-1.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum se face dezinsecţia la bloc ca să nu moară locatarii

Cum se face dezinsecţia la bloc ca să nu moară locatarii

Cazul de la Timişoara, unde trei persoane au murit de la o simplă deratizare prost făcută, ridică multe semne de întrebare. Ce firme fac deratizarea şi dezinsecţia în blocuri? Au sau nu autorizaţie astfel de firme şi, mai ales, cine le verifică? Cine comercializează soluţiile folosite în deratizare şi dezinsecţie şi cum sunt ele folosite? Ce resposabilitate au asociaţiile de proprietari şi ce vină poartă?

În primul rând, dezinsecţia şi deratizarea au rolul de-a preîntâmpina apariţia unor focare de infecţie în spaţiile comune de la blocuri, în special în subsoluri. Asociaţiile de proprietari, prin preşedinţi, trebuie să aibă grijă ca să asigure un spaţiu comun curat.

Motiv pentru care asociaţiilor li se recomandă să facă periodic dezinsecţia şi deratizarea pe casa scării, în subsoluri, în uscătorii, poduri, dar şi pe proprietăţile individuale, dacă proprietarii o cer. Deratizarea în spaţiile comune se face la intervale de maximum şase luni, iar dezinsecţia, trimestrial. Este singurul mod de a scăpa de gândacii din blocuri, de ţânţari, de căpuşele din spaţiul verde de lângă condominiu, de purici, dar şi de rozătoare.

Dezinsecţie pe casa scării

Dezinsecția periodică se va face la intervale prevăzute în metodologii, dar nu mai mari de trei luni, iar deratizarea periodică se va face la intervale de maximum șase luni. Între operațiunile periodice se vor aplica proceduri de dezinsecție și deratizare curente, de întreținere, în funcție de prezența vectorilor,

articolul 50 lit. b) din Ordinul Nr. 119/2014.


În acelaşi ordin pentru aprobarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației se spune:

Asociaţiile de locatari au obligaţia de a asigura combaterea şi stingerea focarelor de artropode şi rozătoare vectoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din gospodăria proprie sau din spaţiile pe care le deţin

Deratizare

Până aici am aflat că există un cadru legal care obligă asociaţiile să se ocupe de dezinsecţia şi deratizarea pe spaţiile comune ale blocurilor.

Preşedintele sau administratorul trebuie să aibă habar de soluţiile folosite

Implicit, întreaga responsabilitate în selectarea firmei de Deratizare, Dezinsecţie şi Dezinfecţie (DDD), în verificarea soluţiilor folosite, în supravegherea operatorilor care dozează soluţiile folosite şi mai ales în transmiterea unor recomandări proprietarilor revine asociaţiei. Preşedintele sau administratorul trebuie să ştie care sunt produsele biocide acceptate şi aprobate de Ministerul Sănătăţii.

Specialiştii spun că, pentru spaţiile de locuit, sunt folosite soluţii biocide din categoriile III şi IV de toxicitate. Asociaţia trebuie să se informeze cu privire la modul de utilizare al acestora. Să nu accepte soluţii care nu apar în Registrul naţional de produse biocide. Să nu forţeze mâna persoanelor autorizate să dubleze sau să mărească doza de substanţă. Aceştia, dar şi proprietarii, trebuie să ştie că substanţele acceptate pentru a fi folosite în spaţiile de locuit nu trebuie să aibă neapărat miros.

Şi, foarte important, proprietarii trebuie să urmeze recomandările persoanelor autorizate, să nu folosească o perioadă de timp încăperea în care s-a făcut dezinsecţia sau deratizarea. Să aerisească şi să cureţe cu alcool obiectele din apartament.

Preşedinţi vigilenţi, deratizare fără probleme

Dacă angajăm o firmă de DDD, îi verificăm atestatul şi substanţele. Când face dezinsecţia şi deratizarea, cineva din Comitet îi însoţeşte în asociaţie. Trebuie să vedem dacă angajaţii ştiu să facă dozajul, să stăpânească diluarea. Soluţiile sunt sigilate şi le desfac în momentul în care încep dezinsecţia sau deratizarea. În privinţa proprietarilor, îi anunţăm cu câteva zile înainte. Să ştie să nu folosească o perioadă casa scării. Ulterior, după ce soluţiile şi-au făcut efectul, să aerisească încăperile,

a spus Ion Bătăiosu, preşedinte Asociaţiei de proprietari nr. 5 George Enescu.

Deratizare


Pe principiul unei deratizări ca la carte, alt preşedinte spune că atenta supraveghere a firmelor care fac dezinsecţia sau deratizarea se impune de la sine.

Înainte de a le angaja să ne facă deratizarea şi dezinsecţia în blocuri le verificăm autorizaţia de funcţionare. Apoi le cerem să ne prezinte soluţiile cu care lucrează, să ne explice ce este cu ele, cum se folosesc. Bineînţeles că ne interesează şi preţurile. Când vin să facă dezinsecţia şi deratizarea le cer să desigileze soluţiile în faţa mea.

Să pună dozajul trecut pe etichetă şi să prepare soluţiile. Nu îi las niciodată singuri, mai ales în subsol pentru că pot să spună că dau şi dau de două trei ori, şi gata. Periodic, schimb firmele, fiindcă aşa mai schimb substanţele. Urmăresc să fie diferite şi soluţiile. Nu am avut probleme până acum. Punem afişe, anunţăm oamenii,

a spus preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 2 Iancu Jianu.

Dezinsecţia în apartamente, doar cu soluţii din grupele a III-a şi IV-a de toxicitate

Dezinsecţie

Soluţiile folosite pentru dezinsecţie şi deratizare sunt din grupele a III-a şi a IV-a de toxicitate. Acestea sunt aprobate de Ministerul Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul naţional al produselor biocide. Cele din grupele I şi II de toxicitate sunt mai puternice şi se folosesc în agricultură.

Soluţiile din grupele III şi IV se folosesc în locuinţe, în spitale.Unele din soluţiile folosite au dispărut sau sunt interzise spre folosinţă. Eu când merg la asociaţie le prezint certificatul de atestare profesională, autorizarea. Preşedinţii trebuie să ceară aceste documente. Soluţiile se găsesc la depozitele din ţară, care trebuie să aibă autorizaţie de comercializare de la minister.

Trebuie urmărit termenul de valabilitate, fişa tehnică a produsului. Toate soluţiile au instrucţiunile pe ele, sunt pe înţelesul tuturor. Noi folosim pentru dezinsecţii gelurile. Acestea nu au miros, nu sunt atât de periculoase. Locatarii trebuie să primească nişte recomandări de la operatorul DDD.

Nu au voie să stea în cameră, imediat după folosirea soluţiei. Ulterior, încăperile trebuie aerisite, sau se curăţă cu alcool clenţele. Vesela se spală,

a spus Daniel Ilinca, reprezentant fimă SC DAD SERV SRL.

Acesta mai recomandă celor de la asociaţii, dacă au dubii asupra soluţiilor folosite, să fotografieze etichetele şi să meargă la DSP.
Totodată, a mai menţionat că firmele nu trebuie să facă rabat de la instrucţiunile trecute pe ambalajul soluţiilor.

Salubritatea, operator DDD

Alt operator DDD din Craiova este chiar operatorul de Salubritate al oraşului. Autorizaţiile şi avizele deţinute în domeniu de societate fac din aceasta una dintre cele mai responsabile în acest domeniu din oraş.


Societatea noastră, în calitate de operator care are delegată activitatea de dezinsecție, dezinfecție, deratizare, deține autorizații pentru desfășurarea activității de la Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).
Societatea noastră achiziționează produsele necesare doar prin proceduri de achiziție, în cadrul cărora solicităm absolut toate avizele sanitare ale substanțelor ofertate. Verificăm cu atenție fișele tehnice și de securitate ale produselor, valabilitatea avizelor emise de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerul Sănătății, documente care sunt obligatorii pentru orice produs biocid.

Precizăm faptul că societatea noastră utilizează, în prezent, pentru interior, insecticidul Biotrin Plus, numai prin aplicare cu vermorelul, în doză de 25-75 ml la 1.000 metri pătrați, întocmai cu specificațiile producătorului, sau Max Force, care este o seringă cu gel pe care o folosim în cazul în care gradul de infestare este mai mare. Pentru deratizare folosim raticidele Prodiorat G și Rodexion Pastă numai în stații de intoxicare, pentru a preveni incidentele cauzate de accesul la aceste produse. În cazul dezinfecției, folosim Bionet A15.

Atunci când primim produsele din partea furnizorului, le verificăm cu atenție, ne asigurăm că sunt în termen, că ambalajul nu este deteriorat și că sunt sigilate corespunzător. Verificăm aceste lucruri înainte de fiecare intervenție la clienții noștri

a declarat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.


DSP autorizează firmele DDD

Dezinsecţie

Firmele DDD se autorizează la Direcţia de Sănătate Publică Dolj. Soluţiile folosite sunt autorizate de Ministerul Sănătăţii,

a declarat Ştefan Popescu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS