Angajații Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu au ajuns la capătul puterii și răbdării, în ceea ce privește lipsa de interes a autorităților cu privire la soarta instituției.
Medicul Nicoleta Căluțoiu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu, și colegii acesteia, încearcă să îi convingă pe gorjeni să vină să doneze sânge. De multe luni, stocurile de sânge sunt la limită și cererea de sânge din partea spitalelor este foarte mare. Fie că este vorba de unități medicale din județul Gorj, fie din Dolj sau alte județe din Oltenia, de unde sunt solicitări.
Interesant este că foarte mulți șefi de instituții publice, inclusiv de la cel mai mare angajator din județ, Complexul Energetic Oltenia, sună și cer ajutor pentru salvarea de vieți prin procurarea de sânge de la Centrul de Transfuzie Sanguină. Nimeni nu a întins însă o mână de ajutor când reprezentanții Centrului au solicitat sprijn pentru procurarea unui aparat nou pentru recoltarea de sânge.
Vechi de 30 de ani
Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu are în dotare patru aparate pentru donare de sânge. Cel mai nou este din 1996, iar restul din 1990 și 1991. Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu Jiu au cerut ajutor inclusiv la conducerea Complexului Energetic Oltenia pentru a cumpăra măcar un aparat. Costul unui echipament nou este de 10.000 de lei. Toate demersurile au rămas fără finalizare, deși mulți dintre salariații Complexului Energetic Oltenia beneficiază de sângele de la centru.
Nici instituțiile de stat, companiile cu acționariat de stat, dar nici mediul privat nu pare interesat să răspundă pozitiv la apelul lansat de medicul Nicoleta Căluțoiu. Înlocuirea celor patru aparate, care și-ar avea locul într-un muzeu de specialitate, costă 40.000 de lei. Se cere sprijin pentru cumpărarea măcar a unui aparat nou. Nimeni nu vrea să contribuie, deși sute de gorjeni sunt salvați lunar prin sângele recoltat la Centrul de Transfuzie din Târgu Jiu. Angajații Centrului mai au o speranță în românii din afara țării. Aceștia sunt invitați să susțină financiar cumpărarea aparatului care poate salva vieți.
Nu au bani nici să le deconteze transportul
Doctorița Nicoleta Căluțoiu, șefa Centrului de Transfuzie Sanguină Târgu Jiu, a declarat că va continua să umble, să ceară ajutor, pentru că știe că activitatea instituției pe care o conduce echivalează cu salvarea de vieți. „Avem, în total, patru aparate foarte vechi. Nu se poate ca peste tot pe unde am cerut ajutor să nu fie nimeni sensibilizat să doneze bani! Când lumea este la greu și are rude în spital sau în mare suferință, sună să îi ajutăm. Nu cerem nimic pentru noi, decât un aparat care salvează vieți. Este un aparat cu ajutorul căruia ne vom putea deplasa și în județ să putem recolta sânge. Costă 10.000 de lei. Sunt atâtea instituții care au tot felul de cheltuieli… Interesul este doar când este nevoie de sânge pentru a salva vieți. După ce problemele medicale se rezolvă, nu mai interesează pe nimeni că o instituție publică din Sănătatea gorjeană, de importanță vitală, folosește aparatură veche de 30 de ani pentru recoltarea de sânge“, a declarat doctoriţa Căluţoiu.
Instituţie vitală, lăsată de izbelişte
Ea a explicat că nu ştie ce să mai facă. „Eu nu mai știu ce să mai fac, pe la ce uși să merg, dar voi cere sprijin mai departe peste tot. Trebuie să găsim resurse în acest județ, să cumpărăm un aparat de 10.000 de lei, necesar pentru viețile noastre, ale tuturor. Cer sprijin și celor plecați în afara țării, poate văd altfel lucrurile și ne pot ajuta. Noi, din fonduri proprii, nu putem să asigurăm banii nici măcar pentru transportul donatorilor. Cum să vină oamenii din Motru să doneze, pe banii lor?! Cu un astfel de aparat am putea să mergem noi la ei. Nu înțeleg cum o instituție vitală este lăsată să supraviețuiască și nimeni nu face nimic. Ne-am dori un hemomixer de Crăciun, pentru donatori. O persoană care vine să doneze sânge beneficiază de o zi liberă de la serviciu, reducerea cu 50% a abonamentului la transport timp de o lună de zile, tichete valorice și set de analize. Ar trebui decontat și transportul în ziua donării, dar de unde fonduri? Sper ca cineva, de oriunde, să răspundă solicitării noastre, care este pentru toți gorjenii“, a declarat medicul Nicoleta Căluțoiu, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu.