2.3 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalDiscuțiile pentru susținerea noului Guvern pe ultima sută de metri

Discuțiile pentru susținerea noului Guvern pe ultima sută de metri

Premierul desemnat, Ludovic Orban, mai are la dispoziție doar zilele de miercuri și de joi pentru a trimite la Parlament lista de miniștri și programul Guvernului, liderul liberal fiind pe ultima sută de metri a negocierilor cu partidele care au votat demiterea Executivului Dăncilă. Orban a discutat marți cu ALDE, PMP, UDMR și USR, iar miercuri, la ora 12.00, urmează o ultimă rundă de negocieri cu Pro România.

Orban a spus, în weekend, că va depune în Legislativ propunerile de miniștri și programul guvernului său ”joi-vineri”, dar avocatul Toni Neacșu a explicat că termenul constituțional de zece zile se va îndeplini joi, ora 24.00. ”Dacă până joi premierul desemnat nu înregistrează la Parlament atât programul de guvernare cât și lista completă a Guvernului candidatura sa va fi considerată respinsă, iar Președintele va trebui să facă o nouă nominalizare”, a spus Neacșu.

Miniștrii propuși în Cabinetul Ludovic Orban ar urma să fie audiați în comisiile parlamentare de specialitate săptămâna viitoare, iar data probabilă a unui vot pentru noul Guvern este 5 noiembrie, potrivit unor surse politice din PSD și PNL. Calendarul investirii Guvernului este îngreunat în contextul în care PSD deține o majoritate fragilă în Birourile Permanente și intenționează să lungească cât mai mult procedura, scrie hotnews.

Care este acum poziția partidelor cu care a negociat premierul desemnat

Premierul desemnat a declarat, marți, la finalul unei noi runde de negocieri cu ALDE, PMP, UDMR și USR, că liberalii sunt pe un drum bun și este încrezător că șansele învestirii noului guvern sunt foarte mari. El a mai spus că acordurile de colaborare urmează să fie validate de conducerile partidelor și că speră ca și PMP să susțină viitorul guvern.

”Negocierile au decurs bine, ne-am înțeles aproape în toate punctele cu aproape fiecare formațiune și am convenit cadrul de colaborare. (…) Suntem practic pe drum bun și am făcut pași serioși înainte”, a declarat Orban.

Dan Barna a anunțat marți că a ajuns, la finalul negocierilor cu premierul desemnat Ludovic Orban, la un acord cu PNL și ”suntem foarte aproape de susținerea noului guvern”.

Călin Popescu-Tăriceanu a spus marți că a ajuns la un acord cu PNL pentru a vota în favoarea Guvernului Orban, fiind acceptate toate cele 12 condiții formulate de ALDE, printre care și înființarea unui fond de investiții.

Președintele PMP, Eugen Tomac, a ieșit supărat de la întâlnirea de doar un minut cu premierul desemnat Ludovic Orban care i-a transmis că va prezenta un guvern monocolor, deși, susține Tomac, săptămâna trecută, partidul său avea promisiunea că va face parte din executiv.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți, după întrevederea cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că sunt șanse serioase ca Guvernul să treacă în săptămânile care urmează și a anunțat că formațiunea pe care o conduce va lua o decizie în privința susținerii noului Executiv numai după ce vor fi depuse programul de guvernare și lista cu propunerile de miniștri.

Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a anunțat încă de lunea trecută că deputaţii grupului său vor susţine un Guvern PNL. Pambuccian a spus că garantează pentru toate cele 17 voturi din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

Ludovic Orban trebuie să pună pe masă și lista miniștrilor și structura pe care a gândit-o pentru viitorul Cabinet. Față de săptămâna trecută, în planurile PNL a reintrat Ministerul Tineretului și Sporturilor, pe care inițial liberalii îl voiau desființat, lucru ce ar urma însă să se întâmple cu Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, portivit surselor HotNews.ro. În privința numelor, au intervenit și aici câteva schimbări. În final, lista va fi validată de Ludovic Orban cu Klaus Iohannis.

Lista ministerelor și a miniștrilor așa cum este ea discutată în acest moment:

1. Ministerul Afacerilor Externe (se comasează Ministerul Afacerilor Europene și cel al Românilor de pretutindeni) – Bogdan Aurescu
2. Ministerul Afacerilor Interne – Laurențiu Leoreanu (pe listă era anterior și Marcel Vela)
3. Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
4. Ministerul Finanțelor – Florin Cîțu (pe listă figurau anterior și Lucian Heiuș și Bogdan Iulian Huțucă)
5. Ministerul Economiei (se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul) – Virgil Popescu (pe lista inițială figura și Ion Ștefan)
6. Ministerul Dezvoltării – Raluca Turcan (pe listă figura inițial și Robert Sighiartău)
7. Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu (pe listă figura și Ioan Cupșa)
8. Ministerul Agriculturii – Adrian Oros (pe listă figurau anterior și Emil Dumitru și Nicolae Giugea)

9. Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor) – Costel Alexe
11. Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării) – Monica Anisie
12. Ministerul Fondurilor Europene – un independent
13. Ministerul Tineretului și Sportului – Sorin Moldovan
14. Ministerul Transporturilor (se comasează Ministerul Comunicațiilor) – Lucian Bode
15. Ministerul Culturii – Liviu Brătescu
16. Ministerul Sănătății – Horațiu Suciu (în calcul fusese luat și Vasile Rîmbu)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS