3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia și Italia ar putea colabora în domeniul transplantului de organe

România și Italia ar putea colabora în domeniul transplantului de organe

Agenția Națională de Transplant a semnat, la sfârşitul lunii trecute, la sediul Ministerului Sănătății, un Acord de colaborare cu Agenția de Transplant din Republica Moldova.

În baza acestuia se va putea face schimb de organe pentru pacienții aflați pe listele de așteptare și care au nevoie de transplant.

Prezent luni la Craiova, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că vor avea loc discuţii şi cu reprezentanţi din Italia pe acest subiect. România a semnat, în luna martie, un acord şi cu Ungaria în domeniul transplantului de organe.

Dacă anumite organe nu pot fi folosite în România, din lipsă de receptori compatibili, acestea vor putea ajunge în Republica Moldova și invers.

În cazul unei urgențe medicale, cele două Agenții vor încerca să găsească soluții pentru a identifica un organ compatibil pentru pacientul care are nevoie de transplant.

„Pentru noi este foarte important să găsim organe pentru pacienții care au nevoie de un transplant. Mai avem un Acord de colaborare și cu Ungaria. Implementarea acestui Acord semnat necesită unii pași care trebuie pregătiți minuțios. România are o capacitate mai mare în ceea ce privește transplantul de organe. De aceea, pe viitor, sperăm ca unii pacienți din Republica Moldova să poată fi transplantați în România“, a declarat Sorina Pintea.

„Urmează să discutăm şi cu Italia“

Aflată luni în vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, Pintea a anunţat că urmează să aibă discuţii şi cu Italia în domeniul transplantului de organe.

„Acordul pentru transplant cu Republica Moldova deja a intrat în vigoare. În mod normal, prevede schimb de organe între cele două ţăr. Atunci când un organ recoltat nu este compatibil pe teritoriul României cu nici un pacient, el va putea fi oferit pacienţilor din Republica Moldova şi viceversa.

Eu spun că este un lucru foarte bun pentru că începem să ne adunăm. Aşa cum Eurotransplantul este o entitate, este un ONG, aşa încercăm şi noi să avem acorduri de colaborare cu ţările din jur. Am semnat cu Ungaria, am semnat cu Moldova, urmează să discutăm cu Italia“, a spus ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.

„La Craiova nu s-a făcut nicio prelevare de organe“

Deocamdată, între România şi Republica Moldova nu a fost făcut niciun schimb de organe. „Abia am semnat acordul care a intrat în vigoare. Mai este un aspect care este cuprins în acest acord. În momentul în care un pacient din România are nevoie urgentă de un transplant de rinichi, de ficat, pentru că sunt accidente, atunci vom putea apela la cei din Republica Moldova pentru această rezervă dacă vom avea nevoie. Şi ei la fel“, a mai spus Sorina Pintea.

Ministul sănătăţii a subliniat, de asemenea, că la SJU Craiova, deşi este spital clinic universitar, nu s-a făcut nicio prelevare de organe pentru a salva alte vieţi.

„Pentru că m-aţi întrebat de transplant, v-aş întreba pe dumneavoastră, ziariştii din această zonă, câte prelevări de organe s-au făcut în Craiova? Este un spital clinic universitar. Sunt pacienţi în moarte cerebrală care ar putea salva vieţile altor pacienţi. Nu s-a făcut niciunul. Nici o prelevare“, a spus Sorina Pintea.

51 de prelevări multiorgan la nivel naţional

Până pe 30 august, în România s-au înregistrat 51 de prelevări multiorgan de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. La nivel național au fost identificate 143 declarări de moarte cerebrală. În 29 de cazuri, familia a refuzat donarea, în celelalte 61 de situaţii, alte cauze medicale nu au permis prelevarea.

S-au efectuat 37 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și șase intervenții de ficat de la donatori în viață. 87 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 37 de transplanturi renale fiind efectuate de la pacienți în viață.

De asemenea, s-au realizat patru transplanturi de cord și două de plămân. Au fost raportate şi exportate către Eurotransplant şapte grefe pulmonare (din care s-au folosit patru), trei grefe cardiace şi o grefă hepatică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS