2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaSchimbările climatice și tehnologice, priorităţile Ursulei von der Leyen

Schimbările climatice și tehnologice, priorităţile Ursulei von der Leyen

Maria Capitaine – Corespondent la Strasbourg

Noul președinte al Executivului Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat marți presei componenţa și repartizarea celor 26 de posturi ale noii Comisii Europene. Marea Britanie nu și-a prezentat niciun candidat. De notat că numirea tuturor comisarilor europeni desemnați va trebui validată, în cadrul unor dezbateri, de către Parlamentul European.

Corespondenții de presă prezenți la prezentarea componenței Comisiei Europene de către von der Leyen nu au întârziat să comenteze, să facă unele remarci interesante pe marginea celor incluși în echipa de comisari europeni în următorul mandat ce va începe la 1 noiembrie. Astfel, corespondentul publicației «Challenges» remarcă faptul că, în fruntea organigramei, Ursula von der Leyen, «o apropiată a cancelarului Angela Merkel», a plasat «două piese grele» din comisia anterioară condusă de Jean-Claude Juncker. Este vorba de social-democratul olandez Frans Timmermans și de liberala daneză Margrethe Vestager. Ei au fost și candidați la postul de președinte al Comisiei Europene (deci rivali ai preşedintei von der Leyden ), urmând, acum, să primească dosare prioritare în noua comisie ce conține un număr record de femei (13).

8 foști membri ai echipei lui Juncker, în echipa Ursulei von der Leyen

De altfel, una dintre remarcile presei este prezența în noul Executiv al UE a 8 foști membri ai echipei lui Juncker, de a căror experiență von der Leyen înțelege să profite din plin. Și cu prilejul prezentării noii sale echipe, von der Leyen a promis un «pact verde» în care va fi inclusă prima legislație europeană asupra climei, cu scopul de a concretiza obiectivul de neutralitate climatică la orizontul anului 2050, la care până acum doar 24 de state membre ale Uniunii s-au angajat. Ursula von der Leyen susține de asemenea un obiectiv și mai ambițios – reducerea emisiilor de C02 cu 50% până în 2030, dacă nu chiar cu 55%.

Surse apropiate negocierii componenței Comisiei Europene, citate de presa franceză, spun că tratativele au fost îndelungi și complicate. Cele mai mari pretenții au venit din partea unora dintre țările membre ale Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia) care au dorit atribuirea unor mai mari competențe comisarilor lor. După prezentarea noii echipe, toți membrii vor fi audiați în Parlamentul European în perioada 30 septembrie-8 octombrie. Experiența din trecut arată că în urma dezbaterilor din PE, unii comisari propuși au fost înlocuiți cu alte propuneri. Încă de pe acum sunt publice probleme de legalitate sau etică, de profesionalism ce privesc unii dintre comisarii propuși, care nu vor fi trecute cu vederea în Parlamentul European.

Vicepreşedinţii Comisiei Europene

Trei vicepreşedinţi executivi vor avea o funcţie dublă. Fiecare dintre ei va fi atât vicepreşedinte responsabil pentru una dintre cele trei teme principale de pe agenda preşedintelui ales, cât şi comisar.

Vicepreşedintele executiv Frans Timmermans (Olanda) va coordona activitatea referitoare la Pactul ecologic european. El va gestiona și politicile climatice, fiind sprijinit de Direcţia Generală Politici Climatice.

Vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager (Danemarca) va coordona agenda cu privire la o Europă pregătită pentru era digitală şi va fi comisar pentru concurenţă, sprijinită de Direcţia Generală Concurenţă.

Vicepreşedintele executiv Valdis Dombrovskis (Letonia) va coordona activitatea privind o economie în serviciul cetăţenilor şi va fi comisarul pentru servicii financiare, sprijinit de Direcţia Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare şi Uniunea Pieţelor de Capital.

Ceilalţi cinci vicepreşedinţi sunt:

  • Josep Borrell (Spania, în prezent ministrul spaniol al afacerilor externe) – cu agenda: “O Europă mai puternică pe plan internaţional”,
  • Vera Jourova (Repulica Cehă, comisar în Comisia Juncker) – cu agenda “Valori şi transparenţă”,
  • Margaritis Schinas (Grecia, fost deputat în Parlamentul European, fost funcţionar în Comisia Europeană), cu agenda “Protejarea modului nostru de viaţă european”,
  • Măros Sefcovic (Slovacia, vicepreşedinte al Comisiei Juncker) – cu agenda “Relaţii interinstituţionale şi prospectivă“,
  • Dubravka Suica (Croaţia, deputat în Parlamentul European), cu agenda ‘Democraţie şi demografie’. De asemenea, Dubravka Suica va coordona, din partea Comisiei, activitatea Conferinţei privind viitorul Europei.

Componența noii Comisii Europene

  • Johannes Hahn (Austria) va fi responsabil de „Buget şi administraţie” şi va raporta direct preşedintelui Comisiei.
  • Didier Reynders (Belgia), fost ministru de Finanţe, ministru al Afacerilor Externe şi Europene şi ministru al Apărării, va fi responsabil de „Justiţie”, ‘inclusiv tematică statului de drept’.
  • Mariya Gabriel (Bulgaria) este în prezent comisar european, ocupându-se de portofoliul digital, iar acum va primit portofoliul „Inovare şi tineret”.
  • Stella Kyriakides (Cipru) este psiholog cu mulţi ani de experienţă în domeniul afacerilor sociale, al sănătăţii şi al prevenirii cancerului. Ea va avea portofoliul „Sănătate”.
  • Kadri Simson (Estonia) este un deputat cu vechime în Parlamentul estonian şi a fost ministru al afacerilor economice şi al infrastructurii. Ea se va ocupă de portofoliul „Energie”.
  • Jutta Urpilainen (Finlanda) a fost ministru de Finanţe şi membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului finlandez. Ea va fi titulară a portofoliului „Parteneriate internăţionale”.
  • Sylvie Goulard (Franţa), fost deputat în Parlamentul European, va primi unul din dosarele de cea mai mare importantă, în calitate de Comisar pentru piaţa internă, poziţie din care „va gestiona activitatea privind politică industrială şi va promova piaţa unică digitală”. De asemenea, ea va fi responsabilă pentru nouă Direcţie Generală pentru Industria de Apărare şi Spaţiala.
  • Laszlo Trocsanyi (Ungaria) este fost ministru al Justiţiei din Ungaria. El va avea portofoliul „Vecinătate şi extindere”.
  • Phil Hogan (Irlanda), actualul comisar pentru agricultură, va avea portofoliul „Comerţ”.

Alţi comisari europeni

  • Paolo Gentiloni (Italia), fost prim-ministru al Italiei şi ministru al Afacerilor Externe, a primit portofoliului „Economie”.
  • Nicolas Schmit (Luxemburg), fost membru al Parlamentului European şi fost ministru pentru ocuparea forţei de muncă la nivel naţional, va prelua responsabilitatea portofoliului „Locuri de muncă” la nivel european.
  • Helena Dalli (Malta) a ocupat atât postul de ministru pentru Dialog social, protecţia consumatorilor şi pentru libertăţi civile, cât şi pe acela de ministru al Afacerilor europene şi al Egalităţii. Ea va avea portofoliul „Egalitate”.
  • Janusz Wojciechowski (Polonia) a fost vreme îndelungată deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru agricultură şi este în prezent membru al Curţii de Conturi Europene. El va fi responsabil pentru portofoliul „Agricultură”.
  • Elișa Ferreira (Portugalia) este în prezent viceguvernator al Băncii Portugaliei. Ea a fost deputat în Parlamentul European timp de mai mulţi ani şi a fost, pe plan naţional, atât ministru al Planificării, cât şi ministru al Mediului. Ea va avea portofoliul „Coeziune şi reforme”.
  • Rovana Plumb (România) – portofoliul Transport. Rovana Plumb este deputat în Parlamentul European (vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor) şi a ocupat, la nivel naţional, posturile de ministru al Mediului şi schimbărilor climatice, ministru al Muncii, ministru al Fondurilor europene, ministru al Educaţiei şi ministru al Transporturilor.
  • Janez Lenarcic (Slovenia) este un diplomat sloven. El a fost Secretar de stat pentru afaceri europene şi a colaborat strâns timp de mai mulţi ani cu Organizaţia Naţiunilor Unite, cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi cu Uniunea Europeană. El se va ocupă de portofoliul „Gestionarea crizelor”.
  • Ylva Johansson (Suedia) este, pe plan naţional, ministru pentru Ocuparea forţei de muncă, dar şi fost ministru al Școlilor şi ministru al Sănătăţii şi îngrijirii persoanelor în vârstă, precum şi deputată în Parlamentul suedez. Ea va avea portofoliul „Afaceri interne”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS