Cazarea studenţilor în căminele Universităţii din Craiova a început ieri-dimineaţă. În funcţie de căminul în care au fost repartizaţi, cursanţii au venit pregătiţi cu bagaje în care au avut lenjerii, televizoare, calculatoare şi frigidere.
Primii studenţi cazaţi ieri, în căminele Universităţii din Craiova, au fost cei începând din anul II de studiu. Aceştia au stat la mai multe cozi, prima fiind cea pentru plata taxei, urmată de anunţarea numărului camerei, după care a urmat completarea formularelor în faţa comisiei de cazare. Abia după ce treceau de aceste proceduri, studenţii puteau să îşi ducă bagajele în cameră.
Pregătirile pentru cazare au fost în funcţie de dotările pe care le are căminul. De exemplu, la căminul 1 de la Agronomie aceştia trebuie să îşi aducă de acasă calculatoare, televizoare şi chiar frigidere.
„Am ales acest cămin pentru că şi preţul este mai mic. Pentru a avea însă strictul necesar, ne aducem de acasă televizor, frigider, calculator şi lenjerii şi cam tot ce este necesar. Aşa am procedat şi anul trecut, şi aşa facem şi acum. Suntem patru colege în cameră şi fiecare aduce câte ceva“, a spus una dintre studente.
Ce electrocasnice pot aduce studenții
De altfel, şi în contractul de închiriere se menţionează că studenţii din căminele nemodernizate pot să aducă aparatură electrocasnică. „Studenţii nu au voie să folosească alte aparate electrocasnice în afară de cele aflate în dotarea căminului la căminele modernizate, iar la cele nemodernizate trebuie să folosească aparate electrocasnice standardizate, a căror putere să nu depăşească 5 KW pe cameră“, se specifică în contractul de închiriere. În contract sunt specificate şi aparatele care pot fi aduse în cameră: un televizor – 500 W, un calculator – 400 W, un frigider – 2.000 W şi aparat audio – 100 W.
Studenţii din căminele nemodernizate, chiar dacă nu au bucătării, „nu au voie să folosească în cameră şi să deţină aparate de gătit şi de încălzit“. Camerele sunt simple, fiecare cu patru paturi, cu mobilier destul de vechi şi draperii. Reprezentanţii administraţiei căminelor spun că şi această unitate de cazare este vizată să fie modernizată.
Schimbări radicale după modernizare
Studenţii care stau în cămine modernizate se bucură de alte condiţii. De exemplu, la căminul 2, care a reintrat de ieri în circuitul cazărilor, studenţii au în cameră frigider, televizor, dar şi spălătorie, bucătărie comună, precum şi sală de lectură. A fost schimbat mobilierul, inclusiv draperiile şi lenjeriile.
„Studenţii au în acest cămin lenjerii noi şi pe perioada cazării au dreptul ca o dată la două săptămâni să ceară schimbarea lenjeriei. Acest drept este al tuturor studenţilor, din toate căminele, şi este prevăzut în contractul de închiriere“, a spus administratorul Căminului 2 din campusul Agronomie.
Chiar şi aşa, bagajele studenţilor au fost foarte mari. „Avem haine, inclusiv haine de iarnă, lenjerii, un laptop şi mâncare pentru cel puţin o săptămână. O să mai aducem şi alte lucruri pe care le vom considera necesare, dar în săptămânile următoare“, a spus unul dintre studenţi. Pe perioada cazării, studenţii nu au voie să renunţe la cameră decât după ce anunţă administraţia căminului.
Cei care părăsesc camerele fără să anunţe administraţia pierd dreptul de a se mai caza în căminele studenţeşti pe perioada studiilor. De asemenea, pe perioada cazării, aceştia nu au voie să consume băuturi alcoolice în cămin şi nici să facă petreceri. De asemenea, dacă distrug bunurile, studenţii cazaţi au obligaţia să achite pagubele în termen de zece zile. Studenţii care încalcă prevederile din contractul de închiriere sunt sancţionaţi cu avertisment şi se poate ajunge până la evacuarea din cămin.