2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScrisoare deschisă către autorităţile locale: Elevii şi profesorii, lipsiţi de protecţie în unităţile şcolare

Scrisoare deschisă către autorităţile locale: Elevii şi profesorii, lipsiţi de protecţie în unităţile şcolare

În prezent, jumătate din unităţile şcolare din Dolj au pază asigurată cu personal didactic şi nedidactic. În consecinţă, elevii şi personalul angajat sunt lipsiţi, în mare parte, de protecție, susţin preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“ din Dolj şi preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Filiala Dolj, într-o scrisoare deschisă către reprezentanţii administraţiei locale, Prefectura Dolj şi unităţile şcolare. În scrisoarea respectivă se solicită reprezentanţilor instituţiilor abilitate să prevadă bani în buget pentru a creşte siguranţa în şcoli. Din lipsa siguranței, în unele şcoli, părinţii au suplimentat paza cu firme private şi costurile le suportă din buzunarul propriu.

Scrisoarea deschisă către autorităţile publice locale şi către directorii de şcoli şi grădiniţe a fost formulată în contextul în care numărul cazurilor de agresiuni în unităţile şcolare a crescut. De cele mai multe ori, incidentele au fost provocate de persoane care au pătruns uşor în unităţile şcolare. În lipsa pazei umane, personalul didactic a ajuns să răspundă dacă sunt incidente în unităţile şcolare, spun Nicuşor Cotescu, preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj, şi Sandu Moţăţăianu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi- filiala Dolj.


„În prezent, asigurarea pazei elevilor și a personalului unităților de învățământ este condiționată, în majoritatea unităților de învățământ, de ,,limita bugetului aprobat“, precum și de statul de funcții. Dar organigrama nu corespunde nici pe departe nevoilor reale. Activitățile de patrulare, supraveghere video internă sau de colaborare cu instituțiile specifice și-au dovedit ineficiența de multe ori.
Am observat cu toții cazurile de agresiuni din unitățile de învățământ, cauzate de persoane străine, cazuri intens mediatizate. De asemenea, observăm realitatea actuală prin care constatăm faptul că, în acest moment, la nivelul județului Dolj, elevii și personalul angajat sunt lipsiţi, în mare parte, de protecție. Paza în unitățile de învățământ este asigurată în continuare în proporție de 50% de colegii noștri, personal didactic, dar și nedidactic dislocat de la activitățile de bază, personal de departe necalificat pentru intervențiile de securitate și de protecție“, se arată în scrisoarea deschisă.

Trei propuneri pentru a creşte siguranţa în unităţile şcolare

Reprezentantul părinţilor, dar şi preşedintele Sindicatului „Spiru Haret“ Dolj propun şefilor de instituţii din Dolj trei măsuri, subliniind că acestea există în toate instituțiile de învățământ din statele Uniunii Europene.
Prima propunere vizează intervenția asupra calității împrejmuirilor și asigurarea unui iluminat corespunzător de securitate. A doua măsură propusă este asigurarea monitorizării perimetrale și a incintei unităților printr-un sistem de supraveghere video, monitorizare conectată la un post fix la intrarea în incinta instituției. Cea de a treia măsură, pe care o consideră şi cea mai importantă, este introducerea în toate unitățile de învățământ a unui serviciu de pază calificat, care să urmarească permanent accesul în instituție pe perioada desfășurării cursurilor şi să şi intervină dacă situaţia o impune.        

„Suntem convinși că aplicarea măsurilor propuse va oferi școlii un climat de siguranță prin personalul de pază calificat, care să dispună şi de dotare specifică dintr-un spațiu corespunzător de unde monitorizează unitatea permanent prin camerele de supraveghere. Spațiul special amenajat la intrarea în incinta unității școlare va asigura, de asemenea, o restricționare a accesului în unitate, conform prevederilor legale. Iar personalul de pază, având ca atribuții colaborarea permanentă cu organele competente în domeniu și bineînțeles cu directorul unității, va optimiza operativitatea de care avem nevoie. Credem că și această temă trebuia deja rezolvată și nu ar trebui să așteptăm ca situațiile neprevăzute, cazurile de agresiuni, tragediile cauzate din lipsa serviciului de pază să ia amploare, să degenereze“, se mai arată în scrisoarea deschisă.

La unele şcoli, părinţii au apelat la pază cu firme private.

Părinţii au ajuns să plătească pază privată

În unele unităţi şcolare, pentru a spori siguranţa copiilor, asociaţiile de părinţi plătesc firme private de pază. O astfel de situaţie este şi la Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova. Deşi unitatea şcolară avea cinci paznici angajaţi, părinţii au mai angajat o firmă privată, asta după ce un elev a fost agresat în pauză de o persoană care a pătruns în curtea unităţii şcolare. În acest caz, în prezent este deschis un dosar de cercetare penală, spun reprezentanţii şcolii. „S-a impus această măsură pentru pază suplimentară după un incident. Un elev a fost agresat pe terenul de sport de o persoană străină. Părintele a făcut plângere penală în acest caz. După această situaţie, părinţii s-au organizat şi au încheiat un contract cu o firmă privată pentru a spori siguranţa elevilor. Nu dorim să permitem să se mai întâmple ceva cu copiii noştri. Dacă ministerul va creşte numărul de posturi va fi bine. Până atunci, ne organizăm din interior pentru binele copiilor“, a spus Cristian Stăiculescu, directorul Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova.

Paza din şcoli este pusă de legislaţie în grija instituţiilor publice

Paza în unităţile şcolare este pusă de legislaţie în grija instituţiilor de stat. Aceasta este prevăzută în primul rând în Legea Educaţiei Naţionale, la articolul 105. Acesta prevede că „Finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie, pentru următoarele categorii de cheltuieli: i) cheltuieli pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru personalul angajat, preşcolari şi elevi“.
Prevederi specifice se regăsesc și în Legea 35/2007, în Legea 333/2003, dar și în Planul naţional comun de acţiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar. Aceste prevederi legislative sunt reamintite reprezentanţilor instituţiilor publice şi prin scrisoarea trimisă de Sindicatul „Spiru Haret“ Dolj şi reprezentantul filialei Dolj a Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS