Turmericul poate fi aliatul medicinei actuale în lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice. Cercetările oferă date încurajatoare cu privire la eficienţa turmericului împotriva Helicobacter Pylori, bacterie care a dobândit rezistenţă din ce în ce mai mare în ultimii ani la tratamentul cu antibiotice.
În 2017, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus Helicobacter Pylori pe lista bacteriilor rezistente care prezintă cele mai mari riscuri pentru sănătatea globală.
Turmericul, eficient împotriva infecţiei
Rezistenţa bacteriilor apare ca urmare a unui proces de adaptare la schimbări, iar antibioticele devin ineficiente în vindecarea infecţiilor. Deşi rezistenţa apare şi în mod natural, folosirea excesivă şi nepotrivită a antibioticelor este cea care a condus la scăparea situaţiei de sub control. Bacteriile rezistente sunt considerate una dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii, conform OMS. Unii experţi consideră că, până în 2050, vor ajunge să cauzeze mai multe decese decât cancerul dacă nu se găsesc soluţii pentru a combate acest pericol.
În acest context, descoperirea făcută de câţiva oameni de ştiinţă vine ca o gură de aer proaspăt în domeniu. Aceştia au reuşit să oprească o infecţie cu Helicobacter Pylori fără antibiotice. În schimb, au folosit capsule cu ingrediente naturale, principalul fiind curcuma, cunoscută pentru calităţile sale antioxidante şi antiinflamatoare.
Cercetare in vitro cu rezultate încurajatoare
Estimările vorbesc despre aproximativ 4,4 miliarde de purtători ai bacteriei Helicobacter Pylori. Deşi unele persoane sunt asimptomatice, prezenţa bacteriei poate conduce la ulcer, la inflamaţia mucoasei stomacale şi la creşterea riscului de cancer la stomac. Din nefericire, Helicobacter Pylori este dificil de tratat, deoarece bacteria se ascunde sub stratul mucoasei gastrice, pe care antibioticele nu o pot penetra în mod eficient.
Echipa care a tratat infecţia cu Helicobacter Pylori cu ajutorul nanocapsulelor cu ingrediente naturale, în principal turmeric, a realizat cercetarea in vitro. Cercetătorii speră că rezultatele vor ajuta în lupta pentru eliminarea Helicobacter Pylori şi vor reduce folosirea antibioticelor care contribuie la creşterea rezistenţei bacteriilor.