Reducerea numărului de ore pentru elevii din clasele primare şi gimnaziale, dar şi de la liceu este un subiect de actualitate pentru învăţământul preuniversitar, după ce senatorii au adoptat un proiect de lege în acest sens. Actul normativ a fost propus de Liviu Pop şi a fost trimis spre promulgare.De altfel, şi ministrul educaţiei a făcut declaraţii de curând pe această temă, menţionând că o reducere a numărului de ore impune şi refacerea programelor şcolare. În aceste condiţii, conducerea sindicatului „Spiru Haret“ din Dolj spune că se impune urgent o simulare în şcolile din Craiova şi judeţ pentru a se cunoaşte exact efectele acestor reduceri. De asemenea, liderii de sindicat susţin că această măsură ar trebui să vină la pachet cu iniţiative complementare pentru creşterea performanţelor şcolare ale elevilor.
La gimnazi u dispar cele mai multe ore
Reducerea numărului de ore se va face prin modificarea articolului nr. 66 din Legea educaţiei naţionale. În prezent, articolul respectiv prevede că „Numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire este stabilit prin planurile-cadru de învăţământ şi se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare şi evaluare, cât şi pentru învăţarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conţinuturilor predate“.
Proiectul de act normativ propus de Liviu Pop şi votat de Parlament prevede o medie de ore pentru fiecare nivel de învăţământ. „Numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ este de maximum 20 de ore pe săptămână la învățământul primar, 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial și 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare și evaluare, cât și pentru învățarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conținuturilor predate“, se prevede în proiectul de act normativ.
Având în vedere că orice modificare a Legii educaţiei intră în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar următor, liderii de sindicat din Dolj au solicitat Inspectoratului Şcolar o simulare rapidă a reducerilor pentru a se cunoaşte efectele asupra normelor cadrelor didactice. „Acest proiect legislativ a fost inițiat fără un studiu, fără o evaluare a impactului asupra încadrării cu personal didactic de predare, proces ce urmează să înceapă încă din luna ianuarie – februarie. În aceste condiţii, considerăm mai mult decât necesară realizarea unei astfel de simulări. Am solicitat ISJ Dolj realizarea unei simulări, în regim de urgență, la nivel județean, cu scopul de a afla dimensiunea aplicării respectivei prevederi“, a precizat într-un comunicat de presă Nicuşor Cotescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.
Sindicaliştii cer măsuri complementare pentru creşterea performanţelor
Un calcul simplu al sindicatelor arată că la învăţământul primar se impune în acest moment reducerea unei ore pe săptămână de la fiecare clasă. La gimnaziu reducerea va fi de cinci ore pe săptămână la fiecare clasă. La o şcoală cu cinci clase de gimnaziu s-ar reduce 20 de ore. Ceea ce înseamnă mai mult de o normă didactică.
„Cele mai mari efecte vor fi la şcolile etalon, care au un număr mare de clase de învăţământ primar şi gimnazial“, a mai precizat preşedintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.
Sindicaliștii spun că aceste reduceri ar trebui să vină la pachet cu măsuri complementare, care să aibă ca obiectiv creşterea performanţelor şcolare. Una dintre propunerile sindicaliştilor este finanţarea programului „Şcoală după şcoală“.
„Credem totuși că măsura de reducere a numărului de ore ar fi trebuit să vină la pachet cu alte măsuri, oportune pentru obiectivul principal de creștere a performanțelor școlare. O rezolvare rezonabilă ar fi finanțarea de către stat a programului ,,Școală după școală”, unde la prânz să existe o masă susținută de părinți, iar elevii să-și dezvolte cunoștințele, abilitățile la școala de după-amiază în mod organizat, diversificat“, a mai precizat Nicuşor Cotescu.
O altă propunere a sindicaliştilor doljeni este ca la disciplinele opţionale să nu intre media de ore stabilită pentru fiecare nivel educaţional. „A doua rezolvare ar fi ca numărul de ore prevăzut de noua lege să fie cele obligatorii, de trunchi comun, iar Curriculumul la Decizia Școlilor să fie într-un număr de la unu la cinci ore, pentru gimnaziu, cel puțin, stabilit de elevi și părinți dintr-un pachet oferit de unitate și legiuitor“, a mai precizat preşedintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.