Corpul de Control al prefectului de Gorj, Cristinel Rujan, face verificări la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj. Decizia a fost luată de reprezentantul guvernului în teritoriu, pentru modul defectuos în care a fost gestionată situația unui lot de carne provenită de la o fermă din Argeș unde a fost semnalată pesta porcină africană.
Inspectorii sanitar-veterinari au intervenit tardiv, iar carnea din lotul respectiv a fost vândută toată în Hala de Carne a municipiului Târgu Jiu. Este vorba de un total de 400 kg de carne. Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj a avut probleme și în privința comunicării evenimentului respectiv. Acesta era de interes public și era necesară informarea publicului.
Verificările sunt încă în desfășurare
Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, a declarat că verificările sunt încă în desfășurare și sunt analizate toate documentele puse la dispoziție de către conducerea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj și dacă au fost respectate procedurile legale în astfel de situații. Corina Belteu a declarat că la finalul controlului va fi întocmit un raport de control care va fi prezentat conducerii Prefecturii Gorj. Instituția a sesizat inclusiv Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj în legătură cu acest caz.
Finalizat până pe 22 noiembrie
Raportul Corpului de Control al Prefecturii Gorj ar trebui să fie finalizat până pe 22 noiembrie. Directorul DSVSA Gorj, Nicolae Călescu, a transmis că a luat toate măsurile legale în acest caz: „În contextul apariției a două focare de pestă porcină africană în exploatații de suine aparținând unor operatori din județele Olt și Argeș, care au furnizat porci către un abator din judeţul Vâlcea și, ulterior, în rețeaua de comercializare a orașului Târgu Jiu, vă informăm că în intervalul 16-21.10.2019 s-au primit patru loturi de carcasă de porc în patru unități de comercializare cu amănuntul, care s-au comercializat integral către consumatorul final înainte de primirea informațiilor prin sistemele specifice de comunicare a notificărilor.
Menționăm că loturile de carcasă de porc au fost declarate cu risc de contaminare cu PPA, deoarece porcii au fost sacrificați în abator anterior declarării oficiale a PPA în cele 2 exploatații din județele Olt și Argeș, iar examenele ante-mortem și post-mortem efectuate în abatorul din județul Vâlcea nu au identificat semne clinice, respectiv modificări anatomopatologice care să suspicioneze PPA.
Într-o măcelărie s-a aplicat o amendă contravențională în valoare de 10.000 lei
De asemenea loturile de carne furnizate în județul nostru au fost însoțite de documente fiscale și certificate de sănătate publică veterinară emise de medici veterinari oficiali din județul Vâlcea. În toate inspecțiile desfășurate în unitățile (supermarket, măcelărie, carmangerie) aflate pe lista de distribuție, s-au dispus măsuri de curățenie și dezinfecție a tuturor spațiilor și echipamentelor, iar într-o măcelărie s-a aplicat o amendă contravențională conform HG 985/2005, în valoare de 10.000 lei pentru neîntreținerea spațiilor, utilajelor, echipamentelor și termen de remediere a neconformităților“, potrivit lui Nicolae Călescu.