5.1 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriICEMENERG, „supta“ de firme capusa

ICEMENERG, „supta“ de firme capusa

Sindicalistii de la SC ICEMENERG SA Craiova, in frunte cu liderul Florea Misu, il acuza pe fostul director al societatii, Petre Alexandru, ca a adus prejudicii de aproximativ 2,5 miliarde de lei societatii, prin promovarea intereselor unor firme de familie.


Una dintre firmele din cauza careia a izbucnit scandalul este SC AUTOMATIC SYSTEMS SRL Craiova, societate care are printre obiectele de activitate domenii apropiate de cele ale ICEMENERG. In iunie 2005, societatea a participat la o licitatie pentru realizarea unor lucrari de automatizare la SC HIDROSERV Râmnicu Vâlcea. Ofertele celor doua contracandidate au coincis, cu exceptia pretului cerut pentru lucrari. In timp ce ICEMENERG SA cerea 3,608 miliarde de lei, SC AUTOMATIC SYSTEMS percepea 3,540 miliarde de lei. In baza pretului oferit, licitatia a fost câstigata de cea de-a doua societate craioveana. Salariatii de la ICEMENERG sustin insa ca ar fi existat un conflict de interese la aceasta licitatie. Potrivit datelor editiei online a Registrului comertului, unic asociat al societatii câstigatoare este Ana Predici, o batrâna in vârsta de aproape 70 de ani.


Legaturi de familie


Liderul sindical Florea Misu sustine ca patroana firmei care face lucrari de miliarde de lei nu este altcineva decât mama unei angajate a ICEMENERG, si anume sefa de laborator, Liliana Vasile. Dupa cum reiese din facsimilele ordinelor de deplasare pentru depunerea documentatiei la licitatia organizata de HIDROSERV, directorul Petre Alexandru a fost insotit chiar de Liliana Vasile, ambii reprezentând oficial interesele SC ICEMENERG SA Craiova. Liderul sindical Florea Misu a declarat: „Directorul ne spunea noua ca ICEMENERG se va ocupa de lucrarile de la HIDROSERV Râmnicu Vâlcea. El si Liliana Vasile au reprezentat societatea la licitatie. Dar, in acelasi timp, ei au facut si documentatia pentru SC AUTOMATIC SYSTEMS SRL Craiova. A doua societate a câstigat“. De altfel, sindicalistii sustin ca noua salariati ai societatii au fost cooptati la firma-capusa. „La finele anului 2004, s-au facturat in avans unele lucrari neterminate, cu inregistrarea unui profit fals, in scopul constituirii unui fond mare de premiere. Din acesta s-au acordat prime de sute de milioane de lei persoanelor din conducere si prioritar celor care erau vizate sa fie cooptate la SC AUTOMATIC SYSTEMS SRL Craiova. Au fost incarcate fraudulos comenzi in derulare, inregistrându-le ca economii la lucrari, pentru a mari fondul de premiere. Pentru fondurile consumate sub forma de prime, sucursala a fost nevoita sa plateasca impozit pe profit supraevaluat“, se arata intr-o adresa trimisa de salariati catre organele de urmarire penala.


Alta firma suspecta


Alta firma despre care salariatii sustin ca a „gâtuit“ ICEMENERG este SC METROREAL SRL Craiova, la infiintarea careia au participat Ion Alexandru si Gabriela Voinea, tata si fiica, totodata unchiul si respectiv verisoara directorului Petre Alexandru. Unic asociat figureaza Ion Alexandru, conform datelor editiei online a Registrului comertului. Firma are printre domeniile de activitate si activitati specifice ICEMENERG SA. La data infiintarii firmei, Alexandru Ion si Gabriela Voinea erau angajati ai SC ICEMENERG SA, in functiile de metrolog coordonator, respectiv metrolog verificator. Directorul Petre Alexandru este acuzat ca stia de situatie, ca METROREAL lua din comenzile societatii, dar acesta nu a facut nimic ca sa reglementeze lucrurile. Concurenta neloiala prin firma tatalui sau ar fi fost recunoscuta in cele din urma de Gabriela Voinea, care a plecat prin demisie la SC METROREAL SRL, la 1 septembrie 2004. Printre argumentele aduse de salariati se numara si câteva buletine de analiza metrologica, la clienti comuni cu ai SC ICEMENERG SA. Toata situatia economica a societatii este sintetizata de actualul director, Florin Velea, intr-un raport din decembrie 2005. „In momentul in care am preluat conducerea sucursalei si am avut acces la documentele fostului laborator LAC, condus de Vasile Liliana, am constatat ca la data de 14 octombrie 2005 acest mult laudat colectiv avea inregistrate cheltuieli de 905,6 milioane de lei si facturat (cu TVA) 863,8 milioane de lei. Cu toate acestea, in perioada ianuarie-mai 2005, fostul director impreuna cu demisionarii Vasile Liliana, Ciobanu C. si Alexandru Adrian aveau sa incaseze sporuri pentru orele suplimentare de peste 125 de milioane de lei. Daca tinem cont si de faptul ca lucrarea de automatizare baraj Strejesti a fost facturata in avans si lasata neterminata in proportie de aproximativ 50% si cu furnizori de echipamente neachitati, in valoare de aproximativ doua miliarde de lei, vom avea o imagine foarte sugestiva a ceea ce s-a dorit sa se intâmple cu Sucursala Craiova“, se mentioneaza in acest act.


Fostul director respinge acuzatiile


Ex-directorul Petre Alexandru respinge toate acuzatiile facute de salariati, sustinând ca acestia nu pot demonstra nimic. „De trei ani imi fac reclamatii, dar nu pot demonstra nimic. Din contra, eu i-am lasat cu o situatia financiara buna când am plecat. Aveau creante de incasat de aproximativ patru miliarde de lei si acoperire de contracte pâna la sfârsitul anului. Datoriile la terti erau de aproximativ un miliard de lei“, a spus ex-directorul referitor la situatia financiara a societatii. Acesta a respins si ipoteza ca firma AUTOMATIC SYSTEMS ar fi putut avea informatii confidentiale cu privire la ofertele facute de ICEMENERG la licitatia de anul trecut, fara sa ofere insa argumente solide. „Si eu am ramas mirat de rezultatul licitatiei. Eram entuziasmat si credeam ca o sa câstigam licitatia. Si m-am trezit cu chestia asta“, a spus Petre Alexandru. „Doamna respectiva nu avea cum sa stie oferta, pentru ca nu lucra la biroul de contracte“, a mai comentat ex-directorul situatia. Dincolo de infruntarile dintre fostul director si salariatii unitatii, ramâne ca organele abilitate ale statului sa hotarasca cine are dreptate in acest scandal. Mai precizam ca, in legatura cu licitatia de la HIDROSERV Vâlcea, s-a sesizat si conducerea centrala a ICEMENERG. Directorul general, Gheorghe Olteanu, a precizat ca a sesizat organele de justitie in legatura cu acest caz.


Scurt istoric al societatii


Filiala de la Craiova este parte a SC ICEMENERG SA, societate nationala care are ca domenii de activitate efectuarea de servicii de cercetare stiintifica si inginerie tehnologica pentru cresterea eficientei energiei electrice si termice. Infiintata in 1960, aceasta a suferit mai multe transformari de-a lungul anilor. In 1990, societatea a devenit filiala a RENEL. Din 2003, unitatea a redevenit societate comerciala, sub denumirea Institutul de Cercetari si Modernizari Energetice (ICEMENERG), filiala a Companiei Nationale Transelectrica SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU