Zonele montane din județul Gorj vor beneficia de programe de finanțare. Condiția este ca fermierii care au exploatații în zonele submontane și montane să se asocieze.
Șefii din agricultura gorjeană au participat recent, la Sibiu, la o întâlnire cu decidenții din Ministerul Agriculturii și asociațiile de fermieri și producători agricoli. Alin Petrică, directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură Gorj, a precizat că discuțiile s-au axat pe probemele întâmpinate de fermieri, dar și pe politicile în domeniu până în 2027. Potrivit lui Alin Petrică, accesarea de fonduri va fi posibilă în mare parte pentru cooperative și asociațiile de fermieri.
Legea muntelui ajută fermierii
Alin Petrică a menționat că în Gorj există 11 produse montane atestate oficial. Fermierii și producătorii din Gorj vor primi servicii de consultanță pentru a-și atesta proiectele. Petrică a menționat că județul Gorj are 12 localități în zona de munte și poate profita de Legea muntelui. În momentul de față, în zonele montane din Gorj sunt patru asociații care vor putea să acceseze fonduri în proiecte în care cofinanțarea beneficiarilor este de doar 10%.
Fondurile destinate agriculturii în zona montană sunt de un miliard de euro. „Acesta este viitorul și asocierea sau cooperativele agricole pot să beneficieze de sume mult mai mari decât fermele individuale mici. Este peste un miliard de euro, din care se pot finanța proiecte pentru zonele montane. Cele mai mari șanse le vor avea fermierii asociați“, a spus Alin Petrică, directorul executiv adjunct al Direcției pentru Agricultură Gorj.
Eugen Măruță