La trei săptămâni de la căderea Guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură, plenul Parlamentului se reunește luni pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a fi învestit, Cabinetul PNL are nevoie de minimum 233 de voturi. De asemenea, este necesară asigurarea cvorumului pentru ca ședința să aibă loc, iar parlamentarii PSD şi Pro România au anunţat că vor lipsi. Premierul desemnat, Ludovic Orban, se declară însă optimist, susținând că va obține, potrivit ultimelor calcule, între 237 și 243 de voturi.
Plenul reunit al Parlamentului se reuneşte de la ora 14.00. Premierul desemnat Ludovic Orban va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Marţi şi miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Cîţu – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan – propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru – propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au primit aviz negative.
Cei care au primit vot favorabil în comisiile parlamentare sunt: Marcel Vela – propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării Naţionale, Ioan Marcel Boloş – propus pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, Victor Costache – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu – propus pentru funcţia de ministru al Culturii, Monica Anisie – propusă pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei, Bogdan Aurescu – propus la Ministerul Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu – propus pentru Ministerul Justiţiei, Lucian Bode – propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Virgil Popescu – propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Nechita Adrian Oros – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Costel Alexe – propus pentru funcţia de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ionuţ Stroe – propus pentru a ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.
La finalul audierilor, social-democraţii i-au cerut premierului desemnat, Ludovic Orban, să îi înlocuiască de urgenţă pe miniştrii propuşi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că până acum candidaţii pentru funcţia de ministru care nu au primit aviz favorabil în comisiile parlamentare au fost schimbaţi de către premierul desemnat.
În replică, premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus că nu îi va retrage pe miniştrii propuşi care au primit aviz negativ.
Pentru ca Guvernul să fie învestit este nevoie de prezenţa a cel puţin 233 de parlamentari la şedinţă şi de minimum 233 de voturi favorabile
PSD și Pro România, partidul condus de Victor Ponta, au anunțat că parlamentarii celor două partide nu se vor prezenta la ședință. Ludovic Orban se declară însă încrezător că va fi asigurat cvorumul la şedinţa Parlamentului, dar și că va avea numărul necesar de voturi ca Guvernul să treacă.
El susține că, după ultimele calcule, Cabinetul său ar putea obține luni „între 237 și 243 de voturi”.
„După datele pe care le avem astăzi, estimarea noastră este că putem obține între 237 și 243 de voturi. După discuțiile pe care le-am purtat, după analiza prezenței, mai ales a prezenței în rândul grupurilor parlamentare care ne sprijină…”, a explicat Orban.
Săptămâna trecută, PNL a semnat acorduri politice de susţinere cu USR, ALDE, UDMR.
Potrivit configuraţiei parlamentare, grupurile care au anunţat că susţin Guvernul Orban au: PNL – 96 de membri, USR – 40 de membri, UDMR – 30 de membri, PMP – 13 membri şi ALDE – 15 membri. Acestora li se adaugă cea mai mare parte a deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale – 16 din cei 17. Pe de altă parte, grupurile PSD au 201 membri, iar grupul Pro România – 29 de membri.
În plus, la Senat mai sunt 18 parlamentarii neafiliaţi, dintre care 13 aparţin ALDE şi PMP, iar restul de la Pro România. De asemenea, la Camera Deputaţilor figurează 6 parlamentari neafiliaţi, dintre care 3 sunt excluşi din ALDE pentru că au rămas alături de Guvernul PSD, unul care a demisionat din PSD şi a susţinut moţiunea de cenzură, iar alţi doi sunt foşti deputaţi USR.
Conform Constituţiei şi regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. În toate cazurile în care Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţe comune, adoptă legi, hotărâri sau moţiuni de cenzură, trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.
Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului. Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului. În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Componența Cabinetului propus de premierul desemnat Ludovic Orban:
Vicepremier – Raluca Turcan
Cabinetul de miniștri:
1. Ministerul Afacerilor Externe –Bogdan Aurescu
2. Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela
3. Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
4. Ministerul Finanțelor – Florin Cîțu
5. Ministerul Economiei – Virgil Popescu
6. Ministerul Dezvoltării – Ion Ștefan
7. Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
8. Ministerul Agriculturii – Adrian Oros
9. Ministerul Muncii – Violeta Alexandru
10. Ministerul Mediului – Costel Alexe
11. Ministerul Educației – Monica Anisie
12. Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloș
13. Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuț Stroe
14. Ministerul Transporturilor – Lucian Bode
15. Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu
16. Ministerul Sănătății – Victor Costache