Craiovenii sunt obligaţi să-şi monteze detectoare de gaze, inclusiv pe casa scării. Cei care au centrale de apartament să monteze şi pe instalaţia comună, care le traversează apartamentul.
Detectoarele automate de gaze naturale sunt în continuare o problemă pentru craiovenii care locuiesc la bloc.
Acestea ar trebui montate, după cum stabilea legislația în vigoare, cu precădere reglementările ANREîn încăperile în care există pericolul acumulărilor de gaze naturale.
Obligativitatea instalării acestor detectoare de gaze există de șapte ani, prin Ordinul ANRE nr. 5/2009, dar nu prea a fost respectată.
Problema detectoarelor, repusă pe tapet
Problema a fost repusă pe tapet în anul 2015 prin ordinul ANRE 179/2015 (Procedura privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale). Prin urmare, craiovenii sunt obligați, conform acestui ordin, să-și pună detectoare de gaze, chiar dacă nu au centrală de apartament.
Această obligație apare mai ales dacă locatarul are la bucătărie geam termopan. Ce spune Ordinul nr. 179/2015? La articolul 8 se menționează:
Adică se montează detector de gaze în fiecare apartament. Drept urmare, locatarii ce au făcut? Şi-au montat la aragaz un detector şi un electroventil între canea şi racord. În cazul scăpărilor de gaze, alarma era dată de detectorul de gaze doar în apartamentul cu pricina şi gazele se opreau automat la acel aragaz şi atât.
Detectoarele se montează şi pe casa scării
În contextul în care, în luna iunie 2018, legislația din domeniu a suferit o serie de modificări,
ANRE a publicat pe propriul site o serie de informații legate de montarea detectoarelor automate de gaze.
Conform acestora, detectoarele automate de gaze naturale trebuie instalate în toate camerele în care pot apărea scăpări de gaze naturale, inclusiv pe casa scărilor blocurilor.
Obligativitatea montării detectoarelor automate de gaze naturale este prevăzută la art. 129, alin. (1) și alin. (2), precum și art. 144 alin. (1) din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale:
Astfel, raportat la prevederile art. 144 alin. (1), pentru siguranța în alimentarea cu gaze naturale, se impune montarea detectoarelor automate de gaze naturale și pe casa scării
pentru a putea fi detectate scăpările accidentale de gaze naturale.
Conform prevederilor normelor tehnice în vigoare, robineții de închidere asupra cărora acționează automat electroventilul se prevăd, după caz:
înaintea fiecărui contor; pe fiecare ramificație importantă; pe fiecare conductă care alimentează grupuri de arzătoare montate la aparate, mese de lucru, laboratoare; la baza fiecărei coloane; dacă plasarea robinetelor de la baza coloanelor nu se poate face în condiții de securitate,se montează un singur robinet; pentru un grup de coloane care alimentează maximum 24 de puncte de consum.
Deținătorii de centrale, obligaţi să pună detector pe conducta comună
Proprietarii care şi-au montat centrale de apartament sunt şi ei obligaţi să monteze detector şi pe conductele vechi care le traversează apartamentul.
Ultimele precizări ANRE
ANRE-ul a venit la finele anului trecut cu nişte precizări. În sensul că detectoarele de gaze montate doar pentru aragazul din apartament sau pentru centrală nu sunt suficiente.
Conform informării, trebuie montate detectoare şi pe casa scării, şi pe colaonele care traversează apartamentele centraliştilor.