0.6 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentAproape opt ani de puşcărie pentru 2.000 de lei

Aproape opt ani de puşcărie pentru 2.000 de lei

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să condamne la şapte ani şi opt luni de închisoare o craioveancă de 51 de ani. Femeia a fost trimisă în judecată pentru comiterea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă şi una de favorizarea făptuitorului. Anchetatorii susţin că inculpata a cerut şi primit diverse sume de bani de la mai multe persoane, una fiind chiar un poliţist sub acoperire. În schimbul banilor, femeia promitea că va interveni pe lângă membrii Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap.

Potrivit anchetatorilor, cercetările în acest dosar au fost începute în 2016, după ce mai multe persoane au denunţat-o pe Mariana Buşe, de 51 de ani, din Craiova.
În urma anchetei, procurorii doljeni au stabilit că femeia a cerut diverse sume de bani unor cunoscuţi. Este vorba de patru persoane care i-ar fi dat inculpatei sume de bani cuprinse între 300 şi 1.000 de lei. A cincea persoană a fost un poliţist sub acoperire, care i-a dat suma de 500 de lei. De fiecare dată, femeia a promis că va interveni pe lângă membrii Comisiei din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap. Această comisie funcţionează la DGASPC Dolj. În total, inculpata a obţinut de la patru persoane suma totală de 2.240 de lei.

Alţi bani, alte motive

Anchetatorii au mai stabilit că femeia a cerut bani şi cu alte ocazii.
De exemplu, în cazul unui bărbat care era încadrat deja în grad de handicap, inculpata i-a cerut bani fiicei acestuia pentru a convinge autorităţile să nu facă verificări.

„Inculpata Buşe Mariana i-a transmis în mod nereal suspectei F.C. faptul că la nivelul Primăriei Craiova s-au constituit comisii de control care verifică în teren şi la domiciliu situaţia persoanelor încadrate în grad de handicap. Inculpata i-a precizat suspectei F.C. că tatăl său trebuie să fie găsit acasă, în caz contrar urmând să se dispună încetarea plăţii indemnizaţiilor aferente gradului de handicap (…). Inculpata a sugerat o posibilă soluţie, spunând că o cunoaşte pe o anume „Mirela” de la DGASPC Dolj, iar aceasta, în schimbul unor sume de bani, poate garanta că timp de şase luni tatăl său nu va fi supus vreunui control inopinat“, au reţinut anchetatorii.

Aproape opt ani de puşcărie pentru şase infracţiuni

Inculpata a fost trimisă în judecată în decembrie, anul trecut, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Judecătorii doljeni au dat o sentinţă în acest dosar vineri, pe 25 octombrie. Inculpata a fost găsită vinovată pentru comiterea a cinci infracţiuni de trafic de influenţă şi una de favorizarea făptuitorului.

Pentru trafic de influenţă, femeia a fost condamnată la câte trei ani de închisoare. Pentru favorizarea făptuitorului a primit doi ani de închisoare. După contopirea pedepselor, inculpata a fost condamnată la aproape opt ani de închisoare. „Contopeşte pedepsele menţionate mai sus în pedeapsa cea mai grea (trei ani închisoare) la care se adaugă 1/3 din totalul celorlalte pedepse aplicate (patru ani şi opt luni), urmând ca inculpata Buşe Mariana să execute în final șapte ani şi opt luni închisoare“, se arată în hotărârea instanţei.

În plus, instanţa a dispus confiscarea de la inculpată a sumelor de bani primite de la cele patru persoane. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Judecată şi pentru înşelăciune

În martie 2017, aceeaşi Mariana Buşe a fost trimisă în judecată, alături de alţi patru inculpaţi, într-un dosar de înşelăciune. Anchetatorii au reţinut că inculpaţii au obţinut împrumuturi de la două CAR-uri în baza unor documente falsificate. De altfel, Mariana Buşe a fost denunţată chiar de mama sa, care girase fără să ştie două împrumuturi.
Anul acesta, instanţa a constatat că faptele s-au prescris. Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus încetarea procesului penal faţă de cei cinci inculpaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS