Un număr de 11 primării din județul Gorj nu au secretar care să se ocupe de problemele juridice și care să vizeze legalitatea actelor emise de instituție.
Astfel, din totalul de 70 de primării, câte există în județ, 11 nu au ocupat postul de secretar. Prefectul de Gorj, Cristinel Rujan, a declarat că a făcut o analiză la nivelul celor 11 unități administrativ-teritoriale și a solicitat organizarea de concursuri pentru posturile respective.
Reprezentantul guvernului în teritoriu a declarat că este o situație atipică față de situația ultimilor ani și că absolvenții facultăților de drept nu s-ar înscrie la concursurile care au fost organizate de către primăriile în discuție.
De asemenea, mai este vorba și de pensionări, respectiv de ieșirea personalului la pensie și autoritatea locală organizează concursul pe post.
E foarte greu fără secretar
Cristinel Rujan, prefectul de Gorj, a declarat că primăriile fără secretar își desfășoară activitatea mult mai greu.
De asemenea, și comunicarea de acte către Instituția Prefectului se derulează cu greutate. „Sunt 11 primării din 70, care nu au acum secretar de primărie. Este foarte important secretarul în buna funcționare a unei primării.
Noul Cod Administrativ prevede responsabilități mult mai mari pentru secretarii de primării. Lipsa secretarilor poate genera disfuncții de comunicare și administrative. Primesc greu documentele. Relaționarea se produce greu.
Noi dăm avizul de legalitate, dar trebuie să primim și documentele. Sunt unele posturi neocupate de ani de zile, de luni de zile.
Unele sunt mai departe de Târgu Jiu, la marginea județului, și nu există o dorință mare a absolvenților de facultate de drept să meargă pe acele poziții. Unele au fost vacantate recent și e procedura de realizare a concursului.
Cert este că în 11 primării nu avem secretar“, a declarat Cristinel Rujan, prefectul de Gorj.
Ce atribuții are un secretar de primărie
Potrivit legii, scopul principal al postului de secretar este acela de a îndeplini prerogativele de putere publică aferente funcției deținute și asigură legalitatea actelor administrative întocmite de către consiliul local și de primar, prin gestionarea corespunzătoare a procedurilor administrative aplicabile la nivelul primăriei.
Oferă servicii de calitate cu publicul și cu celelalte instituții și autorități publice. Între atribuțiile postului de secretar se află: avizează, pentru legalitate, dispozițiile primarului și contrasemnează hotărârile consiliului local pe care le consideră legale; participă la ședințele consiliului local; asigură gestionarea procedurilor administrative privind relația dintre consiliul local și primar, precum și între aceștia și prefect; organizează arhiva și evidența statistică a hotărârilor consiliului local și a dispozițiilor primarului și comunică pentru realizarea acestor activități cu autoritățile competente în domeniu, în special cu Arhivele Naționale ale Statului; asigură transparența și comunicarea către autoritățile, instituțiile publice și persoanele interesate în condițiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public; asigură procedurile de convocare a consiliului local și efectuarea lucrărilor de secretariat, comunică ordinea de zi, întocmește procesul-verbal al ședințelor consiliului local și redactează hotărârile consiliului local.
Practic, activitatea într-o primărie fără secretar este aproape imposibilă.