5.1 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPosturile APIA incing spiritele

Posturile APIA incing spiritele

Institutia care va rula fonduri europene, incepând din 2007, a atras aproape 170 de candidati la concursul de ocupare a celor 20 de posturi vacante. Rezultatele probelor au constituit o adevarata surpriza pentru concurenti.


Dupa ce a incins spiritele in rândul liderilor politici locali, concursul organizat pentru ocuparea functiilor vacante din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in judetul Dolj a stârnit o serie de nemultumiri din partea candidatilor la posturile de executie.


Examenul a constat intr-o proba scrisa, sustinuta pe 16 februarie, si un interviu. Potrivit contestatiei unuia dintre concurenti, cu toate ca proba orala a fost anuntata initial pentru data de 18, la ora 19.00, aceasta a inceput o ora mai devreme. Prima nemultumire a unora dintre candidati a fost aceea ca la interviu fiecare concurent trebuia sa raspunda la patru-cinci intrebari intr-un interval de câteva minute.


Opt doljeni au depus contestatii


Surpriza cea mare a constituit-o insa lista cu rezultate, care a atras dupa sine opt contestatii (doua pentru proba scrisa si sase pentru proba orala). Concurentii care au depus contestatii pentru proba scrisa au obtinut o crestere a notelor cu trei-patru puncte, in conditiile in care punctajul maxim era de 100. La interviu, situatia e insa putin mai delicata. „Cei care au obtinut punctaje bune la proba scrisa au fost depunctati in mod vizibil la proba orala. De asemenea, majoritatea candidatilor declarati admisi au obtinut punctaje foarte bune la proba orala, cu toate ca la proba scrisa aveau punctaje slabe“, a declarat Dan Corbu, unul dintre contestatari. Diferenta de punctaj dintre proba scrisa si interviu este destul de mare. Astfel, majoritatea celor admisi au obtinut la proba scrisa aproximativ 60 de puncte, iar la interviu au fost notati cu minimum 90 de puncte.


Data si ora afisarii rezultatelor, invaluite in mister


Situatia e cu atât mai incâlcita, cu cât afisarea rezultatelor constituie un adevarat mister. „Pe 19 februarie, impreuna cu alti candidati asteptam rezultatele finale. In jurul orei 10.00, membrii comisiei au afisat listele cu rezultatele finale. La scurt timp au venit si le-au rupt, spunându-ne ca a fost o greseala. In jurul orei 12.00 s-au afisat alte liste si ne-au anuntat ca se pot face contestatii in maximum 24 de ore“, a adaugat Corbu. Aceste afirmatii au fost sustinute si de Viorel Pârjol, unul dintre candidatii la postul de consilier superior. „Am auzit ca in procesele-verbale s-a scris ca vor afisa la ora 23.00“, a spus Pârjol.


Mai mult decât atât, când s-au prezentat a doua zi cu contestatiile au avut insa surpriza de a li se comunica faptul ca nu s-au incadrat in termen, rezultatele fiind afisate pentru prima oara pe 18 februarie, la ora 23.00. „Pentru informatii, contactati Departamentul de Relatii cu Presa din cadrul ministerului. Lista cu rezultate a fost afisata noaptea. Nu-mi amintesc la ce ora. Ora si data au fost notate pe lista cu rezultate“, a declarat Cristina Popa, presedinta comisiei, reprezentanta a APIA Bucuresti.


Plângerile vor fi depuse la Parchet


Trei dintre nemultumiti au fost ieri la Departamentul National Anticoruptie (DNA). „Celor mai multi le e frica. Va mai fi un concurs in martie si le e teama sa nu dea in noi“, a declarat Viorel Pârjol. Acesta a adaugat ca de la DNA l-au trimis sa depuna plângere la Parchet. „M-au trimis la Parchet. Mi-au spus ca ei analizeaza acte de coruptie de peste 10.000 de euro si pentru functii mai mari“, a declarat Dan Corbu.


Contestatarii sunt hotarâti sa depuna plângeri la Parchet, insa deocamdata asteapta sa vada rezultatele contestatiilor. Corbu a spus ca i s-a comunicat faptul ca pâna la urma contestatiile au fost luate in considerare si ca rezultatul acestora va fi afisat in cursul zilei de azi.


Comisia de examinare


Comisia de concurs a fost formata din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si APIA. Singurii membri olteni au fost Monica Mitre, din partea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, si Cristian Patru, consilier superior in cadrul APIA Dolj.


„Nu am participat la afisarea rezultatelor si nici nu a intrat in atributiile mele acest lucru. Am fost membra a comisiei de concurs si am avut atributii de corectare a lucrarilor dupa bareme“, a spus Monica Mitre.


„Nu comentez. Nu dau declaratii reprezentantilor presei“, a declarat Cristian Patru, secretarul comisiei de concurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS