12.6 C
Craiova
duminică, 6 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjul, pe primul loc pe țară în privința apelurilor la 112 pentru verificarea transporturilor de lemne

Gorjul, pe primul loc pe țară în privința apelurilor la 112 pentru verificarea transporturilor de lemne

Greenpeace România a lansat, miercuri, Raportul Tăierilor Ilegale 2018, o analiză bazată pe cifrele oficiale privind cazurile de tăieri ilegale identificate de autorități. Este al 10-lea an în care Greenpeace România întocmește acest raport, în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.

Județul Gorj se află în top la câteva capitole, în ceea ce privește delictele în domeniul silvic. Potrivit raportului, județul Gorj a ocupat anul trecut locul 9 la nivel național, în topul tăierilor ilegale de arbori, cu 419 cazuri. Județele Mureș, Sălaj și Argeș se află pe primele trei poziții. Gorjul se află pe locul al șaptelea la nivel național în privința numărului de sancțiuni aplicate pentru contravenții de natură silvică. În total, în Gorj au fost aplicate 1.075 de sancțiuni. Dintre acestea, 490 au fost aplicate de către Garda Forestieră, 561 de către Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj și 24 de către Inspectoratul de Jandarmi Județean.

Pe primul loc la apeluri la 112

Gorjul ocupă primul loc în privința numărului de apeluri la 112. Din totalul de 5.614 de apeluri la 112 pentru verificarea transporturilor de material lemnos, ca și în anul anterior, cele mai multe au fost efectuate în județele Gorj – 36,51%, Buzău – 7,78% și Hunedoara – 4,09%. Față de anul precedent (10.299 de apeluri), se observă o scădere cu 45,49% a numărului apelurilor la 112 pentru verificarea transportului de material lemnos. Județul Gorj este în top și la numărul de sesizări către Garda Forestieră. În anul 2018, comisarii Gărzii Forestiere au primit 846 de sesizări din partea cetățenilor cu privire la diverse nereguli de natură silvică. În urma investigațiilor, în 312 dintre cazurile semnalate s-au descoperit nereguli, ceea ce înseamnă un procent de 36,87%. Cele mai multe cazuri semnalate au fost în județele Vâlcea (119 sesizări), Gorj (93 de sesizări) și Suceava (83 de sesizări).

Atribuțiile Gărzii Forestiere

De amintit că Garda Forestieră este o instituție publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea autorității publice centrale care răspunde de silvicultură – Ministerul Apelor și Pădurilor. Garda Forestieră succede Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare și Comisariatului de Regim Silvic și Cinegetic. Principalele atribuții ale Gărzii Forestiere sunt următoarele: monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier național; monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic național; monitorizarea și controlul trasabilității materialelor lemnoase

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS