La începutul lunii noiembrie va începe acţiunea de măsurare a concentraţiei de radon din toate clădirile publice din România. Radonul este un gaz cancerigen.
Pentru a determina nivelul de radon dintr-o anumită locuință, este necesar să se măsoare concentrația de radon din aerul interior. Radonul este măsurat adeseori folosind detectoare mici din plastic, care sunt plasate în locuință timp de câteva săptămâni pentru a măsura în mod corespunzător concentrația medie de radon. Pentru majoritatea măsurătorilor de radon este necesară trimiterea detectoarelor la un laborator pentru analiză.
Măsurarea concentraţiei de radon, obligatorie prin legislaţia românească din august 2019
Alexandra Cucoş, şefa Laboratorului de Încercări Radon „Constantin Cosma“ Cluj-Napoca, a declarat joi că acţiunea de măsurare va începe la sfârşitul lunii noiembrie:
„Suntem într-o reţea de dezvoltare a unor entităţi private sub cupola unui operator economic, cu acţionar UBB şi Laboratorul de încercări radon din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului a UBB. Acesta va avea capacitatea să măsoare concentraţia de radon din toate clădirile publice cu locuri de muncă din România, şcoli, grădiniţe etc. Acţiunea de măsurare va începe la sfârşitul lunii noiembrie. Deţinătorii acestor clădiri trebuie să ne contacteze pentru a putea efectua aceste măsurători. Printr-o directivă europeană din 2013, radonului i-a fost asumat oficial rolul de principal factor de mediu cancerigen pentru populaţie, fiind unul din elementele care se regăsesc în resursele naturale ale planetei. Măsurarea concentraţiei de radon în interior devine obligatorie prin legislaţia românească, din august 2019. Acţiunea noastră va dura până în anul 2021“.
Prin măsurarea concentraţiei de radon poate fi redus riscul de cancer pulmonar
Alexandra Cucoş a mai spus că, prin măsurarea concentraţiei de radon, poate fi redus riscul de cancer pulmonar, deoarece pot fi luate măsuri preventive. „Radonul este, poate, mai periculos decât fumatul, deoarece fumatul este o chestiune voluntară, dar cu acest gaz, radonul, pe care ţi-l dă pământul, ce faci? Habar nu ai că trăieşti într-un mediu care te poate afecta şi de care te poţi feri, dacă ştii de existenţa radonului şi măsurile de prevenţie. Este nevoie de o ventilaţie adecvată a clădirilor, de materiale de construcţii, folosite mai ales la partea de fundaţie, dar şi de efectuarea unor analize medicale o dată pe an“, a declarat, la rândul său, medicul chirurg pneumolog Dan Nicolau.