7.3 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasta de lux a notarilor craioveni

Casta de lux a notarilor craioveni

Notariatul – un domeniu greu accesibil, unde se invârt anual sume naucitoare de miliarde de lei. Un absolvent de Drept care viseaza la un post de notar are toate sansele sa iasa la pensie cu acest gând. Asta daca nu cumva e ruda apropiata cu un notar sau e copil de magistrat.


Un absolvent de Drept trebuie sa faca un stagiu de doi ani pe lânga cabinetul unui notar, ca sa poata intra in bransa. Urmeaza un examen in Capitala si drumul spre „industria câstigului“ e liber. Ca sa scapi de stagiatura, exista si a doua posibilitate, aceea de a avea cinci ani vechime intr-o profesie juridica, dar tot nu scapi de un examen. Sumele vehiculate pentru accederea intr-un post de notar ajung la zeci de mii de euro. Câstigul, dupa doar câtiva ani, e garantat. „Este logic, il aduci la tine in birou, il formezi ca notar, ii asiguri un salariu, iar mai târziu iti da peste picioare, asa cum am patit eu. I-am crescut si dupa aceea, prin diferite masinatiuni, au inceput sa ma ponegreasca, sa ma reclame. Nu este mai bine sa te asociezi cu cineva din familie, in care sa ai incredere?!“, a declarat vicepresedintele Camerei Notarilor, Gheorghe Ciovica.


Din cele peste 40 de cabinete notariale, câte functioneaza in Craiova, mai mult de zece dintre ele sunt de fapt un SRL de familie in care parintii, notari cunoscuti in urbe, si-au indemnat odraslele sa urmeze aceasta profesie pentru ca mai târziu sa preia stafeta. Printre notarii craioveni care si-au adus copiii in bransa se numara Tereza Cârstea, Ilie Gageatu, Dana Tomita, Doina Faurar, Adriana Dinca, Mircea Dragusin, Emil Defta si lista ar putea continua.


Notarii tineri prefera centrul


Numarul notarilor inscrisi la Camera Notarilor din Craiova a crescut in 2005, rândurile s-au intregit cu tinerii stagiari, dar si cu cei care au trecut perioada de stagiatura. Dintre cei din urma, 12 si-au sustinut examenul de definitivat fiind, ulterior, numiti notari. Pentru intrarea in stagiatura Camera Notarilor Craiova a scos la concurs sapte posturi. Au fost interesati 12 tineri absolventi ai unei facultati de drept, printre care bineinteles si copii de notari. Unii au avut succes, altii au picat examenul. Dintre acestia numai sase au reusit sa incheie un contract de munca. „Numarul de posturi se actualizeaza anual. Cei care participa la concurs trebuie sa obtina cel putin media sapte. Multe probleme apar dupa perioada de stagiatura. Initial, spun ca sunt de acord sa mearga in orice localitate, in functie de media obtinuta, dar se razgândesc si toti vor sa vina numai in Craiova. A fost un caz in care, dupa definitivat, cu nota obtinuta ar fi trebuit sa mearga la Segarcea… A fost de acord, dupa care a refuzat si a dat ministerul si uniunea in judecata“, a mai spus Gheorghe Ciovica.


Sunt si notari care… mor de foame


Un notar care câstiga in jur de 15 milioane pe luna este considerat in bransa falimentar. Cu aceasta suma in aceasta meserie nu faci fata, trebuie sa platesti taxe si impozite, sa sustii cheltuielile biroului si sa mai si traiesti pe deasupra, spun notarii care fug de orasele mici. Este cazul celor de la Baia de Arama. Singurul notar din localitate s-a vazut nevoit sa „migreze“ spre Drobeta Turnu Severin ca sa nu moara de foame. In aceste conditii, micul orasel de provincie a ramas fara birou notarial, Camera fiind nevoita sa delege un notar care sa mearga o data pe saptamâna aici, pentru legalizarea actelor. In aceeasi situatie se afla si Bechetul, care desi a fost declarat oras nu are un birou notarial, ca de altfel multe alte servicii publice. La polul opus sunt notarii cu venituri grase, cei care stiu sa faca pe „negustorii“ si sa-si atraga clientela. Printre colegii de breasla circula un zvon, ca aceia mai avuti sunt cei care au anumite relatii cu agentii imobiliare sau alte firme de succes pe piata. „Unii practica o concurenta neloiala, dar nu ai ce sa le faci. Sa va dau un exemplu, un anunt publicitar: «Agentie… Vânzari-cumparari in maximum 72 h. Taxe notariale reduse 30%». Este o afacere profitabila aceasta colaborare, care se face in detrimentul altor colegi“, a spus Gheorghe Ciovica.


Reprezentantii Camerei Notarilor Publici spun ca sunt notari care sar calul si ajung in fata Consiliului de Disciplina al Uniunii. Ei pot fi sanctionati disciplinar, suspendati pentru o perioada de sase luni sau chiar exclusi. Unii au ajuns chiar pe mâna oamenilor legii, fiind cercetati pentru savârsirea unor fapte de natura penala.


Reglementare


Numarul notarilor publici si al birourilor notariale din localitatile aflate in circumscriptia fiecarei judecatorii se stabileste prin ordin al ministerului justitiei, la propunerea Consiliului Uniunii.


Ministerul Justitiei procedeaza la actualizarea numarului notarilor publici si al birourilor notariale in fiecare an, de regula in primul trimestru, la propunerea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor publici din România. Ordinul de actualizare cuprinde: numarul notarilor publici in functie, numarul locurilor vacante pentru notarii stagiari care se angajeaza in birourile notariale, numarul locurilor vacante pentru notarii stagiari care au promovat examenul de definitivat, numarul locurilor vacante pentru cei care au indeplinit timp de cinci ani functii juridice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS