8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri100 de persoane descoperite lucrând „la negru“ în Dolj

100 de persoane descoperite lucrând „la negru“ în Dolj

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a depistat anul acesta 100 de persoane care lucrau fără forme legale, la diverse firme private. Numărul persoanelor care lucrau „la negru“, descoperite în 2019, în Dolj, este mai mare cu cinci persoane faţă de cel de anul trecut.

„La 100 de persoane descoperite fără forme legale, putem să tragem concluzia că fenomenul muncii „la negru” există în continuare şi se manifestă pe raza judeţului Dolj. Acest fenomen nu mai este aşa de agresiv cum era acum şase – şapte ani, când vorbeam de aproximativ 100 de persoane depistate într-o singură lună. Acum, s-a mai făcut curăţenie, dar trebuie să recunoaştem că am beneficiat şi de ajutorul sindicatelor, cu modificări în legislaţie, de colaborarea angajaţilor“, a precizat Cătălin Mohora, inspector-şef al ITM Dolj, la emisiunea Economia Sudului, de la Radio Sud.

El a precizat că angajatorii s-au mai disciplinat în ultima perioadă. A mai scăzut faţă de alţi ani numărul persoanelor fără forme legale „şi din cauza crizei forţei de muncă“. Mulţi angajaţi nu mai acceptă să lucreze fără să aibă acte în regulă. În acest fel, ei pun presiune pe angajator să se respecte drepturile legale şi să le încheie Contracte Individuale de Muncă (CIM).


Însă tot există muncitori şi diverşi lucrători care lucrează „la negru“. Inspectorul-şef al ITM Dolj a precizat că persoanele fără contracte au fost descoperite în special în domeniul construcţiilor, în prestări servicii, alimentaţie publică. Câţiva au fost descoperiţi şi în agricultură.

Amenzi de până la maximum 200.000 de lei de angajator

Potrivit legii, pentru fiecare persoană descoperită fără forme legale, angajatorul trebuie să achite o amendă de 20.000 de lei. La cinci persoane descoperite fără CIM la un singur angajator, amenda ajunge la 100.000 de lei. Firmele descoperite că folosesc lucrători la negru pot primi până la maximum 200.000 de lei amendă chiar dacă au mai mult de zece persoane fără CIM. Cu toate că amenzile sunt foarte mari, unii angajatori continuă să folosească forţă de muncă „la negru“.

În trecut, unii angajatori îşi făceau calculul ce impozite şi contribuţii ar avea de plătit la stat pentru angajaţi, comparativ cu amenzile pe care le-ar achita dacă ar fi descoperiţi cu muncitori „la negru“. În cazul în care era „mai avantajos“ să primească amenzi, atunci angajau personal fără forme legale. Iată cum stau lucrurile în 2019, în rândul firmelor angajatoare.


„Am ajuns la o concluzie. Angajatorii se tem mai mult de lipsa forţei de muncă, de posibilităţile limitate de creştere a afacerii decât de sancţiuni. Angajatorul se gândeşte că sancţiunile le mai contestă, mai schimbă firma. Deci găseşte inginerii din acestea juridice. Eu cred că lipsa forţei de muncă a generat o disciplină cu privire la reducerea fenomenului muncii la negru.

Totuşi, cred că majoritatea angajatorilor cunosc riscurile la care se expun când folosesc forţă de muncă fără forme legale. De ce fac ei acest lucru? Pentru a nu plăti la stat impozite şi contribuţii. Este vorba şi despre o neglijenţă faţă de aceste probleme“, a mai spus Cătălin Mohora, inspectorul-şef al ITM Dolj, la emisiunea Economia Sudului, de la Radio Sud.

Emisiunea integrală poate fi urmărită pe pagina de internet a Gazetei de Sud, www.gds.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS