6.7 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriELECTROPUTERE isi ingroapa cumparatorii

ELECTROPUTERE isi ingroapa cumparatorii

Statul revoca oferta, dar nu are variante. Conducerea unitatii tace si asteapta „o soarta mai buna“.


Situatia la SC ELECTROPUTERE SA Craiova s-a complicat din nou, dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cea care detine pachetul majoritar de actiuni, a anuntat la sfârsitul saptamânii trecute ca guvernul a decis revocarea ofertei de privatizare.


La momentul anuntului, autoritatile statului si-au motivat decizia prin aceea ca potentialii ofertanti de pâna acum si-au aratat interesul doar pentru anumite module ale societatii si nu pentru toata fabrica. In consecinta, statul intentioneaza sa schimbe din nou strategia de privatizare. Modalitatea vehiculata pâna acum ar fi impartirea uzinei craiovene in mai multe fabrici si privatizarea pe bucati a acesteia. Solutia ridica insa destule probleme de ordin tehnic, sustin reprezentantii AVAS, cât si ai ELECTROPUTERE. „Divizarea societatii este destul de complicata, ridicând probleme de ordin juridic“, a precizat liderul sindical al intreprinderii, Aurel Bojenoiu. In primul rând, trebuie clarificata problema patrimoniului, unele dintre active fiind câstigate de terti in instanta. Apoi, administratia locala revendica si ea câteva active cu caracter social, care inca nu au fost scoase din patrimoniu (cantina, policlinica). In al treilea rând, sunt restul de actionari ai societatii (statul detine un pachet de 62,8% din capitalul social). Cum ar trebui repartizate actiunile? Se stie ca fabricile cele mai profitabile sunt cea de transformatoare si cea de locomotive, restul fiind anexe.


Datorii de aproape 1.000 de miliarde de lei


Problema divizarii a mai fost pusa pâna acum, iar printre responsabilii cu aceasta operatiune se afla chiar Aurel Bojenoiu, care a precizat ca aceasta solutie nu este singura luata in calcul de AVAS. Una dintre posibilitati este infiintarea unor societati mixte, in care statul sa fie partener cu firme private potente financiar. Totusi, AVAS nu a anuntat nimic concret in aceasta directie, viitorul uzinei craiovene fiind, la ora actuala, o mare necunoscuta.


Oficialii din cadrul AVAS sustin ca primele detalii referitoare la strategia adoptata de guvern ar trebui sa apara in cel mult o luna, in cadrul prezentarii strategiei generale de privatizare. Surse apropiate procesului de privatizare sustin ca firmele cumparatoare ale caietului de prezentare a uzinei sunt Grupul Feroviar Român SA Bucuresti, A5 Invest SRL Caransebes, Grup Energetic Tender, Asociatia Salariatilor Electroputere si concernul indian Bharat Heavy Electricals Ltd. Totusi, din cele declarate de reprezentanti ai directiei de comunicare a AVAS, statul român a considerat ca nici unul dintre potentialii ofertanti nu ar avea capacitatea sa redreseze uzina si sa plateasca datoriile catre stat, in valoare de aproape 1.000 de miliarde de lei vechi. Având in vedere situatia complicata a divizarii uzinei, directorul general, Cornel Mondea, anunta la sfârsitul saptamânii trecute ca va transmite presedintelui AVAS, Razvan Orasanu, o invitatie de a vizita fabrica, pentru a se constata situatia de fapt. Cu toate acestea, Mondea spune ca pâna acum nu a primit nici un raspuns de la AVAS. „Mi-a transmis ca o sa caute «o soarta mai buna pentru ELECTROPUTERE». Atât“, a spus directorul general.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS