15.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCei care vin la spital sa se trateze risca sa plece in sicrie

Cei care vin la spital sa se trateze risca sa plece in sicrie

Situatia de la Sectia balneologie a Spitalului „Tudor Vladimirescu“ din Tirgu Jiu este de-a dreptul dramatica. Aparatele din aceasta sectie sint depasite atit moral, cit si fizic. Personalul sanitar si pacientii sint supusi in permanenta unui real pericol. Oricind, dereglarea unui astfel de aparat poate omori un om. Din fericire, pina acum nu s-a intimplat un astfel de eveniment. Singura investitie facuta in ultimii ani in aceasta sectie a constat in achizitionarea a trei tavi.

„Aparatele de aici sint vechi. Mai vechi si mai batrine decit noi. Nimeni nu cred ca poate sa spuna din ce an sint aici. Poate doar fostii medici, care s-au pensionat stiu“. Acestea sint primele cuvinte pe care le rostesc medicii si asistentii de la Sectia balneologie. Brusc, isi amintesc ca esti ziarist, si te poftesc afara din sectie, nu mai scot nici un sunet si nu-ti permit sa fotografiezi piesele de muzeu pe care le folosesc pentru tratarea pacientilor.

Sefa sectiei, dr. Victorita Mergea, auzind ca sintem in sectie, a venit la noi cu scopul de a ne alunga, purtindu-se ca si cind s-ar fi aflat pe propria-i mosie.

Cimitirul tehnicii medicale, la Tirgu Jiu

Am reusit sa fotografiem piesele care alcatuiesc cimitirul tehnicii medicale din Gorj. Asta, cu ajutorul unor medici de caracter, care au inteles ca nu este o virtute sa ascunzi adevarul. De altfel, parerea lor despre aparatele din sectia respectiva este urmatoarea: „Situatia este intr-adevar dramatica. Riscuri sint. Fie si numai teoretice, dar sint. Atit pentru pacienti, cit si pentru cei care minuiesc aparatele. Se defecteaza foarte des. Toata ziua cirpim la ele. Oricind se poate produce o dereglare si sa se ajunga la o descarcare electrica. Din fericire, pina acum nu am avut asemenea evenimente. Datorita profesionalismului celor care le intretin, am reusit sa evitam asemenea tragedii. Aceste aparate trebuia sa fie de mult casate. Asta inseamna ca ele nu mai dau randamentul necesar in tratarea bolilor. Avem aici un aparat TUR care produce ultrasunete. N-o sa va vina sa credeti, dar acest aparat functioneaza pe lampi. Cred ca nici cel mai sarac roman nu mai are televizoare pe lampi, in timp ce noi folosim aceste relicve drept aparate cu care tratam oameni“. Din pacate, nu putem sa dam numele medicilor care si-au exprimat aceste pareri, pentru ca ar avea de suferit.

In ultimii ani, s-au achizitionat trei tavi

Totusi, s-au facut si investitii in ultimii ani. Pentru Sectia balneologie a Spitalului „Tudor Vladimirescu“ s-au facut eforturi mari pentru achizitionarea unei aparaturi de ultima ora, care consta, de fapt, in trei tavi folosite la incalzirea parafinei. In sectie, nu s-au mai facut reparatii din 1986.

La aceasta sectie, vin sa se trateze cetateni din trei judete. Acestia cheltuiesc bani pe transport, ajung la spital si risca sa plece acasa mai bolnavi decit erau inainte. Cu serviciile medicale platite la zi, bolnavii cu discopatii cervicale, lombare sau cu boli reumatice sint tratati la nivelul anilor ’70. Cu toate acestea, oamenii suferinzi vin in continuare la aceasta sectie, neavind suficienti bani pentru a merge la spitalele din judetele invecinate. In acelasi timp, nu se intrevad semne ale vreunei schimbari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS