Anul universitar 2019-2020 a fost deschis oficial ieri şi la Universitatea din Craiova. Potrivit reprezentanţilor instituţiei de învăţământ, în acest an, la Craiova, sunt peste 7.000 de boboci la programele de licenţă şi master. În pragul noului început, alături de studenţi şi profesori, au fost şi autorităţi locale, dar şi reprezentanţi ai mediului economic. În acest context, rectorul Universităţii, Cezar Spînu, a anunţat noutăţile în ceea ce priveşte programele educaţionale, dar şi investiţiile.
Potrivit reprezentanţilor Universității din Craiova în acest an sunt 20.000 de studenţi, dintre care 7.000 sunt boboci la programele de licenţă şi master. Deschiderea noului an universitar a avut loc în Aula „Mihai I al României“, unde au fost prezenţi studenţi, profesori, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu, precum şi primarul Craiovei, Mihail Genoiu. De asemenea, au fost şi reprezentanţi ai mediului economic.
Universitatea din Craiova încearcă să răspundă schimbărilor produse de tehnologia digitală pe piaţa muncii
În pragul unui nou an universitar, rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Spînu, a precizat că au din punct de vedere al ofertei eduicaționale au fost incluse noi programe de studiu care să răspundă la cerinţele de pe piaţa muncii.
„Ne bucurăm să fim împreună la deschiderea anului universitar 2019-2020. Ne bucurăm să fim împreună la celebrarea cunoaşterii, a educaţiei, a unui nou început, care va aduce, cu siguranţă, noi răspunsuri şi noi provocări intelectuale. Analizele europene arată schimbările concrete pe care tehnologia digitală le produce inclusiv pe piaţa muncii. Fişa postului devine din ce în ce mai complexă. Angajatorii caută profesionişti care să aibă competențe complexe, să gândească autonom, creativ şi eficient. În ceea ce ne priveşte, la Universitatea din Craiova, prin extraordinara colaborare cu mediul socio-economic pe care am dezvoltat-o în ultimii ani, ne străduim să facem cursurile de licență mai relevante pentru cerinţele moderne de la locul de muncă”, a precizat rectorul Universității din Craiova.
Pregătiri au fost făcute și pentru a răspunde și la previzionări.
”Mai mult, aşa cum arată analizele europene, în anii următori, este probabil ca o parte din ce în ce mai mare a forței de muncă să fie nevoită să învețe noi abilități pe parcursul vieții lor profesionale, pentru a-și proteja capacitatea de angajare. Ca răspuns la aceste previzionări, pe lângă programe noi masterale, am început să dezvoltăm şi noi programe de reconversie profesională“, a declarat prof. univ. dr. Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova”, a mai declarat rectorul Universității din Craiova.
Vor continua proiectele pe fonduri europene pentru studenţi
Pe durata cursurilor, studenţii vor fi incluşi şi în acest an în proiecte europene pentru reducerea abandonului şcolar, dar şi pentru practica studenţilor, precum şi proiecte de antreprenoriat.
„Educaţia înseamnă libertate, înseamnă puterea de a-ţi decide viitorul, înseamnă privilegiul de a alege. De a alege un mod de viaţă, o carieră. De aceea, dezvoltarea gândirii creative, educarea, spiritul de iniţiativă înseamnă o prioritate pentru Universitatea din Craiova. În acest scop, Universitatea din Craiova implementează două proiecte de tip antreprenoriat, proiecte care au condus la înfiinţarea a 70 de firme. În prezent, proiectele oferă consultanță managerială și strategică antreprenorilor firmelor nou înființate în cadrul proiectelor. De asemenea, în cadrul competiției POCU – apelul „Bursa student antreprenor“ – Universitatea din Craiova a obţinut finanţare pentru cinci proiecte. Este numărul maxim de proiecte pe care le poate depune o instituţie. În proiecte sunt incluşi studenţi şi specialişti de la fiecare facultate din cadrul Universităţii din Craiova“, a mai precizat prof. univ. dr. Cezar Spînu.
Pe perioada studiilor, cursanţii vor beneficia şi de schimburi de experienţă la universităţi de peste graniţe, dar şi de stagii de practică la agenţii economici.
„Capacitatea de cooperare în beneficiul studenților se concretizează prin parteneriatele strategice fondate cu universități de pe toate meridianele, dar și prin excelentele relații de colaborare cu mediul privat, care aduc considerabilul avantaj al unei specializări în acord cu aptitudinile și cunoștințele necesare în viitoarea carieră“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
Noi investiţii la Universitatea din Craiova
În acest universitar, se vor face şi noi investiţii la Universitatea din Craiova. Una dintre acestea va fi crerea unui centru de cercetare în domeniul agricol. „În colaborare cu Direcția general administrativă, în cadrul competiției de proiecte finanțate prin Fondul de dezvoltare de investiții, Universitatea din Craiova are aprobat un proiect care vizează dezvoltarea unui centru de cercetare în domeniul agricol. Un proiect obligatoriu, aş spune, ţinând cont de caracteristicile regiunii în care ne aflăm“, a mai precizat rectorul Universităţii din Craiova. Vor continua şi lucrările la căminele studenţeşti.
„Acum sunt modernizate 1.200 de locuri în căminele studenţeşti, s-au finalizat lucrările de recondiţionare a unui întreg cămin, care a şi fost reintrodus în circuit, iar un altul, căminul 9, intră în curând în renovare“, a mai precizat rectorul Universităţii din Craiova. Căminul 9, care va intra în renovare, se află în campusul Facultăţii de Mecanică, situat pe Calea Bucureşti. Acest cămin se află în conservare de câţiva ani.