2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportaj(P) Ce ascund palpitațiile la inimă

(P) Ce ascund palpitațiile la inimă

Palpitațiile cardiace sunt o problemă care nu trebuie ignorată, deoarece pot ascunde afecțiuni care necesită investigaţii.

Ce sunt palpitațiile?


Palpitaţiile sunt un simptom, nu o afecţiune. Ele pot fi descrise ca bătăi cardiace rapide, senzaţia de gol sau pauză a inimii. Ele pot fi resimţite şi la nivelul gâtului sau epigastrului şi pot produce senzaţia de panică.

Palpitaţiile sunt, de fapt, denumirea generală dată pentru extrasistole, tahicardie şi fibrilaţii. Dacă bătăile sunt rapide, dar regulate, este vorba de o tahicardie. Fibrilaţiile presupun un ritm haotic, foarte rapid şi complet neregulat. În schimb, atunci când resimţim o bătaie mai puternică, în general la baza gâtului, apoi o pauză, este probabil să ne confruntăm cu extrasistole.

Mergeți la cardiolog pentru control

Când mergem la medic?

Deşi în majoritatea cazurilor palpitaţiile nu au o cauză cardiacă, este bine să ştim când trebuie să mergem la un consult cardiologic.

„De multe ori, palpitaţiile sunt cauzate de stres, activitate fizică intensă, de consumul de cofeină, alcool sau nicotină în cantităţi mari. Dar, atunci când palpitaţiile persistă mai mult de o zi sau două, sunt însoţite de senzaţia lipsei de aer, de durere în zona toracelui, transpiraţii, ameţeală, este cazul să ne prezentăm la medic”, precizează dr. Radu Popa, cardiolog în cadrul centrului medical SPERANȚA. Este necesar să acordăm atenție și copiilor, deoarece palpitațiile pot semnala probleme pe care este bine să le identificăm la timp și să le tratăm.

Hipertiroidia, deshidratarea, anemia, febra, hipoglicemia, sarcina pot fi cauze noncardiace ale palpitațiilor. Dacă simptomele apar, însă, pe fondul unei afecțiuni a inimii, ele se prezintă ca o tulburare de ritm cardiac. Palpitațiile pot fi asociate oricărei afecțiuni cardiace, dar apar cel mai des în cazul cardiopatiei ischemice, în infarctul miocardic, cardiomiopatii, explică medicul cardiolog Adrian Coandă, de la Centrul Speranța.

Dr. Adrian Coandă

Ce presupune examenul clinic în cazul palpitațiilor?

Ecografia cardiacă este o investigație clasică pe care o vom face când ajungem la medic cu palpitații. Pacientului i se poate recomanda apoi un EKG Holter, care va monitoriza activitatea cardiacă timp de 24 sau 48 de ore, pentru a identifica eventualele tulburări de ritm. Testul EKG de efort poate semnala o cardiopatie ischemică. Pentru a ajunge la un diagnostic corect, medicul va recomanda examenele potrivite în funcție de fiecare caz. Este important, așadar, să vă îndreptați către specialist atunci când aveți bănuiala că bătăile inimii sunt anormale.

La Centrul Medical Speranța, pe strada Înfrățirii, nr. 16, medicii cardiologi Radu Popa și Adrian Coandă vă așteaptă într-un cadru profesionist, punându-vă la dispoziție întreaga lor experiență.
Programări la telefon 0771.493.887

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS