2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrima apariție publică a Elenei Udrea de la întoarcerea în Costa Rica

Prima apariție publică a Elenei Udrea de la întoarcerea în Costa Rica

​​Elena Udrea fostul ministru al Turismului s-a prezentat la Curtea de Apel București, azi dimineaţă, ținându-se de mână cu iubitul ei, Adrian Alexandrov. Aceasta este prima sa apariție publică de la întoarcerea din Costa Rica.

Elena Udrea acuzată de luare de mită

Elena Udrea a venit la Curtea de Apel pentru procesul de finanțarea a campaniei electorale din 2009, în care este acuzată de luare de mită și spălare de bani.

„Vreu să îmi demonstrez nevinovăția pentru că s-au schimbat multe într-un an si jumătate (…) Voi veni la toate termenele de judecată”, le-a spus Udrea jurnaliștilor.

Întrebată de ce s-a întors în România, ea a răspuns: „Întotdeauna am vrut să stau acasă”.

Udrea a fost rezervată în declarații, invocând că întârzie la proces.

Ce răspunsuri au dat cei de la DNA şi SRI

La termenul din 13 iunie, în acest dosar, în care sunt acuzați Elena Udrea, Ioana Băsescu și Dan Andronic, completul de judecată a amânat judecarea procesului în condițiile în care unul din magistrații din complet se pensionează. La termenul din iunie, erau așteptate răspunsurile DNA și SRI în ceea ce privește colaborarea celor două structuri în instrumentarea cauzei.

De ce i-au trimis în judecată procurorii DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată în 2017 pe Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru instigare la luare de mită, spălare a banilor. Pe Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru luare de mită. Pe Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, tot pentru luare de mită. Pe Ioana Băsescu, notar public, fiica preşedintelui României în funcţie la acel moment, pentru instigare la delapidare, instigare la spălarea banilor. Iar pe Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare şi pe Dan Andronic, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

„În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare”, arăta DNA într-un comunicat de presă.

Prin ce au fost ascunse foloasele infracţionale

Procurorii spun că remiterea foloaselor infracţionale a fost ascunsă prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă.

„Udrea Elena Gabriela i-a indicat inculpatului Nastasia Gheorghe atât suma pe care urma să o solicite de la reprezentantul societăţii comerciale în schimbul asigurării finanţării ce urma să fie aprobată de către minister în contul unor lucrări deja executate de societate, cât şi denumirea firmei către care urma să se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei). În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat în contul firmei indicate, în două tranşe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deşi societăţile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie naţională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale”, arată DNA.

Pentru ce au fost folosiţi banii

În realitate însă, banii ar fi fost folosiţi pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidaţi.

Elena Udrea a revenit în România în 8 iulie, la aproape un an și jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Ea își anunța revenirea în țară pe Facebook, spunând că a renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica, pentru că vrea să își crească fetița acasă. Avocatul acesteia, Veronel Rădulescu, spunea că Udrea nu mai are niciun dosar care i-ar putea pune în pericol libertatea.

Când au fost eliberate Udrea şi Bica

Elena Udrea se afla în Costa Rica de la începutul anului 2018. Ea a fost arestată în octombrie anul trecut (odată cu Alina Bica) în Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României. Udrea și Bica au fost eliberate în preajma Crăciunului, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători, potrivit Hotnews.ro.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS