1.8 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSimpozionul internaţional de sculptură „Drumuri Brâncuşiene“ a luat sfârşit

Simpozionul internaţional de sculptură „Drumuri Brâncuşiene“ a luat sfârşit

Simpozionul Internațional de Sculptură „Drumuri Brâncușiene“, desfășurat la Craiova, în perioada 1 – 31 august, a ajuns la sfârșit.
Festivitatea de încheiere a evenimentului a avut loc vineri, pe esplanada stadionului „Ion Oblemenco“.


Cei cinci artişti, care și-au început lucrările în urmă cu o lună, pe numele lor Emilian Popescu (România), Petre Virgiliu Mogoşanu (România), Marino Di Prospero (Italia), Ferhat Ozgun Gorel (reprezentând atât Turcia, cât şi Gerogia), şi Milton Gravidia (Ecuador), au fost premiaţi de reprezentanți ai Primăriei Craiova, în frunte cu primarul Mihail Genoiu, dar şi de organizatorul evenimentului, Casa de Cultură „Traian Demetrescu“.


Festivitatea de premiere a început cu un discurs al managerului Casei de Cultură „Traian Demetrescu“, Remus Vlăsceanu: „Sunt foarte emoţionat. Este un moment unic pentru instituţia noastră, pentru că anul acesta am avut o evoluţie extraordinară.

Craiova dovedeşte că este un promotor al artei autentice. Am avut o lună plină, în care aceşti cinci artişti au reuşit să ofere acestui oraş multă valoare. Mulţumesc, în primul rând, domnului primar Mihail Genoiu, care de fiecare dată a înţeles să susţină arta. Mulţumesc echipei de la Casa de Cultură «Traian Demetrescu», care încontinuu este pregătită şi evoluează mereu“.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, şi-a exprimat şi dumnealui impresiile după acest eveniment: „Iată-ne la capătul acestui eveniment. A trecut foarte repede această lună. Parcă ieri am început a VII-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură «Drumuri Brâncuşiene» şi iată-ne acum la finalul acestei tabere de sculptură. Aceste lucrări, din punctul meu de vedere, sunt deosebite, din câte am văzut până acum.

Tema din acest an, «sportul», nu este întâmplătoare pentru că oraşul Craiova are două linii foarte clar trasate: linia parcurilor, grădinilor şi cea a sportului. Să nu uităm că aici, la stadion, se dezvoltă poate cea mai mare platformă din ţară. Se lucrează de zor la stadionul de atletism şi la un bazin olimpic pentru a dezvolta sportul şi mai mult. Să felicităm încă o dată artiştii, să mergem să studiem fiecare sculptură şi să le urăm succes în continuare în cariera lor.

Aşteptăm la anul să tragem la sorţi tematica pentru viitorul simpozion. Încă o dată felicitări tuturor“.

După aceste discursuri, managerul Casei de Cultură împreună cu primarul le-au oferit artiștilor o diplomă şi câte un buchet de flori.

„Mulţumesc lui Marino Di Prospero pentru că ne-a oferit anul acesta o lucrare care, după mine, învinge legile fizicii, aceasta fiind «Spatial Contortion». Mulţumesc lui Milton Gravidia cu lucrarea «Organic Geometry». Lucrarea reprezintă o torsiune a mişcării corpului pe care numai un sportiv o poate reda. Mulţumesc lui Ferhat Ozgun Gorel cu lucrarea «The Shadow Player», care prin structură şi dinamică ne duce cu gândul la o traiectorie pe care un corp o poate crea în mişcare.

Mulţumesc şi domnului Emilian Popescu, care a avut lucrarea «Flacăra eternă» în schiţe şi proiecte. Şi-a schimbat puţin structura pentru a fi mult mai suplă şi pentru a păstra tematica acestui simpozion. Şi, nu în ultimul rând, mulţumim domnului Petre Mogoşanu pentru că ştiu foarte bine cum s-a străduit să realizeze această lucrare cu adevărat monumentală.

Domnul Petre este pentru a doua oară la acest simpozion, iar anul acesta a avut lucrarea cu numele «Volumes and Trajectories». Vă mulţumesc din suflet tuturor pentru sprijin şi participare“, a mai precizat directorul Casei de Cultură.

Cei cinci artişti au mulţumit în special organizatorului acestui eveniment, Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, dar și primăriei şi celorlalți susţinători din mediul on-line.
Sculpturile vor rămâne pe esplanada stadionului „Ion Oblemenco“ pentru o lună, iar apoi autorităţile locale vor decide unde vor fi expuse în continuare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS