Sute de turiști au fost prezenți, la finalul săptămânii trecute, în comuna gorjeană Baia de Fier pentru a participa la un târg de meșteșuguri și produse tradiționale.
Manifestarea a fost găzduită în fața Căminului Cultural din localitate, dat fiind faptul că vremea a fost frumoasă și nu au fost înregistrate precipitații. Organizatorii au dorit ca prin acest târg să promoveze meșteșugurile și ocupațiile tradiționale ale oltenilor de sub munte. Au participat la această acțiune 30-40 de meșteri populari și producători locali, din zona de sub munte și, în special, din Baia de Fier.
Pe tarabele instalate în fața Căminului Cultural din Baia de Fier au fost prezentate siropuri, dulcețuri, produse tradiționale din carne de porc, produse lactate și produse artizanale. Organizatorii au dezvoltat evenimentul de la an la an și spun că se urmărește susținerea meșteșugarilor în promovarea produselor proprii, precum și conservarea și stimularea promovării mai largi a tradițiilor autohtone.
Produse naturale și realizate de meșteri populari
Printre produsele nealimentare prezentate de artizani locali se vor număra globurile din sticlă și pâslă, dar și alte decorațiuni de sezon sau produse hand-made. Pentru cei care însă sunt în căutare de gustoasele preparate din carne de porc, producătorii aduc la Baia de Fier preparate sănătoase, pentru toate gusturile: produse din carne de porc afumate în afumătoare tradițională, cu foc din rumeguș de lemn de fag, brânzeturi proaspete din lapte de capră sau de oaie, fructe și legume de sezon, miere, vinuri și țuică de prune, murături asortate și zacuscă și sucuri naturale. Nu au lipsit nici tradiționalele covoare oltenești.
Expozițiile au fost cu degustare și turiștii chiar au putut să cumpere ceea ce le-a plăcut mai mult. Au fost prezente la Baia de Fier și autoritățile județene, în frunte cu prefectul de Gorj, Cristinel Rujan. A avut loc și un spectacol susținut de Ansamblurile folclorice din Polovragi și Baia de Fier, dar și de către grupuri de copii de la școlile din comună. Organizatorii târgului au fost: Primăria Baia de Fier, Grupul de Acțiune Locală Parâng, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria și Consiliul Local Polovragi, ATOM, Căminul Cultural Polovragi, Căminul Cultural Baia de Fier și Liceul Tehnologic din Baia de Fier.