7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentSentinţă definitivă în dosarul „Avi Instant"

Sentinţă definitivă în dosarul „Avi Instant”

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dat, ieri, o sentinţă definitivă în dosarul „Avi Instant“. În acest dosar au fost trimişi în judecată patru cetăţeni libanezi şi trei români, reprezentanţi ai unor firme implicate într-o reţea de spălare de bani şi evaziune fiscală. La Tribunalul Gorj, toţi au primit pedepse cu suspendare. Ieri, judecătorii din Craiova au hotărât ca unul dintre inculpaţi, un libanez, să execute doi ani de închisoare.

Procurorii DIICOT anunţau, în vara anului 2015, destructurarea unei grupări infracţionale, specializată în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Este vorba de administratori sau reprezentanţi ai unor societăţi comerciale fantomă, „conectate“ la SC Avi Instant Târgu Jiu.

„Începând cu anul 2010, liderul grupării, cetățean britanic de origine libaneză, asociat unic și administrator la SC Sam Plus Internaţional SRL, a iniţiat şi coordonat atât direct, cât şi prin persoane interpuse, o serie de societăţi fantomă (SC Agro Delta Expres SRL, SC Fustok Impex SRL, SC Bordeaux Business SRL, SC Evolvo Trade SRL). Prin intermediul acestora se efectuau livrări către SC Avi Instant SRL Târgu Jiu, firmă coordonată de un alt membru al grupării“, au explicat anchetatorii.

Aceştia din urmă au mai susţinut că au fost identificate mai multe firme înmatriculate în Bulgaria către care au fost efectuate livrări cu caracter fictiv intracomunitar.
Fiecare membru al grupării ar fi avut atribuții bine determinate, cum ar fi completarea facturilor false, a contractelor comerciale, documente privind calitatea mărfurilor ori închirierea spaţiilor de depozitare.

Mărfuri vândute fictiv de ferma Avi Instant

Procurorii DIICOT din Craiova au mai stabilit că marfa provenind de la Avi Instant, cât şi marfa din alte surse au fost tranzacţionate pe piaţa internă, fiind purtătoare de TVA. Colectarea TVA nu nu s-a făcut însă de agenţii comerciali implicaţi.
„În acte, aceste mărfuri erau folosite pentru diminuarea masei impozabile şi creşterea artificială a TVA-ului deductibil de către SC Avi Instant SRL în achiziţii fictive de la SC Agro Delta Expres SRL, SC Fustok Impex SRL, SC Bordeaux Business SRL, SC Evolvo Trade SRL. Atât mărfurile provenite din aceste achiziţii, cât şi cele provenite din producţia proprie erau vândute cu caracter fictiv de către SC Avi Instant SRL către patru societăţi comerciale din Bulgaria. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este în valoare totală de 4.375.512 lei“, au mai precizat anchetatorii.

Sentinţă definitivă în dosarul „Avi Instant”

Cei şapte inculpaţi din acest dosar au fost trimişi în judecată în noiembrie 2015. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj, instanţă care s-a pronunţat în mai, anul trecut. Cei şapte inculpaţi au primit pedepse cuprinse între opt luni şi doi ani şi opt luni de închisoare. Toate pedepsele au fost cu suspendare.

Instanţa a mai constatat că inculpatul Al Borayashi Taha a achitat staului suma de 450.291 de lei. Moubarak Mahmoul Sleiman a achitat 4.500 de lei. În final, instanţa a ridicat sechestrul pus de anchetatori în 2015 pe bunurile inculpaţilor.

Hotărârea Tribunaluli Gorj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Ieri, judecătorii craioveni au dat o sentinţă definitivă în acest dosar.
Instanţa a dispus ca inculpatul Abdulmounim Alzaid să execute pedepsa de doi ani de închisoare. Restul inculpaţilor au rămas cu pedepsele cu suspendare.
De asemenea, Curtea de Apel Craiova a dispus ca inculpaţii să achite şi obligaţiile fiscale accesorii datorate. Acesta este şi motivul pentru care instanţa a menţinut sechestrul pus pe bunurile inculpaţilor.

Unul dintre marii exportatori ai Gorjului

În 2015, Avi Instant era unul dintre marii exportatori ai judeţului Gorj. Potrivit site-ului companiei, societatea număra peste 300 de salariaţi şi deţinea un combinat de creştere a păsărilor, precum şi un abator pentru sacrificare, dar şi linii de prelucrare. Exporturile vizeau ţări precum Franţa, Danemarca, Suedia şi Irak.

SursaDIICOT

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS