6.7 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScandal de 700 de miliarde de lei

Scandal de 700 de miliarde de lei

Semnarea contractului pentru obtinerea creditului de 700 de miliarde de lei, de catre Primaria Craiova si BRD Groupe Societe Generale, a fost anulata din cauza aparitiei unei contestatii.


Chiar când Primaria Craiova se pregatea sa incheie contractul pentru acordarea imprumutului de 700 de miliarde de lei cu BRD Groupe Societe Generale, planurile i-au fost dejucate, deoarece a fost depusa o contestatie. In urma cu aproximativ o saptamâna, pe 30 ianuarie, o comisie specializata, din cadrul municipalitatii, a stabilit câstigatorul, din cele sase banci care s-au prezentat cu oferte. La acea data, in opinia membrilor comisiei, BRD Groupe Societe Generale a fost cea care a oferit cea mai avantajoasa dobânda.


Pentru a semna contractul, in baza caruia sa ia cele 700 de miliarde de lei, autoritatile locale au fost nevoite sa astepte sapte zile lucratoare, timp in care puteau fi depuse contestatiile. Dupa ce mai multe zile au stat cu inima cât un purice, reprezentantii primariei au avut o supriza neplacuta chiar ieri, in ultima zi prevazuta de lege, când a aparut o contestatie.


Cei care au fost nemultumiti de actuala hotarâre a municipalitatii au fost chiar câstigatorii initiali ai licitatiei de anul trecut, BCR. Atunci cei care au depus contestatie au fost reprezentantii BRD Groupe Societe Generale.


Cum istoria pare sa se repete, autoritatile spera sa nu fie nevoite sa organizeze pentru a treia oara licitatia.


Viceprimarul Sorin Iordache a precizat: „Am dat materialul depus de BCR, astazi (ieri-n.r.), Sabinei Dumitru, sefa Serviciului investitii, din cadrul primariei, pentru a-l studia si pentru a ne spune punctul de vedere. Nu am citit foile respective, asa ca nu stiu cu ce nu au fost de acord reprezentantii acestei banci. Noi ne-am bazat, in principal, pe dobânda pe care banca câstigatoare ne-a oferit-o la imprumutul de 700 de miliarde de lei si din acest motiv am apelat la ea“.


Contestatia a incurcat planurile primariei


Câstigatoarea licitatiei din luna februarie 2006, BRD Groupe Societe Generale, a solicitat la inapoierea creditului de 700 de miliarde de lei o dobânda de 580 de miliarde de lei. Locul doi a fost detinut de BCR, care a oferit putin peste contracandidata sa, respectiv 590 de miliarde de lei.


Banca Tiriac a fost de acord sa primeasca o dobânda de 600 de miliarde de lei, Raiffeisen Bank – 610 miliarde de lei, iar cea mai scumpa s-a dovedit CEC, care a cerut inapoi, pe lânga creditul initial, inca 670 de miliarde de lei.


In ciuda acestui inconvenient, reprezentantii primariei spera ca pâna la sfârsitul saptamânii viitoare sa poata incheia contractul pentru obtinerea creditului cu BRD Groupe Societe Generale.


„Pâna vinerea aceasta incercam sa dam un raspuns bancii care a depus contestatia. Nu cred insa ca va fi vreo problema deoarece dobânda perceputa de BCR este mai mare decât cea a câstigatoarei. Sper sa nu fim insa pusi sa facem o noua licitatie, pentru ca si asa am amânat destul semnarea contractului“, a adaugat Iordache.


Când va reusi sa obtina faimosul imprumut, primaria are de gând sa foloseasca 200 de miliarde de lei pentru renovarea centrului Craiovei, iar cea mai mare parte din restul banilor pentru asfaltarea strazilor. Potrivit primarului Antonie Solomon, in anul 2007, Craiova va fi transformata intr-un santier de constructii din acest motiv. „Mai avem de la bugetul local si vreo 85 de miliarde de lei pentru reasfaltare si cu banii din imprumut sa ne ajunga pentru o investitie mai mare“, a concluzionat edilul-sef al Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS