2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljContul bancar, o necunoscută pentru asociaţii şi proprietari

Contul bancar, o necunoscută pentru asociaţii şi proprietari

După intrarea în vigoare a Legii privind asociațiile, fiecare asociație de proprietari este obligată să aibă un singur cont bancar, astfel încât locatarii să poată plăti cheltuielile de întreținere direct în acest cont. Astfel, proprietarii au posibilitatea de a plăti oricând întreținerea, nu numai în ziua stabilită pentru încasări la asociaţie.

Mai mult, ca să le uşureze locatarilor plata întreținerii în acest cont, angajaţii asociației de proprietari trebui să afișeze, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociației, și datele de identificare ale contului bancar al asociației. Mai exact, datele care trebuie afișate la avizier sunt numele titularului contului bancar, banca la care a fost deschis contul, sucursala băncii și codul IBAN.
Proprietarii, prin existenţa contului bancar al asociaţiei, au posibilitatea de a evita un drum în plus. Pe de altă parte, pot avea un control mult mai uşor asupra plăţilor realizate. Plata se poate efectura oricând, chiar şi de pe un calculator.

Unii afişează contul bancar, alţii nu

În Craiova, cele mai multe din asociaţiile de proprietari s-au conformat şi afişează odată cu lista de plată şi contul bancar. Dar sunt și asociaţii care nu pun la dispoziţia proprietarilor conturile bancare.

Acestea sunt „excepţiile“, spun reprezentanţii primăriei.

Administratorul este obligat să folosească contul şi să transmită datele de identificare ale contului curent. Sunt obligaţi de lege. Proprietarii au posibilitatea să plătească întreţinerea în acel cont. Într-adevăr, sunt şi excepţiile, adică acele asociaţii care nu afişează nici listele de plată, ce să mai vorbim de cont bancar.

De exemplu, Asociaţia 24 Craioviţa Nouă sau 14 Romanescu. Cei din Craioviţa nu mai au nici o formă de organizare. În 1 Mai este o persoană care se erijează în contabil, casier, administrator. Acolo nu există listă de plată, documente contabile. Oamenii se duc şi plătesc sume derizorii, iar banii nu ajung la furnizori. I-ar ajuta foarte mult dacă ar plăti în contul asociaţiei.

Ordinul de plată ţine loc de chitanţă,

a explicat Doina Pârvu, director al Serviciului Fond Locativ și Coordonare Asociații de Proprietari (FLCAP), Primăria Craiova.

Nu sunt singurele asociaţii de proprietari cu probleme din Bănie. Locatarii reclamă aceeaşi situaţie şi la Asociaţia de locatari nr. 7 Brazda lui Novac.

La noi la asociaţie nu afişează pe lista de plată, ca la alte asociaţii, şi contul bancar. Am văzut că la alte blocuri, acolo, lângă antet, este trecut şi contul. Eu aş plăti la bancă. Îmi este mult mai uşor. Trebuie să merg să îl solicit, deşi legea îi obligă să afişeze ei la avizier. Vârstnicii merg la casierie, dar când tu la serviciu ai un program încărcat îţi este mai uşor să plăteşti prin virament,

spune un locatar din blocul G8, Brazda lui Novac.

Plata întreţinere

Contul bancar, o necunoscută pentru mulţi locatari

Contul bancar este însă o necunoscută pentru un număr destul de mare de proprietari. Aceştia încă sunt tributari vechiului obicei de-a aştepta după programul administratorului de la asociaţia de proprietari.

Nici nu se gândesc să plătească la bancă întreţinerea.

De ce să plătesc la bancă? Eu mă duc la asociaţie. Ştiu programul când sunt încasări şi plătesc la casierie. Cum să te duci la bancă?! Aşa am plătit tot timpul. Nu mă uit pe listă dacă este trecut contul, că nu mă interesează,

a spus un proprietar din blocul 38, Asociaţia de proprietari nr. 25 Brazda lui Novac.


De aceeaşi părere este şi un alt proprietar din blocul A1, scara 1, din Asociaţia de proprietari nr. 2 Nicolae Titulescu.

„Eu plătesc la casieria asociaţiei. Au sediul acolo, la PT. Văd că este trecut pe lista de plată şi contul bancar. Oamenii sunt liberi să plătească unde vor“,

a spus proprietarul.

Codul IBAN permite identificarea beneficiarului unei plăți

Codul IBAN (International Bank Account Number) reprezintă numărul unic de identificare a unui cont bancar, fiind format din 24 de caractere și recunoscut la nivel internațional. Acest cod permite identificarea beneficiarului unei plăți, chiar dacă plătitorul nu poate furniza și alte detalii legate de contul în care trebuie virați banii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS