6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateISU a trimis la Parchet doar câteva cadre din interiorul clubului Colectiv

ISU a trimis la Parchet doar câteva cadre din interiorul clubului Colectiv

Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, susține că reprezentanții ISU au mințit încă de la început când au spus că nu știau despre existența clubului. El a spus că planul de evacuare fusese făcut de inspectorii ISU, aceiași care făcuseră mai multe controale în club, potrivit hotnews.

Declarațiile au loc în contextul publicării noilor imagini din noaptea tragediei, ținute la sertar de către ISU timp de 4 ani. Filmarea arată modul haotic în care au intervenit autoritățile.

„Prima dată și prima dată când această instituție minte este când spune într-un document oficial că nu știe de noi. După ce află de aceste controale, va rog să remarcați că instituția se delimitează de cei doi ofițeri care ne-au controlat, spunând că dânșii au fost acolo, nu știu cum să vă spun, de capul lor. Doar că dânșii nu ne-au controlat doar pe noi, au controlat toată platforma Pionierul. Dânșii nu au venit doar o dată, au fost de cinci ori în control în clubul Colectiv”, a spus Costin Mincu, pentru Digi24.

Cei doi foști pompieri dați afară din ISU București-Ilfov sunt trimiși în judecată în același dosar în care sunt inculpați și patronii clubului Colectiv.

„Dânșii au pretins să facem un contract cu o firmă la care dl. inspector lucra. Adică este momentul în care funcționarul public care te controlează îți cere să faci un contract comercial legal cu o firmă la care același domn este prestator de servicii. Aș vrea să-l întrebați pe dl. Arafat dacă dânsul poate să-mi explice cum poate să funcționeze după aceste criterii instituția dânsului?”, a adăugat patronul clubului Colectiv.


Declarațiile sunt făcute în contextul în care Libertatea a publicat joi o filmare de aproape 21 de minute cu intervenția haotică a pompierilor, care a fost ținută ascunsă de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Filmarea a fost furnizată de un ofițer de pompieri care spune că a făcut acest lucru pentru că ”în imaginile filmate de Departamentul de Informare și Relații Publice al ISU se vedea altceva decât versiunea care fusese comunicată oamenilor, anume că intervenția de salvare a vieților a fost impecabilă”.

ISU a trimis la Parchet doar câteva cadre din interiorul clubului Colectiv. Șefii ISU ar putea fi audiați


Parchetul General a anunțat joi că nu a avut la dosarul Colectiv filmulețul legat de intervenția de la locul tragediei și nici nu știa despre existența acestuia. Procurorii mai spun că au cerut Inspectoratului pentru Situații de Urgență aceste înregistrări, pentru a fi incluse în dosarul care vizează modul în care au intervenit autoritățile.

Surse din Parchetul General au confirmat pentru Digi24 că încă de acum patru ani, când a fost deschis dosarul penal pentru ucidere din culpă, procurorii au transmis ISU două solicitări. Una se referea la un raport care privea activitatea din seara respectivă și imagini, dacă acestea existau. Cei de la ISU au transmis, într-adevăr, niște imagini, dar este vorba doar de câteva cadre filmate în interiorul clubului Colectiv.

Nu va fi deschis un dosar separat pentru ce s-a întâmplat cu aceste imagini

Conform surselor citate, nu va fi deschis un dosar separat pentru ce s-a întâmplat cu aceste imagini, dar este posibil ca cei trei șefi ai ISU București să fie chemați la audieri de către procurori în dosarul pe care ei l-au deschis în 2016, în care se fac cercetări cu privire la intervenția din seara tragediei.

Dosarul privind intervenția medicală din clubul Colectiv este în lucru la Parchetul General de 3 ani. Mai exact, în noiembrie 2016, părinţii victimelor au depus o plângere penală la Parchet în care mai mulţi oficiali guvernamentali şi din sistemul de sănătate erau acuzaţi în legătură cu modul în care au intervenit autorităţile după incendiul din clubul Colectiv. Ulterior, Parchetul General a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, privind intervenţia autorităţilor şi acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistenţa medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecţii nosocomiale şi de acţiunile ori inacţiunile funcţionarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unităţi de spital din străinătate.

Bănicioiu nu s-a prezentat, însă, invocând motive personale.

Marți, a fost audiat pentru prima dată în acest dosar Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu a fost citat pentru miercuri la audieri, fiind chemat pentru prima dată să dea explicații privind intervenția din seara incendiului din clubul Colectiv, la aproape patru ani de la tragedie. Bănicioiu nu s-a prezentat, însă, invocând motive personale.

În dosarul principal, în 28 aprilie 2016, au fost trimişi în judecată patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, dar şi fostul primar Cristian Popescu-Piedone.

Sursahotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS