Prefectul de Gorj, Stefan Popescu Bejat, a trimis ieri o adresa catre Corpul de Control al Primului Ministru, prin care a solicitat sa fie verificat modul in care energia electrica produsa de complexurile energetice Rovinari si Turceni este vânduta prin intermediul unor firme private. Prefectul spune ca s-a autosesizat in urma unor relatari aparute in presa locala pe aceasta tema.
„Este vorba de aspectele semnalate in presa, potrivit carora complexurile energetice livreaza energie la preturi mici catre anumite firme, controlate de fosti sau actuali ministri“, a spus Bejat, care precizeaza ca el nu are competenta de a face verificari in acest sens.
Pe de alta parte, acesta recunoaste ca a facut acest demers pentru a apara imaginea complexurilor energetice. „M-au sunat inclusiv directorii acestor complexuri energetice, care s-au plâns ca unitatile lor sunt balacarite in presa, iar eu nu intervin. Nu aveam ce altceva sa fac decât sa solicit acest control. Daca vor iesi curati in urma verificarilor, asta este“, a spus Bejat.
Doi ministri, suspectati de interese necurate
Bejat mentioneaza ca a cerut demararea unor verificari intrucât fostul ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, si actualul ministru, Codrut Seres, sunt acuzati ca se afla in spatele unor firme care câstiga anual zeci de milioane de euro din cumpararea de energie electrica ieftina, de trei-patru ori sub pretul pietei, pe care o revând consumatorilor finali. Numele celor doi ministri sunt asociate cu firmele Grivco, Energy Holding si Romelectro, care au contracte pentru vânzarea energiei complexurilor pâna la sfârsitul lui 2006, respectiv, in cazul Energy Holding, pâna in 2008.
Despre fraudarea sistemului energetic a vorbit anul trecut si presedintele Traian Basescu, in interventiile avute in cursul lunii august, astfel: „Sunt baieti destepti, care cumpara de la hidro si vând la o anumita clientela energia electrica, si baietii fara noroc in viata, care consuma numai de pe termo si de multe ori peste pretul pietei“.
Afacere paguboasa pentru stat, dar legala
Secretarul de stat al Ministerului Economiei si Comertului, Ionel Mantog, care are in subordine complexurile energetice, spune ca aceste unitati respecta pretul reglementat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE). „Chiar daca, din punct de vedere legal, totul este in regula, exista totusi o problema“, a spus Mantog. Astfel, pe piata de energie sunt producatori care nu pot intra intr-o concurenta reala, deoarece tot timpul pe termo se va produce mai scump decât pe hidro sau pe nuclear. Preturile reglementate sunt diferite de la un producator la altul, deoarece acestea trebuie sa acopere costurile si o cota de profit. Sunt, intr-adevar, firme care au contracte bilaterale pe termen lung cu unitatile care produc cea mai ieftina energie. Acestea se ocupa doar de intermediere, dar au prioritate la cumpararea de energie ieftina ca urmare a contractelor incheiate, iar marii consumatori sunt nevoiti sa cumpere de la acestea. Producatorii de energie ieftina, in care sunt incluse si complexurile energetice Turceni si Rovinari, ar putea avea profituri mult mai mari decât in prezent, dar acestea se regasesc in bilanturile unor SRL-uri de apartament. O afacere paguboasa pentru stat, dar care nu ridica probleme din punct de vedere legal. Poate fi unul dintre cazurile care au stat la baza afirmatiei presedintelui Basescu: „Mafia a ajuns pe masa guvernului“.
Mantog spune ca este o singura cale pentru rezolvarea acestei probleme si anume constituirea unor complexuri energetice mixte, care sa includa atât termocentrale, cât si hidrocentrale. Acestea ar avea conditii de productie similare si pot astfel intra in concurenta reala, având costuri de productie apropiate. In lipsa acestei reorganizari a sistemului energetic, „baietii destepti“ vor avea in continuare câstiguri zilnice de milioane de dolari, fara sa incalce legea, dar si fara mari eforturi.