5.1 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii respira aer poluat

Craiovenii respira aer poluat

Bania a facut obiectul unei evaluari preliminare a calitatii aerului efectuate de Comisia Europeana. Ultimele date ale statiilor de monitorizare a calitatii aerului din Craiova indica depasiri substantiale ale limitelor admise.


Calitatea aerului din municipiul Craiova a fost evaluata la inceputul lunii februarie de catre o echipa formata din reprezentanti ai Comisiei Europene (CE), Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Reprezentantii Comisiei Europene au verificat datele furnizate de cele trei statii de monitorizare a calitatii aerului instalate in Craiova, dar si de statiile de la Isalnita si de la Breasta. De asemenea, ei au efectuat masuratori la cosul CET Isalnita.


Depasiri ale limitelor admise


Datele furnizate de statiile de monitorizare a aerului in timpul evaluarii sunt inca in lucru, insa cele colectate la sfârsitul anului trecut si in prima luna a acestui an de cele cinci statii indica depasiri importante la unele elemente poluatoare provenite din surse fixe si mobile. Astfel, in luna noiembrie, statia care inregistreaza emisiile automobilelor, instalata pe strada Calea Bucuresti, indica 150 micrograme de NOx (suma dintre NO si NO2 – n.r.) pe metru cub, fata de 30 micrograme cât este limita. De asemenea, aceeasi statie indica un salt de la 50 micrograme pe metru cub la 90 micrograme la pulberile din atmosfera. Statia 3, instalata in zona supermarketului Billa, care inregistreaza poluarea produsa de trafic, dar si pe cea industriala, indica in noiembrie 130 micrograme pe metru cub. In luna ianuarie, poluarea s-a „asezat“ undeva in jurul a 90 micrograme pe metrul cub la cele doua statii, atât la NOx, cât si la pulberi. „Aceste date nu sunt considerate alarmante, inca nu au fost depasite limitele maxime admise si nu este un pericol in acest sens. La aceasta situatie contribuie si faptul ca au disparut o seama de mari poluatori din Craiova. Cei care au ramas – CET 1 si CET 2 Isalnita si Combinatul Chimic – deruleaza programe pentru reducerea emisiilor poluante“, a declarat Monica Mateescu, directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU