2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNoi studii confirmă influenţa vremii asupra stării de sănătate

Noi studii confirmă influenţa vremii asupra stării de sănătate

În credinţa populară, durerile reumatice sunt asociate adesea cu vremea, însă cât adevăr ştiinţific se află în spatele acestor convingeri? Un studiu recent confirmă că persoanele care suferă de artrită şi alte afecţiuni care implică dureri cronice experimentează un disconfort mai mare în anumite condiţii meteorologice. Umiditatea crescută, vântul şi presiunea atmosferică scăzută influenţează starea de sănătate.

Credinţă susţinută de ştiinţă

Coordonatorul principal al studiului, prof. Will Dixon, de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, precizează că aproximativ 75% din persoanele care suferă de artrită cred că durerea este influenţată de vreme. Echipa pe care a coordonat-o a observat peste 13.000 de persoane din toate regiunile Regatului Unit. Dintre acestea, aproape 2.700 de oameni au participat zilnic la studiu, timp de şase luni. Majoritatea participanţilor erau persoane cu artrită. Au fost, însă, incluşi în experiment şi pacienţi cu alte afecţiuni care cauzează dureri cronice, precum fibromialgie, migrene sau neuropatie.
Analiza datelor a relevat că în zilele cu umiditate mare, vânt şi presiune atmosferică scăzută, persoanele în cauză au experimentat un nivel al durerii mai mare cu aproximativ 20% comparativ cu o zi obişnuită. Dacă vremea este şi rece, disconfortul creşte şi mai mult.

Datele nu indică o conexiune între durere şi ploaie şi nici între durere şi temperatură, exclusiv. Însă temperatura scăzută, asociată cu umiditatea şi vântul, a fost asociată unui nivel de durere mai ridicat decât în mod normal.

Suntem afectaţi indiferent de vârstă

Deoarece bolile reumatologice pot afecta inclusiv tineri, meteosensibilitatea poate deveni o problemă chiar şi la 20 de ani. Reumatismul cuprinde peste 450 de afecțiuni având cauze dintre cele mai diferite. Poliartrita reumatoidă, care cauzează dureri cronice de articulaţii, este specifică persoanelor între 30 şi 50 de ani. În general, reumatismul este asociat şi unei predispoziţii genetice, dar şi factorii de mediu au un rol important în declanşarea bolii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS