2.6 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe pregăteşte Termo craiovenilor pentru această iarnă

Ce pregăteşte Termo craiovenilor pentru această iarnă

Sezonul rece se apropie şi Termo face eforturi ca să le asigure căldura craiovenilor. Furnizorul intră în iarnă cu puţine modernizări şi datorii neachitate către creditori. În schimb, pentru craioveni facturile la căldură vor fi mai scumpe .

Furnizorul de căldură al oraşului, SC Termo Craiova SRL, se pregăteşte de sezonul de iarnă. După programul de revizii al CEO înainte de perioada rece, Termo a început de joi probele la rece.


SC Termo Craiova SRL trece, începând cu data de 16.09.2019, la umplerea instalațiilor pentru efectuarea probelor la rece în vederea furnizării agentului termic secundar pentru încălzire.
În scopul limitării pierderilor de apă și agent termic, craiovenilor le revine obligația să anunțe la sediul SC Termo Craiova SRL și la obiectivul termic respectiv toate intervențiile care se execută la instalațiile interioare ale blocurilor de locuințe.
De asemenea, vor fi anunțate în timpul cel mai scurt toate defecțiunile apărute la subsolurile tehnice ale blocurilor de locuințe în circuitele de apă rece, apă caldă sau agent termic pentru încălzire și se vor lua toate măsurile necesare pentru remedierea operativă a acestora.
Toate pierderile din instalațiile interioare ale blocurilor de locuințe vor fi suportate de către asociația de locatari/proprietari,

se arată într-un comunicat al SC Termo Craiova SRL.

Punct Termic- SC Termo Craiova SRL
Punct Termic- SC Termo Craiova SRL

Ce mai înnoieşte, ce mai cârpeşte Termo

Cam singurele înnoiri pentru viitoarea iarnă pe care le face Termo ar fi achiziţionarea a 1.000 de contoare de energie termică, în valoare de 1.630.216 lei.

În fapt, acestea au fost cumpărate de administraţia locală craioveană cu scopul de-a le schimba pe cele mai vechi. Contoarele care urmează să fie achiziţionate au o precizie mai mare a debitmetrului, debit minim măsurabil mai mic, caracteristică hidraulică mai bună, fiabilitate mărită, posibilitate de citire de la distanţă, prin unde radio, în timp real.

Aşteptăm noile contoare de energie termică, ele ajung undeva în luna octombrie. Ulterior vor fi montate, înlocuindu-le pe cele foarte vechi

, a spus Lorena Nicolăiţă, director SC Termo Craiova SRL.
În rest, Termo merge strict pe repararea vechilor reţele.

Pe timp de vară verificăm toate PT-urile, facem verificări pe reţea. Acolo unde am avut avarii în fostul sezon rece schimbăm conductele atât cât ne permitem. Bugetul este sărac şi nu ne permitem să facem investiţii. Încasările merg prost, asociaţiile nu plătesc. Am făcut reparaţii în toate cartierele unde au fost probleme pe reţea. Dacă am avut solicitări de la asociaţiile de proprietari ca să montăm recirculata, noi am făcut-o, în funcţie de posibilităţile financiare,

a mai spus directoarea SC Termo Craiova SRL. Aceasta mai spune că operatorul are în plan un proiect de modernizare a două puncte termice din cartierul craiovean Valea Roşie.

Falimentul bate la uşă

La cinci ani de când instanţa de judecată a decis intrarea în insolvenţă a SC Termo, societatea nu dă semne de revenire.

Pe 17 februarie 2020 expiră perioada de reorganizare şi furnizorul de căldură al oraşului nu a reuşit să plătească CEO, cel mai mare creditor al său, decât 4% din datorii. Adică, din cele 300 de milioane de lei de la deschiderea procedurii de insolvenţă, s-au plătit aproape nouă milioane de lei.

Mai mult, cu plata facturilor curente, societatea este în întârziere cu două luni. Reprezentanţii societăţii, cât şi administratorul judiciar Siomax SPRL, arată cu degetul tot spre asociaţiile de proprietari. Acestea nu-şi plătesc restanţele.

Maria Somnea, administratorul judiciar
Maria Somnea, administratorul judiciar


Asociaţiile de proprietari nu plătesc, în ciuda faptului că ne întâlnim cu reprezentanţii lor, periodic. Vin, fac promisiuni, dar rămân pe hârtie. Chiar şi după modificarea legii, tot au găsit nişte portiţe, ce-i drept ilegale, să nu ne plătească debitele.

Nu depun banii în cont, merg şi plătesc ceilalţi furnizori cu bani cash. Fac acest lucru pentru că nu există măsuri penale. Noi nu le-am dat nici măcar acceptul să li se deblocheze conturile pentru salarii. Este ilogic să vii să-mi ceri, lună de lună, pentru salarii, sume mai mari decât îmi plăteşti facturile!

Totuşi, în ciuda acestor probleme, populaţia va avea în această iarnă căldură. Ce va fi de la anul, nu ştiu! Planează un risc mare de faliment asupra societăţii,

spune Maria Somnea, administratorul judiciar al SC Termo Craiova SRL. Aceasta crede că singura scăpare a societăţii ar fi reorganizarea sau transformarea acesteia într-o altă societate care să furnizeze apă caldă şi căldură oraşului.

Craiovenii vor plăti mai scump căldura din această iarnă

Factură căldură
Factură căldură

Începând din această iarnă, craiovenii vor plăti mai scump căldură primită din sistemul centralizat de încălzire al oraşului.

Furnizorul de căldură şi apă caldă al oraşului a crescut încă din vară tariful gigacaloriei cu 10% faţă sezonul trecut. Aceasta înseamnă că populaţia va plăti cu aproape 30 de lei mai mult.


Preţul gigacaloriei este, începând din luna iulie, 321,57 lei/Gcal inclusiv TVA, faţă de 292,06 lei/Gcal inclusiv TVA (o creştere de 10%). Tariful final pentru energia termică distribuită prin punctele termice se compune din preţul agentului termic primar livrat de CEO, 190,30 de lei/Gcal, şi al tarifului de distribuţie, de 131,27 lei/Gcal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS