj, faptul că la SJU Craiova nu funcţionează CT-ul taie din faşă acest proiect. „În spitalul nostru nu se efectuează tromboliza în accidentul vascular cerebral ischemic. Unul dintre motive este faptul că nu funcţionează CT. Accidentele vasculare ischemice se pot trata prin tromboliză dacă se încadrează în acel interval optim în care se poate interveni. Spitalul îşi doreşte să facă această tromboliză, absolut necesară. Este o procedură pe care mai multe spitale din ţară au implementat-o, noi nu am făcut-o până acum, este o procedură nouă pentru noi“, spunea, săptămâna trecută, Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvânt al SJU Craiova.

SJU Craiova şi explicaţiile sale

Într-un comunicat de presă, conducerea SJU Craiova încearcă să explice situaţia dificilă cu care se confruntă.

„Trebuie ştiut că în ceea ce priveşte situaţia celor trei CT-uri, în anul 2018 din cele trei aparate CT deţinute de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, două nu aveau contract de back-up pentru situaţia în care se defectau…în data de 02 iulie 2019 ultimul tomograf care mai funcţiona în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova s-a defectat şi nu a mai putut fi reparat. Ca soluţie temporară, până la repararea celor trei CT-uri, s-a încheiat un contract, în urma unei proceduri de licitaţie, cu Prima Medical şi concomitent s-a demarat şi procedura de licitaţie piese de schimb pentru CT-uri, aceasta urmând să se deschidă pe data de 28.08.2019, iar finalizarea procedurii de achiziţie anticipăm că va fi la sfârşitul lunii septembrie, când două din cele trei aparate CT vor deveni funcţionale“, se arată în comunicatul SJU care precizează că un CT modern va fi achiziţionat în curând.

„Pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale de înaltă performanţă, spitalul are în derulare şi o procedura de achiziţie, cu finanţare de la Ministerul Sănătăţii în vederea achiziţionării a două aparate de  radiologie, cât şi a unui CT modern, cu 128  sclice-uri ce va permite efectuarea unor tomografii de înaltă rezoluţie, absolut necesare dezvoltării unui act medical de calitate, se mai arată în comunicatul SJU.

Tromboliza de la SJU, uite-o, nu-i

Legat de tromboliză, conducerea spitalului susţine că ea este posibilă. „În acest moment, reprezentanţii spitalului au definitivat procedura privind Programul Acţiuni Prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral acut. Încă de la începerea programului şi de la includerea spitalului în acest  program  fibrinoliza/tromboliza a fost posibilă în spital(…)Este important de mentionat ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova are linie de garda 24/24 h, atat pentru neurologie cat si pentru terapie intensiva si pat alocat pentru situatia în care un pacient are nevoie de spitalizare pentru efectuarea de tromboliza“, susţine spitalul care o contrazice, de fapt, pe purtătoarea de cuvânt.

Cât priveşte SJU Drobeta Turnu Severin, nu am putut obţine un punct de vedere al reprezentanţilor acestei unităţi sanitare pe acest subiect.

Accidentul vascular cerebral este o problemă majoră de sănătate publică în România. Acesta reprezintă a doua cauză de mortalitate și dizabilitate în rândul populației. Ministerul Sănătății estimează că 6.000 de pacienți cu accident vascular cerebral vor beneficia în următorii doi ani de extinderea programului de tromboliză intravenoasă la nivel național.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS