În fiecare an, pe data de 29 august este prăznuită ultima mare sărbătoare a anului bisericesc – Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi ar fi bine să se ţină post pentru a nu ne asemăna cu Irod care a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul în schimbul unui dans al Salomeei.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este zi de post aspru. În această zi nu se face nicio dezlegare la mâncare de dulce. Biserica ne îndeamnă să postim în această zi pentru fi asemănători lui Ioan care şi-a petrecut viaţa în post şi rugăciune.
Totodată ne cheamă să postim pentru a nu urma lui Irod, care din cauza ospăţului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze şi drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul.
La un ospăţ Salomeea, fiica Irodiadei, dansează şi îl bucură atât de mult pe Irod, încât îi spune că îi va da orice îi va cere, până la jumatate din împăraţia sa. La îndemnul Irodiadei, Salomeea va cere capul Sfântului Ioan Botezătorul. O tradiţie spune că după ce i-au adus capul lui Ioan, Irodiada a poruncit să fie îngropat departe de trupul acestuia, de teamă că Sfântul Ioan Botezătorul să nu învieze, potrivit CrestinOrtodox.ro.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este numită Crucea Mică. În trecut, oamenii care făceau păcate grele, furau, ucideau, tâlhăreau, ca să fie iertaţi, ţineau un post foarte aspru, netrecut în calendarul ortodox, numit de la Cruce pan’ la Cruce, adică de pe 29 august până pe 14 septembrie, când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci.
Tradiţia spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului.
Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.