La aproape o luna de la deflagratia din cartierul craiovean Lapus, noi elemente ale cercetarilor conduc spre ipoteza ca „bomba“ cu gaz inca nu a fost dezamorsata.
O actiune in forta a DISTRIGAZ SUD, la sfârsitul saptamânii trecute, confirma ca nu s-a exclus inca existenta altor fisuri in reteaua de conducte a companiei. Angajatii DISTRIGAZ au decopertat vineri canalul de cabluri al Romtelecom fara vreo autorizatie de la Primaria Craiova si fara sa-l instiinteze pe proprietar.
Potrivit sefului Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj, Silviu Cotiga, actiunea se inscrie in ancheta oficiala a cauzelor exploziei, efectuata la solicitarea ITM. Masuratorile de specialitate au fost realizate de Institutul National pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva – INSEMEX Petrosani. Desi directorul general al INSEMEX, Constantin Lupu, afirmase ca datele au fost culese de mai mult timp, urmând raportul cu concluziile, in urma cu câteva zile doi specialisti ai institutului au participat la refacerea traseului pe care gazul ucigas l-ar fi parcurs in noaptea de 25 spre 26 ianuarie, când a avut loc explozia. Insa nici Lupu, nici Silviu Cotiga nu au explicat de ce „traseul“ a fost refacut abia la trei saptamâni de la explozie, mai ales ca existenta sa fusese luata in calcul de la bun inceput. „Da, este adevarat ca oamenii nostri s-au intors la Craiova. Se banuieste ca ar exista si alte fisuri in conducte. S-a depistat o migratie a gazelor prin canalul Romtelecom, din cauza unor capace din prefabricate, neetanse si cu orificii. Am refacut traseul, dar nu va pot spune ce concentratie de gaz s-a inregistrat. Credem ca astfel a ajuns gazul in punctul termic“, a declarat Constantin Lupu.
La rândul sau, directorul general al Sucursalei DISTRIGAZ SUD, Petre Ciocanescu, admite ca in zona deflagratiei inca mai exista acumulari de gaze, dar nu pune acest fapt pe seama unor fisuri. In opinia directorului, acumularile provin din scaparile de gaze care au provocat explozia. „Vineri s-a sapat canalul de la intersectia conductei cu canalele Romtelecom. Pamântul din zona a fost infestat cu gaze 100%. Dar acum nu mai sunt scapari, mai este gaz in proportie de pâna la 5%. Mai dureaza câteva saptamâni pâna se aeriseste complet“, a spus Ciocanescu.
Aerisire cu pichamarul
Pentru siguranta, directorul DISTRIGAZ, Petre Ciocanescu, a solicitat primariei permisiunea ca o parte dintre conducte sa ramâna o perioada descoperite. Când vine vorba de motive insa, Ciocanescu zice pe de o parte ca retelele din zona trebuie inlocuite, facând parte din planul de investitii, iar pe de alta parte afirma ca trebuie aerisit complet solul imbibat cu gaze. De altfel, Ciocanescu mai are o problema cu concentratia reala a gazului, sustinând ca in primele trei saptamâni s-a evaporat 95% din gaz, iar in urmatoarele câteva ar trebui sa se evapore restul de 5%. In aceasta perioada, angajatii DISTRIGAZ SUD lucreaza de zor la plantarea de aerisiri in carosabil, pe traseul conductei cu probleme. „Punem aerisiri, pentru ca nu mai stim unde sunt cele vechi. Vedeti si dumneavoastra straturile de beton si asfalt“, a spus unul dintre muncitorii care participau la gaurirea carosabilului. De altfel, din acest punct de vedere, DISTRIGAZ SUD nu a respectat normativele de securitate in ceea ce priveste transportul si distributia gazelor. „Normativul I65, din 1998, stabileste la articolul 6.6 ca in zonele construite, inclusiv in carosabil, se monteaza rasuflatori deasupra fiecarei imbinari si la capetele de conducta“, a declarat seful ITM Dolj, Silviu Cotiga. In ce-l priveste, Petre Ciocanescu n-are nelinisti in legatura cu gurile de aerisire. El sustine ca a verificat emisiile de gaze din zona cu o saptamâna inaintea exploziei, cu… pichamarul! „Gurile de aerisire sunt facute sa masuram emisiile, prin introducerea unei sonde. Nu pentru aerisire naturala. Daca n-avem, sapam si verificam“, a argumentat Ciocanescu.