1.8 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBeneficiile terapeutice ale dovleacului

Beneficiile terapeutice ale dovleacului

Bogat în betacaroten, dovleacul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, este anticancerigen și antidiabetic. Dovleacul, sau bostanul, are foarte puţine calorii, dar totodată este o sursă bogată de fibre, antioxidanți, minerale, vitamine, fiind recomandat de nutriționiști pentru controlul colesterolului şi reducerea greutății corporale.

În funcție de soi și preferințe, dovleacul poate fi consumat crud, copt, fiert, sub formă de plăcinte, tarte, salate, supe etc. Principalele elemente nutritive sunt luteina, alfa şi betacarotenul, vitamina A, proteinele, zincul, acestea având, în principal, rolul de a regenera organismul.

În componența chimică a dovleacului mai găsim și carbohidrați, grăsimi, acizi grași esențiali omega-3 și omega-6 (acid linoleic), fibre, fitonutrienți, folați, zeaxantină, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, T, K, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier.

Seminţele de dovleac au rol energizant și conțin ulei, protide, lecitină, acizi grași mononesaturați, aminoacizi, proteine, minerale, rezine și enzime care combat viermii intestinali.

Pentru combaterea viermilor intestinali se face o pastă din 100 g semințe crude, 100 ml apă și lapte și 3 lingurițe de miere de albine. Cantitatea se împarte în trei porții, care se consumă până la masa de prânz, din oră în oră. Se face o pauză de trei ore, după care se ia o lingură cu ulei de ricin. Cura durează între patru și șase zile, până la eliminarea completă a paraziților.

În cazul copiilor cu vârste între 9 și 12 ani, pasta se prepară din 50 g semințe, iar pentru cei cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani, cantitatea se reduce la 25 g de semințe.

Astfel, dovleacul reduce apariția diabetului, reglează glicemia (betacarotenul, care este antiinflamator și antioxidant, reglează valoarea glicemiei în sânge); ține colesterolul sub control și ajută în curele de slăbire (sărac în calorii – 20 calorii la 100 g, bogat în minerale și vitamine); menține sănătatea pielii, a unghiilor, a părului, a ochilor și a mucoaselor (vitamina A – 100 g de dovleac asigură 70% din necesarul zilnic de vitamina A);

previne îmbătrânirea, apariția ridurilor, a petelor pigmentare care apar odată cu înaintarea în vârstă (vitamina E); ameliorează simptomele premenstruale, echilibrează dereglările sistemului reproducător (vitamina E); îmbunătățește circulația periferică (vitamina E); favorizează digestia, previne depunerile de grăsime (vitamina T sau carnitina – are rolul de a regla metabolismul carbohidraților, al proteinelor și al grăsimilor, transformă hrana în energie, accelerează anumite procese în organism care contribuie la diminuarea masei grase şi a țesutului adipos, contribuind la creşterea masei musculare);

îmbunătățește funcțiile aparatului reproducător masculin (zincul și fosforul); reglează tulburările hormonale; întărește sistemul imunitar (vitamina C); luptă împotriva candidozei (are efect antimicotic); ajută la refacerea organismului după efortul fizic (potasiul echilibrează electroliții din organism. Dovleacul conține mai mult potasiu decât bananele).

Consumul de dovleac crud este contraindicat persoanelor care suferă de gastrită, celor care au aciditatea sucului gastric scăzută, celor care au ulcer gastric și diabet în stare avansată. Persoanelor care suferă de balonări și celor care au episoade acute ale bolilor cronice de stomac le este recomandat consumul de dovleac în cantități mici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS