-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulCum pot fi prevenite cariile dentare la copii

Cum pot fi prevenite cariile dentare la copii

Frecvența cariilor dentare la copii, începând cu al doilea an de viață, este în continuă creștere. Consumul de lichide dulci sub formă de ceaiuri, sucuri de fructe și băuturi răcoritoare sunt doar câteva dintre cauzele apariţiei lor. Stomatologii trag un semnal de alarmă și sugerează părinților să nu neglijeze controalele periodice la dentist.

Cariile reprezintă o problemă de sănătate și afectează sănătatea orală a sugarilor și a copiilor preșcolari. Acestea provoacă durere și pot genera infecții repetate și complicate, care implică riscuri pentru viața copilului. Aproximativ 40% dintre copii au carii dentare încă de la vârsta de cinci ani. Aceste leziuni pot conduce la perturbarea creșterii și dezvoltării armonioase a lor. Datorită faptului că dinţii de lapte au o existență temporară și în câțiva ani după erupția lor aceștia se mobilizează și cad, se acordă, în mod eronat, prea puțină atenție îngrijirii și tratării lor, chiar dacă dinţii de lapte sunt foarte importanți! Dinţii de lapte mențin pe arcadă dentară spațiul necesar erupției dinților definitivi.

Pierderea prematură a dinților de lapte poate determina, în timp, așezarea defectuoasă a dinților definitivi. Astfel, apare necesitatea unor tratamente ortodontice.

De ce apar cariile dentare la copii

Cele mai frecvente cauze de apariție a cariilor atât la copii, cât și la adulți au la bază o specie de bacterii: Streptococcus mutans, notează clicksanatate.ro. Aceste microorganisme ridică aciditatea din cavitatea bucală. Totodată, contribuie la scăderea calciului și a fosfaţilor din structura smalțului dentar și din dentină. Pur și simplu, bacteriile „mănâncă“ substanțele minerale care protejează dintele.

Acestea sunt ajutate de resturile de alimente din gură. Streptococii se hrănesc cu carbohidrații rămași în cavitatea bucală. Puterea lor dăunătoare crește dacă periajul dentar lipsește cu desăvârșire ori se efectuează incorect sau insuficient și, în plus, nu se utilizează ața dentară. Atenţie, microorganismele în cauză nu se găsesc, nativ, în flora normală a bebelușilor. Se crede că adulții îi contaminează pe cei mici când intră în contact cu aceștia, prin sărut pe frunte, mânuţe, obraji ori prin „igienizarea“ tetinei celui mic cu gura sau hrănindu-l cu aceeași lingură cu care mănâncă.
De asemenea, dulciurile oferite des celor mici și rutină deficitară de igienizare a cavității bucale și dinților sunt de vină pentru apariția cariilor la copii.

Lipsa fluorului duce la apariția cariilor

În primii ani de viață, este bine ca cei mici să își spele dinți cu pastă de dinți cu adaos de fluor. Acesta are efecte de îndepărtare a plăcii bacteriene și reduce riscul de carii.

Adesea, pentru că este acuzat că este o substanță toxică pentru organism, părinții ezită să folosească produse îmbogățite cu fluor.

Cum prevenim apariția de carii la copii

Stomatologii trag un semnal de alarmă când vine vorba despre dinţii celor mici. Aceştia sugerează părinților să nu neglijeze controalele periodice la dentist, încă de la vârsta de 12 luni. De asemenea, trebuie să îi asigure copilului o alimentație echilibrată, bazată pe fructe și legume și mai puțin pe dulciuri. Ei trebuie să îl învețe pe cel mic să se spele pe dinți corect și să îl supravegheze în acest sens.

E bine să analizați săptămânal starea de sănătate a dinților și să solicitați ajutorul unui stomatolog, când observați linii orizontale, albicioase. Și mirosul urât al gurii poate trăda eventuale probleme dentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS