Să joci împotriva lui Dinamo, duşmanul de moarte al alb-albaştrilor, în afara Craiovei pentru că nu ai gazon pe „Oblemenco“, asta da „performanţă“.
Dacă apleci urechea la ce spunea ieri primarul Mihail Genoiu, noul gazon hibrid ar trebui să fie montat până vineri cel târziu. Oficialii clubului de fotbal Universitatea Craiova nu l-au crezut pe primar şi au anunţat tot ieri că meciul de luni împotriva „câinilor“ se va disputa la Severin. Cine e de vină în toată povestea asta? Compania Naţională de Investiţii (CNI), cea care a finanţat majoritar construirea stadionului. CNI nu a fost în stare timp de doi ani să facă un lucru elementar şi de bun-simţ: să ceară firmei care a montat gazonul să-l înlocuiască în garanţie mai devreme sau să execute garanţia de bună execuţie depusă de constructor. A ales, în schimb, să bage capul ca struţul în nisipul de pe „Oblemenco“. Colac peste pupăză, CNI nu-şi asumă nici măcar plata diferenţei de bani dintre costul unui gazon hibrid şi unul natural, profitând şi de naivitatea primăriei, care, ca fata mare la măritiş, s-a oferit ea să plătească 300.000 de euro din bani publici pentru noul gazon.
Peştele de la cap se-mpute
Mai ştiţi când GdS scria despre eternele amânări ale recepţiei stadionului din cauza întârzierii lucrărilor, la rândul lor provocate de termenul nerealist de execuţie? Vă amintiţi cum înfiera jurnaliştii conducerea de atunci a primăriei şi cum spunea că articolele în care se vorbea de nerespectarea caietului de sarcini sunt prostii şi răutăţi? Cum CNI amâna răspunsul la întrebări care stăteau pe buzele tuturor şi încerca să tragă de timp? Ei bine, efectele a ceea ce s-a întâmplat atunci reverberează acum, deşi ele s-au văzut imediat după meciul inaugural cu Slavia Praga. Este vorba despre gazon.
Foraje fictive, recepţionate de CNI
Scriam atunci că, potrivit proiectului tehnic, gazonul nu trebuia atins timp de şase luni de la montare. A ţinut cineva cont de acest lucru? Nu. La aceasta s-a adăugat şi marea problemă – studiile geotehnice prost făcute care nu au detectat dezastrul de sub terenul de pe „Oblemenco“. De unde aflăm despre acest lucru la aproape doi ani de la inaugurare? Tocmai din corespondenţa purtată de Primăria Craiova cu CNI. „Din documentele existente se constată că de la proiectare, execuţie, finalizare nu a fost luată în calcul zona/pânza freatică pentru exploatare teren/suprafaţă de joc (…) Unul dintre factorii care împiedică dezvoltarea plantelor pentru a obţine o suprafaţă de joc sănătoasă este umiditatea excesivă a substratului suport. La nenumăratele sesizări ale autorităţii locale referitor la acest aspect s-a răspuns cu întârziere, iar soluţiile de remediere adoptate de constructor nu au avut rezultatele promise(…) În urma verificărilor efectuate pentru determinarea cauzei umidităţii constante la toate puţurile de colectare de pe exteriorul suprafeţei de joc în afara stadionului, dar care aparţineau proiectului de execuţie s-a constatat că unele erau fictive fără foraj (conform foto se identifică doar capacul de cămin şi un ştuţ aparent)“, s-a plâns primăria la CNI. Deci primăria vorbeşte despre „puţuri fictive“ într-un contract de 55 de milioane de euro. Și spune acest lucru CNI, adică acelei companii de stat care a recepţionat lucrarea.
Deşi ştia prea bine că gazonul de pe „Oblemenco“ este praf şi avea la îndemână cel puţin două pârghii de a îndrepta lucrurile, Compania Naţională de Investiţii nu a ridicat un deget, ci doar a dat vina, ba pe iarna crudă, ba pe vara tropicală, ba pe fulgul de nea sau stropul jucăuş de ploaie. Adică, la Craiova nici ploaia, nici zăpada nu sunt ca în alte părţi. Ce putea să facă?
- Să ceară constructorului să înlocuiască gazonul pe cheltuiala lui, folosindu-se de garanţia acordată întregului stadion
- Să execute garanţia de bună execuţie, adică suma pe care orice firmă o depune, conform legii, ca garanţie în contul autorităţii contractante tocmai pentru situaţii de acest gen.
Primăria, generoasă de nevoie
Văzând că „latră“ de pomană, iar CNI face pe moarta în păpuşoi, şi „încurajată“ de venirea lui Victor Piţurcă la Craiova, primăria a făcut oferta supremă. „Sacrifică“ ea 300.000 de euro din bugetul oraşului numai să vorbească CNI cu constructorul şi să schimbe soluţia tehnică, adică să înlocuiască gazonul natural cu unul hibrid, mai rezistent. O singură, dar mare problemă aici. De ce trebuie primăria să plătească aceşti bani şi nu CNI? Pe baza căror documente se face plata şi cine garantează că preţul gazonului este stabilit conform legii achiziţiilor publice, adică prin licitaţie? Desigur, cauza este una nobilă, iar suporterii s-au săturat de gazonul – batjocură, dar când vine vorba de bani publici, legea nu ţine cont de sentimente, ci de proceduri legale.
Văzând propunerea primăriei, CNI i-au sticlit ochii şi şi-a zâmbit în barbă. Unde mai găsea ea 300.000 de euro şi să scape şi de beleaua de la Craiova care îi stătea ca un ghimpe în coaste? Aşa că a zis un mare DA. Da, primărie, dă tu banii, iar dacă nu plăteşti, te execut, aşa cum reiese din convenţia aprobată cu voioşie de toţi consilierii locali acum două săptămâni.
CNI promite licitaţie
Potrivit legii, atunci când se schimbă soluţia tehnică, trebuie organizată o formă de achiziţie publică. Cine o face? Păi, CNI. A făcut-o? Greu de spus. Dacă judecăm după întârzierea la sosirea noului gazon pare că nu. Ce-i drept şi Compania recunoaşte, într-un răspuns trimis GdS, că trebuie să organizeze o procedură de achiziţie publică pentru achiziţionarea gazonului hibrid. „Înlocuirea gazonului se va realiza respectându-se prevederile contractuale şi legislaţia aflată în vigoare la momentul actual, dar numai după finalizarea unei proceduri de achiziţie publică privind achiziţionarea unor produse suplimentare (gazon hibrid – preţurile actualizate pentru acest tip de gazon încadrându-se în preţurile pieţei de profil) de la contractantul iniţial, contravaloarea celorlalte lucrări necesare pentru pregătirea terenului fiind suportate de către antreprenor în perioada de garanţie“, spune CNI.
Stăpânii soluţiilor tehnice
Ce aflăm de aici? Că, de fapt, gazonul hibrid se cumpără tot de la firma care a furnizat şi gazonul natural. Ce nu aflăm? Cine va suporta costul suplimentar al montajului pentru noul gazon. „Având în vedere solicitarea Primăriei Craiova privind montarea unui gazon hibrid, tip rulou în perioada de pauză competiţională ocazionată de meciurile echipei naţionale, CNI a solicitat antreprenorului înlocuirea gazonului actual cu tipul de gazon hibrid. Antreprenorul a răspuns că este dispus să realizeze lucrările de suplimentare a gazonului ranforsat – înlocuire a gazonului natural, suportând costul lucrărilor egal cu valoarea lucrărilor aferente pentru un gazon identic cu cel din proiect, iar UTAC Craiova să finanţeze diferenţa de preţ în valoare de 250.000 de euro (fără TVA)“, spune CNI. Apoi, Compania încearcă să explice de ce e bine să lucreze tot cu firmele care au construit stadionul. „Ţinând cont de faptul că lucrările de înlocuire a gazonului presupun intervenţii asupra infrastructurii acestuia şi a stratului suport, lucrări care trebuie să vină în completarea celor existente şi care să respecte caracteristicile tehnice realizate pentru întregul sistem al terenului de joc, fără a aduce eventuale prejudicii la întregul sistem al terenului de joc care este în perioada de garanţie oferită de (…) lucrărilor executate, se impune efectuarea înlocuirii gazonului tot de către această asociere, care va păstra în continuare garanţia de bună execuţie. Montarea gazonului de o terţă parte ar putea duce, pe viitor, la incompatibilităţi între partea de gazon nou prevăzut şi substraturile terenului de joc şi instalaţiile acestuia“, explică CNI.
Din răspuns pare că respectivele firme deţin tehnologia supremă şi nici o altă firmă nu ar şti să monteze noul gazon fără să încurce lucrurile.
Genoiu şi Universitatea vorbesc limbi diferite
Bun. Şi, totuşi, Craiova unde va juca meciul cu Dinamo? Va avea „Oblemenco“ gazon hibrid în timp util sau nu? Primarul a comentat ieri pe Facebook, spunând că astăzi începe montarea gazonului. „Da! Marţi (astăzi – n.r.) începe montarea noului gazon. Durează maximum trei zile şi se poate juca încă de a doua zi după ce va fi montat“, a scris el. Conducerea clubului de fotbal nu a avut, însă, încredere în cuvintele sale şi, la aproximativ o oră după postarea sa, l-a contrazis pe primar printr-un comunicat de presă în care a anunţat că meciul cu Dinamo de pe 4 noiembrie se va juca la Severin. „Cu toate promisiunile făcute de cei implicați, meciul cu Dinamo București este practic imposibil să se desfășoare pe Stadionul „Ion Oblemenco“. Astfel, pentru a pregăti cum trebuie organizarea meciului, Clubul Universitatea Craiova face următoarele precizări:
- Abonații și suporterii care au achiziționat deja bilete sunt așteptați oricând la oricare dintre punctele de vânzare ale clubului pentru a intra în posesia unei invitații într-un loc similar din Stadionul Municipal Drobeta Turnu Severin. Cei care au achiziționat deja bilete pot opta și pentru varianta în care li se returnează banii.
- Abonații clubului Universitatea Craiova care doresc să beneficieze în mod gratuit de transport dus-întors la meci trebuie să se prezinte până vineri, 1 noiembrie 2019, la unul dintre punctele de vânzare pentru înscrieri.
- Biletele pentru Universitatea Craiova – Dinamo București pot fi achiziționate de la toate punctele de vânzare ale clubului (magazinul oficial, magazinul mobil și Sala Polivalentă), de la partenerii Eventim.ro și on-line. De asemenea, biletele pot fi achiziționate și de la casa de tichete a stadionului „Municipal“ din Drobeta Turnu Severin, zilnic, în intervalul orar 10.00 – 19.00“, se arată în comunicatul Universităţii Craiova.