Pentru sesiunea de rezidenţiat din decembrie, un singur spital din Craiova are posturi scoase la concurs. Este vorba de Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova, care are şase posturi de medic scoase la concurs, la care se adaugă 347 de locuri pentru medicină, medicină dentară şi farmacie. La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, unde va fi şi centru de concurs, s-au înscris 786 de concurenţi, din mai multe judeţe. Repartizarea pe posturi se va face alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.
Locurile şi posturile pentru concursul de rezidenţiat sunt scoase la concurs de Ministerul Sănătăţii. Anul acesta au fost scoase la concurs, la nivel naţional, 4.710 locuri și posturi pe cele trei domenii de pregătire. Astfel, sunt 3.960 de locuri și posturi la domeniul medicină, 398 – medicină dentară, 256 – farmacie și 96 pentru ministerele cu rețea sanitară proprie: MApN, Ministerul Justiției și MAI.
Pentru această sesiune, Ministerul Sănătății a suplimentat cu 558 numărul posturilor și locurilor pe domeniul medicină, față de numărul de absolvenți.
La fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura în şase centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.
Posturi și candidați
În această sesiune, în Craiova au fost scoase şase posturi de medici. Toate sunt la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Astfel, este un post la Clinica de Cardiologie – pe specializarea cardiologie pediatrică, un post la Clinica de Neurologie, pe neurologie pediatrică, şi un post de psihiatrie pediatrică. Pentru toate cele trei posturi, centrul de pregătire este la Bucureşti. La acestea se adaugă un post de oncologie medicală, unul la hematologie şi altul de medicină de urgenţă. La centrul de concurs de la UMF Craiova sunt 296 de locuri la medicină generală, 37 la medicină dentară şi 14 la farmacie. Şi candidaţii sunt numeroşi. În urma înscrierilor, sunt 607 candidaţi la Medicină, 140 la Medicină Dentară şi 39 la Farmacie.
„Repartizarea pe posturi se va face în funcţie de punctaj şi de ierarhia naţională. Un candidat îşi poate alege ce post vrea, dacă are punctajul necesar“, a spus Sorin-Nicolae Dinescu, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova. Concursul se va desfăşura pe 8 decembrie şi va consta în test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de patru ore.
Contract pe perioadă nedeterminată pentru cei care obţin post
Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.
Conform metodologiei, ocuparea locurilor sau a posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu.
Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care devin rezidenţi pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat.
Medicii, medicii dentişti/medicii stomatologi şi farmaciştii care devin rezidenţi pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv, cu respectarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea nr. 103/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
Tematicile concursului de rezidenţiat şi bibliografia aferentă sunt diferite pe domenii. Acestea sunt avizate de Colegiul Medicilor din România, de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, respectiv de Colegiul Farmaciştilor din România, sunt aprobate de ministrul sănătăţii şi pot fi accesate pe pagina de internet rezidentiat.ms.ro şi pe paginile de internet ale universităţilor de medicină şi farmacie din România.